Lees ook:
Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
World Wonders – Bezoek ze op je bordje!
Geschreven door Christiaan Pruijn
Als ik ergens gek op ben, zijn het spellen waar ik mijn ruimtelijk inzicht mag gebruiken. Tegellegspellen als Patchwork en My City doen het goed bij mij. Combineer dat met wereldwonderen en een paar leuke spelelementen, en je krijgt een spel dat ik móét spelen! En alhoewel ik de Duitse versie heb, maakt dat het spel niet minder mooi van.
Hoe speel je World Wonders?
In World wonders bouw je als het ware jouw eigen stad. Je bouwt wegen, waar je districten en monumenten aanbouwt. Iedere ronde heb je zeven goud om te besteden. Zodra je geen goud meer hebt, doe jij niet meer mee voor die ronde. Je wegennet uitbreiden kost bijvoorbeeld één goud, en de grootte van je districten bepaalt hoeveel je daarvoor moet betalen. Dan zijn er nog de monumenten, waar een aantal wereldwonderen tussen staan. Die zullen over het algemeen de meeste punten opleveren, maar die kosten al je goud en daarbij eindigt ook je ronde. Het spel eindigt na tien rondes, of nadat iemand’s bevolking een bepaalde omvang bereikt heeft.
Monumenten
World Wonders is een tegellegspel zoals je er meer kent, aangezien je punten scoort voor wat je bouwt. Het goud-systeem brengt echter iets verfrissend met zich mee. Je wilt elke ronde het liefst een monument kopen, en dan ook nog eens voor zo min mogelijk goud. Een monument wil je nooit te vroeg kopen, want dat is inefficiënt. Maar als je te lang wacht, pakt iemand anders die wel voor je weg! Die dynamiek is interessant, en zie ik in niet in veel andere spellen.
Het bouwen in dit spel is ook interessant. Wegen bouw je aan wegen. De districten bouw je aan die wegen of aan dezelfde kleur district. Bij ieder monument is een andere bouwvoorwaarde verbonden. Eerst kijk of je het op land of op zee moet bouwen. Het aquaduct bouw je bijvoorbeeld over water heen. Dan kijk je waar je het aan moet bouwen. De Chinese Muur moet je bijvoorbeeld naast een natuurlijke grondstoffen, een weg en een woondistrict bouwen. Die puzzel maakt dit spel zo interessant. Je ziet namelijk ook bij andere spelers of zij dat monument kunnen bouwen. Als je dan dat monument bouwt, mag je ook meteen zo’n mooi hout figuurtje in je stad zetten.
Lees verder onder de afbeelding >
Wat vind ik ervan?
World wonders is een goed spel en ook nog eens leuk om te spelen. Het onderscheidt zich van andere soortgelijke spellen door het goud-systeem. Daarnaast zorgen die monumenten voor leuke interactie tussen de spelers. De puzzel om die monumenten zo efficiënt mogelijk te bouwen is qua moeilijkheid ook precies goed. Wanneer je het monument bouwt, krijg je een mooi houten figuurtje in je stad. Dat geeft dit spel toch wel een extra puntje, want de meeste tegellegspellen zijn niet erg mooi en het oog wil ik ook wat.
Nu heb je niet alleen interactie met de monumenten, maar eigenlijk met alles wat je koopt. De districten, de straten en eventuele torens zijn allemaal beperkt beschikbaar. Je wilt zo snel mogelijk aan de beurt zijn om zoveel mogelijk optimale tegels te kunnen bouwen. Daardoor krijg je ook een gevecht om de startspeler te worden. Dat kost echter wel geld en tijd, die je liever aan iets anders besteed.
Het thema is leuk en passend aangezien je een welvarende stad wilt bouwen. Er zitten dan ook veel subtiele thematische elementen in. Allereerst natuurlijk de monumenten, die als trekpleisters voor je stad werken. Daarnaast ook de diverse districten die je wil bouwen voor diversiteit in je stad. Daar krijg je dan weer verschillende grondstoffen van en met die grondstoffen krijg je weer meer bevolking en punten. World Wonders had uiteindelijk ook net zo goed Veggie Garden genoemd kunnen worden, waarbij je diverse groentes plant, maar goed. Ondanks dat het thema opgeplakt aanvoelt, werkt het toch.
Met wie speel je dit?
De spelervaring bij World Wonders loopt ver uiteen afhankelijk van je spelersaantal. Met twee spelers heb je minder wachttijd en heb je minder concurrentie op de monumenten. Waar veel spellen met twee spelers nog competitiever zijn, vind ik dat bij World Wonders meevallen; het wordt juist minder. Je voelt meer rust en hoeft dus ook tegelijk minder lang na te denken.
Daarentegen zit je elkaar bij vijf spelers steeds in de weg. Dat zorgt ervoor dat je langer moet nadenken. Bijkomend nadeel is dat bij vijf spelers de monumenten opraken en dat is wel jammer voor een spel wat veelal draait om die monumenten. Ik zou World Wonders dan ook eerder met minder spelers doen, waarvan drie of vier spelers mij de leukste ervaring geeft.
Mijn beoordeling
Gameplay: World Wonders geeft een leuke twist vergeleken met andere tegellegspellen. De economie in het spel werkt goed, helemaal in combinatie met de monumenten. Hierdoor moet je goed timen en dus keuzes maken welke districten en monumenten je koopt. Maar ook op welk moment. Daarbij geven de monumenten voorwaarden om ze te bouwen en zorgt dat voor een leuke puzzel.
Speelbaarheid: Met minder spelers speelt World Wonders een stuk sneller. Maar als je dit met 5 spelers speelt, duurt het spel een stuk langer. Dit komt doordat je keuze afhankelijk is wat de speler voor je doet. Hoe meer spelers, hoe vaker een tegenstander je dwarsboomt.
Vormgeving: Dit spel ziet er geweldig uit met de houten monumenten. Je kan er niet omheen en geeft dit spel een thematische touch. De rest van de illustraties passen ook goed bij het spel, maar is wel standaard voor een spel over de oudheid.
Duurzaamheid: Elke keer dat je World Wonders speelt is het een beetje anders. Echter ga je door de hele monumentenstapel heen met meerdere spelers en dat is toch jammer als dat de kern van het spel is. Nu zijn er andere mogelijkheden om het spel herspeelbaarheid te vergroten. De borden zijn dubbelzijdig en elk bordje is een beetje anders. Je kan ook nog met doelkaartjes spelen.
Interactie: Op je eigen speelbord heb je geen interactie. Echter zit er veel interactie in het kopen van de tegels. Wanneer je de tegels koopt en ook kan je goed aan zien komen wanneer een tegenstander een monument voor je weg kan kapen. Hoe lang wacht je dan om Machu picchu te bouwen? Kortom het geeft de spanning wat interactie zo leuk maakt.
Lees verder onder de afbeelding >
Wat wil ik nog kwijt?
Ik ben echt gek op houten figuurtjes zoals meeples in plaats van plastic mini’s. Daarom vind ik het dan ook extra mooi hoe de steden eruit komen te zien aan het einde van het spel. Nu komt er deze zomer een uitbreiding uit met weer wat meer monumenten. Naast dat het iets meer herspeelbaarheid geeft, denk ik ook dat dit het probleem oplost met 5 spelers waar de monumenten opraken.
En wat denk jij?
Nu ben ik benieuwd welk spel jouw favoriet is met tegels leggen? En in hoeverre maakt de artwork uit om een tegellegspel leuk te vinden? Mijn ervaring lijkt dat minder uit te maken bij dit soort spellen tot ik dit spel speelde.
0 reacties