Lees ook:
Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
Skull King – een gouwe ouwe in een nieuw jasje
Geschreven door Yorom
Skull King is niet nieuw, maar Ravensburger heeft sinds kort wel een nieuwe versie! Reden te meer om even stil te staan bij dit slagenspel; toevallig ook één van mijn favorieten! Oorspronkelijk uitgegeven door Amerikaanse uitgever Grandpa Beck’s Games, en nu opnieuw naar Europa gehaald door Ravensburger, Skull King is een slagenspel wat bekend staat om zijn wilde interacties en chaotische beurten. Ook al was dit spel vroeger bekend als Piraten Bridge, dit spel ga je niet terugvinden bij de Bridge club in het buurthuis! Jammer eigenlijk, want Skull King is één van mijn favoriete spellen ooit.
Zo werkt het spel
Eerst een kort geschiedenislesje. Skull King is een doorintwikkeling van het kaartspel Wizard (ook een topper trouwens), wat weer een doorontwikkeling is van het kaartspel Boeren Bridge. Alle drie deze spellen zijn zogeheten slagenspellen waarbij je probeert om een precies aantal punten te scoren, en waarbij je elke ronde steeds meer kaarten krijgt om mee te spelen. In ronde 1 krijg je één kaart, in ronde 2 krijg je er twee, en dat zo verder tot ronde 10. Het eerste wat je doet elke ronde is naar je hand kijken en een weddenschap doen voor het aantal slagen wat je denkt te gaan winnen. Haal je die weddenschap, dan krijg je 20 punten voor elke slag die je gewonnen hebt. Zit je ernaast, dan verlies je 10 punten voor elke slag die je ernaast zit. Maar hoe speel je dan zo’n slag?
De basis is simpel. Iemand speelt een kaart, en alle andere spelers moeten eenzelfde kleur kaart spelen als ze die hebben. Hoogst gespeelde kaart in de gevraagde kleur, wint – simpel! Daar neemt Skull King echter geen genoegen mee, aangezien er hier (als een soort scheurbuik-afwerende lasagne) meerdere lagen troef kaarten op elkaar gestapeld worden. Allereerst is er één vaste kleur die altijd geldt als troefkleur, de piratenvlaggen. Als er een piratenvlag gespeeld is, dan wint die de slag (mits er geen bijzondere kaarten gespeeld zijn). Oké, so far so good. Dan heb je de piraten, de volgende laag in onze lasagne. Als er een piraat gespeeld is, dan wint die de slag (ook van piratenvlaggen). Tenzij iemand de Skull King kaart speelt, die wint namelijk weer van gewone kaarten, troefkaarten én van piraten. It’s good to be the king, baby!
Maar dan komt daar óók weer een laagje bovenop. Vanaf nu wordt het echt wild in deze lasagne. Er zijn namelijk ook witte vlaggen (die verliezen automatisch de slag), de Tigress (die mag gespeeld worden als een piraat óf een witte vlag), en een aantal kaarten die unieke dingen doen. De zeemeermin kaart wint van gewone kaarten (inclusief troefkaarten), verliest van piraten, maar wint van de Skull King. Het idee is dat ze de Skull King van boord lokt met mooi gezang, terwijl de andere piraten daar niet in trappen. De Witte Walvis zorgt ervoor dat speciale kaarten en troefkaarten niets doen in de slag (waardoor het hoogst gespeelde getal wint) en de Kraken zorgt ervoor dat niemand de slag wint waarin je de kaart speelt. Een soort super witte vlag dus. Een hoop effecten, maar dat is volgens mij juist de charme van Skull King.
Het artikel loopt door na de afbeelding >
Is dit dan echt zo speciaal?
In de kern is Skull King gewoon Boeren Bridge of Wizard, maar de extra laag chaos zorgt voor meer van de momenten die ik zo leuk vind. Het zorgt ervoor dat mensen lekker losjes spelen, en niet zo zwaar tillen aan een hand die ze toevallig verloren hebben. En dat is ook logisch; je hoort niet te verwachten dat je met acht verschillende effecten rekening houdt tijdens elke slag. Spelers doen wel hun best natuurlijk, maar tegelijkertijd gaat het meer om kijken wat voor wilde momenten mensen nu weer uit hun handje kaarten weten te toveren.
Daarnaast zorgen de wilde interacties voor spectaculaire momenten. De oude Grieken hadden een term, hubris, die min of meer hetzelfde betekende als het Nederlandse ‘hoogmoed’. Er is weinig zo lekker als een andere speler vol overtuiging diens hand bíjna perfect te zien spelen, alleen om het toch te verliezen van een zeemeermin. Als ik dat gevoel in een flesje kon stoppen, dan deed ik het; ik heb dat nodig om de lange winters door te komen.
Dat kan echter allemaal alleen omdat Skull King zichzelf niet serieus neemt. Alleen al de interactie tussen de Zeemeermin, de Skull King en de andere piraten is een prijs waard. Ik dacht dat het dak eraf ging toen ik voor de eerste keer een slag zag waarin die drie kaarten allemaal gespeeld worden. Bij veel slagenspellen doen spelers ook één voor één hun weddenschappen, maar niet bij Skull King! Daar doet iedereen tegelijkertijd zijn vuist in het midden van de tafel, roept “Yo ho ho!” en steekt dan vingers uit gelijk aan wat zij denken te gaan winnen. En, lieve lezer, ik heb nog nooit een bieding gezien die saai was. Na elke bied ronde is er minstens één speler die de weddenschappen bij elkaar optelt en zachtjes “oh nee” tegen zichzelf prevelt. Dat gevoel is nergens mee te vergelijken.
Het artikel loopt door na de afbeelding >
New coat, new me
Het is echter niet alleen maar jubel en gejuich. Deze versie heeft allemaal nieuwe illustraties, waar ik helaas minder fan van ben dan de oude. De normale kaarten (met dieren en objecten erop) zien er prima uit, maar de mensen zien er haast uit als AI tekeningen. De stijl leunt ook erg op de Pirates of the Carribean films, wat ik erg jammer vind. De oude Skull King had tekeningen die meer tekenfilm-achtig waren, waardoor het spel toch meer als z’n eigen ding aanvoelde. Ik vind het jammer om steeds meer piraten-gerelateerde media teloor te zien gaan aan Captain Jack Sparrow, en al helemaal nu het ook mijn geliefde Skull King gegrepen heeft. Maar waarom raad ik je tóch aan om deze versie te kopen?
In de nieuwe Skull King doos van Ravensburger zitten alle speciale kaarten die er zijn, inclusief een aantal die niet eerder buiten Amerika te krijgen waren. Vond je de interacties tussen piraten, zeemeerminnen en de Skull King al chaotisch? Wacht maar of tot je met de Kraken en de Witte Walvis gaat spelen! Het zijn slechts twee kaarten, maar ze voegen nét die extra kreukel toe aan een spel dat toch al bol stond van wilde interacties. Wil je liever een iets vriendelijker spel? Speel dan met de nieuwe Coalitie kaarten! De speler die de slag wint waarin je die kaart speelt, zit nu samen met jou in een coalitie. Wat krijg je daar dan voor – bonuspunten als je beide je weddenschap haalt! Ik wist niet eens dat deze kaart bestond, en was dus extra blij om hem in mijn doosje te vinden.
Het artikel loopt door na de afbeelding >
Skull King – voor al uw feesten en partijen!
Al die wilde interacties zorgen ervoor dat Skull King perfect is voor een feestje of een avond in de kroeg. Ik zeg daar wel bij dat Skull King niet een hersenloos spel is; je gaat merken dat spelers die beter zijn in kaarten tellen en kansberekening meer slagen winnen. Het is echter ook zo dat Skull King boordevol zit met mijn favoriete element voor een party spel of kroegspel – plannen die mislukken. Spelers die vol goede moed weddenschappen aangaan die nooit gaan werken, perfect geplande handen die gelijk desintegreren omdat iemand anders tóch een Zeemeermin heeft. Echt om te smullen.
Dit spel heeft daardoor een heerlijke energie, mits je een groepje spelers weet te verzamelen dat daarin mee kan gaan. Dit spel gaat niet echt om het uitvoeren van perfect geformuleerde plannen, en veel meer over je hoofd boven water houden in wild water. Het is je schip recht sturen in een storm, niet een perfect geformuleerde militaire operatie. Ik kan daar gelukkig sterk van genieten, en zorg er ook voor dat mijn medespelers weten wat de deal is voor we beginnen, maar spelers die Bridge verwachten komen met dit spel bedrogen uit.
De opbouwende rondes en chaotische energie van het spel zorgen er echter ook voor dat Skull King zeer toegankelijk is. Nieuwe spelers worden stukje bij beetje meegenomen in steeds complexere weddenschappen doordat je elke keer een kaart erbij krijgt. Nadenken over één kaart is simpel, en nadenken over twee is niet veel moeilijker. Die geleidelijke groei zorgt er ook voor dat de chaos geleidelijk steeds groter wordt, zonder gelijk overweldigend te zijn. Een hele fijne introductie dus! Je mag bij Skull King lekker stapje voor stapje de zee in lopen, in plaats van gelijk in het diepe te moeten springen.
Het artikel loopt door na de afbeelding >
Gameplay: Skull King bouwt geleidelijk aan op, waardoor je stukje bij beetje mee wordt genomen in diens chaotische energie. Elke nieuwe hand voelt spannend omdat je plannen nooit helemaal veilig zijn. Daardoor blijft het spel licht zonder echt in diepte in te hoeven boeten.
Speelbaarheid: mensen zullen in eerste instantie wellicht denken dat Skull King ingewikkeld is, maar je kan mensen heel goed meenemen door die complexiteit. Ik speel meestal gelijk met alle kaarten, maar je kan er ook voor kiezen om elke hand meer van de speciale kaarten toe te voegen. Het spel kan dus zo chaotisch worden als je zelf wilt!
Vormgeving: ik ben geen fan van de artwork voor de mensen, maar de rest van het spel ziet er prima uit. Een klein puntje waar de makers pluspunten voor mogen krijgen, is het feit dat ze in alle vier de hoeken van de kaarten een index hebben gedaan. Zo is het leesbaar voor links- en rechtshandigen!
Interactie: Skull King is hoog interactief. Je bent steeds bezig met evalueren wat je tegenstanders aan het doen zijn, en wat dat betekent voor je eigen plannen. Het spel zit dus zowel op de tafel als erboven, iets wat (in mijn optiek) echt een sterk punt is van Skull King.
Handleiding: de handleiding van Skull King is lekker duidelijk, en doet goed zijn werk om ervoor te zorgen dat je niet gelijk overweldigt wordt door alle wilde dingen die er in een potje Skull King kunnen gebeuren. Ik hoefde na de regels te lezen zelden terug te refereren naar het boekje. Vragen die we toch hadden, werden snel opgelost.
Skull King is een klassiek slagenspel wat hopelijk (met dit nieuwe laagje verf) een nieuw publiek weet te vinden. Het is een favoriet bij een paar van mijn spellengroepen, en gaat ook eigenlijk standaard met me mee naar festivals of een avondje in de kroeg. De nieuwe look van het spel heeft mij dan niet kunnen bekoren, maar de gameplay is nog steeds onveranderd en echt goud waard. Ik ben heel blij dat deze nu weer makkelijk in het Nederlands te krijgen is, en hoop dan ook oprecht dat het van jullie een kansje krijgt.
Het artikel loopt door na de afbeelding >
Wat ik verder nog kwijt wil
De oudere versie van Skull King is nog steeds te vinden, en is misschien een betere optie voor mensen die de huidige look niet aantrekkelijk vinden. Het nadeel daarvan is dat er veelal geen Nederlandse of Engelse handleiding bij zit (aangezien veel van de oudere exemplaren uit Duitsland komen), maar Boardgamegeek heeft een hele goede vertaling op de website staan onder het kopje ‘files’ bij Skull King.
Wij spelen altijd met een huisregel voor de eerste ronde van Skull King of Wizard. Deze ronde heeft maar één kaart, en voelt daarom altijd een beetje loos. Om het leuker te maken, spelen we deze ronde altijd met onze kaart op ons voorhoofd. Je kijkt dan niet naar je eigen kaart, maar mept hem gelijk op je voorhoofd zodat alle andere spelers hem wel kunnen zien. Iedereen doet dan tegelijk hun weddenschap voor die ronde op basis van de kaarten die ze bij andere mensen zien, en je speelt de ronde daarna zoals gebruikelijk. Dit is een van mijn favoriete huisregels, en had goed gepast in ons artikel over huisregels!
En wat denk jij?
Past Skull King ook wel in jouw straatje, of is het misschien toch te wild? Ben je meer een fan van Wizard (de gouwe oude patriarch) of ben je eigenlijk helemaal geen fan van slagenspellen? Laat het me vooral weten in de comments onder dit artikel, en vertel me ook waar jij naar op zoek bent in een leuk slagenspel! Ik heb me vorig jaar sterk verdiept in slagenspellen, maar ben altijd op zoek naar nieuwe spellen om te proberen!
0 reacties