Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Horrified: American Monsters is een gruwelijk coöperatief spel

Geschreven door Melt

Gepubliceerd op februari 9, 2024
Horrified American Monsters Review - overzicht van het bordspel

Overzicht van Horrified | Foto: Eline / Boardgamefan

Horrified is zo’n spel dat je vanaf een afstandje ziet en denkt: dat wil ik hebben. Zo geschiedde het… Tijdens het Spellenspektakel stond het spel op een aantal demotafels. Ik liep langs, had het nog niet geprobeert maar zag veel grijnzende spelers. De miniaturen, het thema, het bord… Dit spel was een impulsaankoop, waar ik geen moment spijt van heb gehad. Full disclosure: ik heb de gebruikte demoversie van Horrified voor een tientje gekocht aan het einde van de beurs.

Horrified is een coöperatief spel. Je speelt samen om de burgers in een typisch Amerikaanse stad te beschermen tegen nog typischere Amerikaanse monsters. Denk aan Big Foot, de Jersey Devil, Chupacabra en meer. Klinkt dat als een huiveringwekkend, maar vooral spannend avontuur? Dan is het nú al tijd om naar de spellenwinkel te gaan. Echt!

Zo werkt Horrified

Ik ga er bijna vanuit dat de ‘gewone’ versie, nagenoeg hetzelfde werkt als de American Monsters. Als eerste kies je met welke monsters je wil spelen. Het bijgeleverde boekje raad voor de eerste keer een paar monsters aan. Hoe meer monsters je toevoegd, hoe moeilijker het wordt. Persoonlijk lukt het ons (nog) niet om meer dan drie monsters tegelijk te doen.

Iedere speler krijgt zijn eigen karakter, met elk een eigen skillset. Van rondteleporteren, tot het besturen van andere spelers. In dat opzicht heeft het spel wat weg van Pandemic. De stad wordt gevuld met items en de monsters krijgen hun eigen plek. Naast het bord ligt voor elk monster een Top Secret File met daarin alles wat je over het monster moet weten en hoe je het verslaat.

Lees verder onder de foto >

Horrified Review Horrified | Foto: Eline / <a href="https://www.instagram.com/boardgamefan/">Boardgamefan</a>
Jersey Devil in Horrified | Foto: Eline / Boardgamefan

Zo ziet een beurt eruit

Tijd om wat monsters te verslaan! Voor de Chupacabra moeten de spelers de lokale geiten naar de boerderij terugbrengen. Als ze veilig zijn, is de Chupacabra kwetsbaar en kun je het monster met je verzamelde wapens en items verslaan. Dat is een van de simpelere monsters. De Mothman plaatst allerlei kwaadaardige vloeken, vanuit waar hij in een rechte lijn meerdere spelers tegelijk aanvalt. Dat is al een wat grotere uitdaging.

Aan het einde van je beurt trek je een kaart, die de monsters bestuurt. Het bepaalt hoeveel ze lopen, of ze aanvallen en met hoeveel dobbelstenen je dan moet gooien om die aanval te berekenen. Sommige kaarten brengen nieuwe burgers op het speelveld, andere geven monsters nog een speciale aanval.

Als jij en je medespelers het voor elkaar krijgen om de monsters te verslaan, winnen jullie het spel. Geloof me, met drie monsters en vier tactische spelers die véél spellen spelen, is dat een flinke uitdaging. Wij hebben tot nu toe elke keer ternauwernood gewonnen of verloren!

De tekst loopt door onder de afbeelding >

Horrified | Foto: Eline / Boardgamefan

Een foutje in het spel

Helaas, Horrified: American Monsters is geen perfect spel. Er zijn een paar onderdelen van het spel, die meer aandacht nodig hebben. Een van de problemen waar ik tegenaan liep tijdens het spel, was met de Jersey Devil. Om dit monster te verslaan, moet je eerst achter zijn identiteit komen. Dat doe je op een Cluedo- /Wie-is-het-achtige manier, door hints te verzamelen over het uiterlijk van het monster in vermomming. Een van de burgers zou moeten voldoen aan die hints.

Het probleem? Er zijn combinaties die niet bestaan of meerdere oplossingen geven. Daar heeft het spel op bedacht dat je dan een willekeurige vierde hint mag opendraaien om dat op te lossen. Dat voelt een beetje als een pleister op een open wond. Jammer, want het is een interessant idee! Ik denk dat de makers er beter aan zouden doen om een tabel te maken, waar je de gevonden hints in kunt opzoeken. Hier zou elke combinatie in moeten staan, zodat je zonder twijfel het juiste karakter kunt aanwijzen.

Uiteindelijk maakt het niet uit welk karakter de boosdoener is, om het monster te verslaan moet je de identiteit vinden. Daar doe je verder niets mee. Jammer!

Heel veel ‘nutteloze’ items

Wat ik ook vind tegenvallen, is dat er talloze items zijn waar helemaal niets mee gebeurt. Elk item heeft een eigen score en illustratie, echter kijk je in Horrified: American Monsters voornamelijk naar de rand van het item. Is die goud, blauw of brons? Meer informatie heb je, op uitzondering van een enkel monster, niet nodig. Dit lijkt een gemiste kans. Hier zou ik graag wat toffe acties mee doen. Vind je een touw, dan zou je denken dat je daarmee een monster kunt vastbinden voor één beurt of iets vergelijkbaars.

Nog zo’n voorbeeld: waarom zijn er varkens, herten, beren, paarden en wolven in het spel? Deze hebben helemaal geen toegevoegde waarde. De vele verschillende items geven het gevoel dat het spel niet ‘af’ is. Wat dan wel weer de kans geeft op uitbreidingen. Nieuwe monsters, die daadwerkelijk gebruikmaken van de items.

Horrified lijdt aan hetzelfde probleem als veel andere coöperatieve bordspellen. De speler met de sterkste mening leidt het spel. Ja, het is jouw karakter dat de zet uiteindelijk doet, maar de beslissingen maak je veelal gezamelijk. Tenminste, dat is de bedoeling. Ik probeer daarom tijdens de beurt van anderen niet teveel te pushen voor de best mogelijke optie. Het is leuker als je zelf goed kunt nadenken over welke zet je wil doen. En tijdens mijn eigen beurt, vraag ik aan de wat stillere spelers wat zij denken dat een goede zet is. Zo behoud je het spel daadwerkelijk coöperatief. Anders kun je immers nét zo goed een solo-spel spelen. Toch?

Toch wil je doorspelen

Begrijp me niet verkeerd, ondanks de foutjes hierboven vind ik het spel erg leuk en speelbaar. Elke keer als we een monsterkaart omdraaien, blijft het spannend of het monster je aanvalt of niet. En als het monster dan misgooit met de dobbelstenen, is dat toch een opluchting. Wanneer we de monsters hebben uitgeschakeld, zetten we het bord regelmatig opnieuw op voor een tweede rondje. Soms zelfs een derde!

Lees verder onder de afbeelding >

Horrified | Foto: Eline / <a href="https://www.instagram.com/boardgamefan/">Boardgamefan</a>
Horrified | Foto: Eline / Boardgamefan

Is Horrified een leuk spel?

Kort antwoord: jazeker. Het spel heeft zo zijn gebreken, maar daar kijk je makkelijk doorheen. De visuele American Horror-stijl is sterk aanwezig. Je bent al gauw met je vrienden diep in overleg over wat de beste zet is. “Als ik nou naar de Abandoned Mine ga, kan jij de Chupacabra afleiden bij het Gas Station.”

Je legt het spel vlot uit, en kunt al spelend de regels leren. Zeker met de eerste monsters die het spel aanraad, is de eerste keer spelen goed te doen. Wie meer uitdaging wil, voegt meer monsters toe. Kies je favoriete karakter, of trek die blind voor een moeilijkere opdracht. Horrified is zo’n spel dat ik met doorgewinterde bordspelers speel, maar nét zo goed met mijn schoonmoeder die vooral dol is op spellen als Regenwormen en Catan. Ik denk dat iedereen die meespeelt plezier heeft.

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=343562

Raad ik het spel aan?

Horrified is een heerlijk, laagdrempelig spel, dat mogelijk als gateway kan werken voor nieuwe hobbyisten. Het is geen gecompliceerd spel, heeft veel elementen die de grote bekende spellen niet hebben, terwijl het toch allemaal logisch voelt. Je kunt zelf de moeilijkheidsgraad bepalen door de juiste karakters en monsters te kiezen. En toch is het spel geen pushover.

Een verkeerde worp is niet desastreus, maar heeft wel nare gevolgen voor het spel. Terwijl een goede worp een flinke opluchting is. En heb je na het spelen zin in een film, heb je meteen inspiratie voor je filmavond.

Lees verder onder de afbeelding >

Horrified | Foto: Eline / <a href="https://www.instagram.com/boardgamefan/">Boardgamefan</a>
Horrified | Foto: Eline / Boardgamefan

Hoe duurzaam is Horrified?

Horrified doet een hoop goed, maar heeft ook wat verbeterpunten. De illustraties zijn van zeer hoge kwaliteit. Ze hebben een bepaalde stijl die goed aansluit bij de rest van het spel. De kartonnen burgers zien er wat generiek uit, ondanks dat je voor een van de monsters moet zoeken naar hun onderscheid.

De plastic Miniatures hebben veel kleine, mooie details. Ze zijn elk van een eigen kleur die bij het figuur past. Echter is de plastic-kwaliteit niet al te best. De voetjes van de miniatures waren bij mij al verbogen op het moment dat de doos voor het eerst openging. Die zijn mogelijk dus verbogen tijdens het spelen door voorbijgangers, maar lijkt mij eerder een materiaalfout.

Gelukkig kun je bij Ravensburger via het contactformulier vragen om vervangende onderdelen. Dus mocht er een onderdeel beschadigd raken, hoef je het spel niet weg te gooien.

Ik heb voor de Chupacabra een mail ingestuurd. Zodra ik daar meer informatie over ontvang, geef ik een update aan dit artikel.

Review inladen…

Mijn beoordeling

Gameplay: Dit is zo’n spel dat ik de hele avond door kan spelen. De ene keer ben je items aan het verzamelen, dan leid je het monster af, of probeer je een burger naar zijn schuilplaats te brengen. Dat allemaal terwijl de trekstapel kleiner en kleiner wordt, en het einde dus steeds dichterbij komt.

Speelbaarheid: Je bent continu bezig met spelen. Doordat je samen bedenkt wat de beste zet kan zijn. Dit kan een probleem opleveren met wat stillere spelers, maar dat ligt volledig aan je eigen speelstijl.

Kwaliteit: De kartonnen onderdelen zijn prima geprint. Je hoeft er niet teveel van te verwachten, dat is ook niet nodig. Mocht er een onderdeel kapotgaan, is dat niet het einde van de wereld. Ravensburger beweert via de website dat je nieuwe onderdelen kunt aanvragen via het contactformulier.

Vormgeving: Het spel is prachtig ontworpen. Het past helemaal in de overdreven Amerikaanse horrorstijl. De miniaturen hebben veel details, de illustraties zijn top-notch en de doos ziet er ook strak uit.

Duurzaamheid: Doordat je via de website van Ravensburger nieuwe onderdelen kunt bestellen, gaat dit spel lang mee. Je zou de kaarten kunnen sleeven, maar ik heb daar nog geen behoefte aan gehad.

Interactie: Ook hier geef ik een dikke tien. Waarom? Omdat je bij dit spel continu bezig bent met elkaar. Je weet aan het eind van het spel alle speciale acties die een ander kan doen. En iedereen heeft iets toe te voegen aan het spel. Elke beurt telt!

Wat ik nog kwijt wil

Horrified is een heerlijk laagdrempelig spel. Een perfect instap bordspel voor nieuwe hobbyisten, en een fijn spel om op een spellenavond te spelen met wat doorgewinterde bordspellenspelers. Met die insteek is deze review ook geschreven. Daarmee wil ik zeggen: ben je een groot fan van expert-spellen, is dit spel misschien iets te simpel voor je. Er zit genoeg uitdaging in voor de gemiddelde speler. Maar het is geen Root, Tapestry of Gloomhaven. Nee, dit spel past eerder tussen de Ticket to Ride, El Dorado, Bunny Kingdom en Pandemic.

Overigens schijnt er binnenkort een nieuwe versie van Horrified te verschijnen. Wij zijn benieuwd!

En wat denk jij?

Heb jij Horrified al eens gespeeld? Wat is je favoriete monster?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Melt

Ik ga het lekkerst op spellen waarbij de kunst van het bluffen naar voren komt. Ik zal dan ook voornamelijk bordspellen reviewen met een hidden role mechaniek erin. Kletsen, bluffen en anderen overtuigen van mijn onschuld, daar geniet ik het meest van. Laat mijn journalistieke nieuwsgierigheid en liefde voor bordspellen je gids zijn!