Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Honey Bees – Leuk voor erBIJ

Geschreven door Mmaartijn

Gepubliceerd op september 24, 2024
Mmaartijn zit buiten aan tafel en speelt een spelletje Honey Bees. Ook de doos is zichtbaar en Mmaartijn is duidelijk aan het nadenken over wat zijn volgende beurt zal zijn.

Op zoek naar bijen in de tuin | foto: Mmaartijn

Er is een nieuw Roll & Write spel op de markt, dit keer van Nederlandse bodem: Honey Bees. Naast spellen uit de gevestigde orde zoals Clever en Railroad Ink zijn er ook een hele hoop onder met het label “dertien in een dozijn”. Honey Bees probeert de interactie weer terug te brengen in het dobbelen en afkruisen, en dat is aardig gelukt.

Hoe speel je Honey Bees?

Iedere speler krijgt een blaadje en een potlood, die bij Honey Bees meegeleverd worden. Als je aan de beurt bent neem je een actiekaart uit het midden. Op de kaart staat aangegeven hoeveel dobbelstenen je mag gebruiken en welk effect elke worp heeft. Pas nadat je een kaart hebt gekozen mag je de dobbelstenen werpen en dan is het tijd om te kiezen en af te strepen. Tegelijkertijd mogen je tegenstanders de overgebleven dobbelsteen inzetten, jouw gekozen kaart geeft ook aan op welk onderdeel ze dat mogen doen. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Als één van de spelers een tweede zwarte dobbelsteen heeft vrijgespeeld, speel je nog drie rondes. Dan vindt de puntentelling plaats. Je scoort punten voor onderdelen in je bijenkorf, het totaal vullen van gebieden in je korf en voor elk bloemblaadje waarvan je alle nectar hebt verzameld.

Het artikel gaat verder na de afbeelding >

Het spel is uitgestald op een houten tuintafel. Er liggen een aantal briefjes op tafel waarop spelers hun keuze kunnen aanmerken. In het midden ligt er een speeldoosje met gele en rode dobbelstenen en er liggen kaarten waaruit gekozen kan worden.
Op de linkerhelft van je vel haal je nectar, op de rechterhelft bouw je jouw korf | foto: Mmaartijn

Wat is daar bijzonder aan?

Dit klinkt tot nu toe erg standaard, maar de twist zit hier in het selecteren van de actiekaart. Je kan alleen een kaart uit het midden kiezen en dus niet eentje die bij een andere speler ligt. Daardoor kan je niet altijd het beste voor jouw korf kiezen, maar moet je soms kijken met welke kaart je hoogstwaarschijnlijk de juiste acties kan doen. Omdat je bij Honey Bees pas dobbelt nadat je de actie kiest kan het anders lopen dan je had gehoopt en geef je jouw tegenspelers misschien een betere actie dan je jezelf gaf.

Een ander grappig idee is dat je elke cel in je korf moet bouwen (lees: de wanden tekenen) en daarna nog kan vullen (inkleuren). Zowel bij het bouwen als bij het vullen ontvang je de bonus, dus kan je bonussen allemaal twee keer ontvangen.

Honey Bees is trouwens niet het enige spel dat Roll & Writes nieuwe energie in probeert te blazen en het is ook niet de enige die dat probeert te doen met insecten. Eerder dit jaar kwamen we in aanraking met Marabunta: een Roll & Write-spel waarbij je met mieren probeert je territorium te verkrijgen en zo je tegenstander te overwinnen. Lees daarvan de review hier.

Het artikel gaat verder na de afbeelding >

Mmaartijn kruist een vakje aan op zijn scorevel. Er boven liggen twee gele en een zwarte dobbelsteen en de kaart die hij deze ronde gekozen heeft,
Ik wilde een 2 en een 4. Nu moet ik mijn plannen bijstellen | foto: Mmaartijn

Dat spant de kroon

Tijdens de voorbereiding van Honey Bees leg je bij de actiekaarten ook één bijenkoningin. Als je het midden van je korf bereikt, mag je een kroon omcirkelen. Die geeft je de mogelijkheid om de eigenschap van die kaart tijdens het spel éénmalig te gebruiken. Zei ik eenmalig? Dat kan natuurlijk een tweede keer als je hem ook vult. Timing is natuurlijk belangrijk, je wilt deze voordelen natuurlijk op het juiste moment inzetten.

Er zijn in totaal 5 koninginnenkaarten en elk van deze kaarten heeft een mooi voordeel. Maar…deze kan je ook als nadeel gebruiken. In de regels staat namelijk dat je die ook in de beurt van een andere speler mag gebruiken. Daar gaan mijn duivelsoortjes net eventjes harder van groeien, er is namelijk niets zo leuk als een andere speler opnieuw laten werpen of de bijvangst van andere spelers te annuleren als het jou op dit moment niet zint.

Het artikel gaat verder na de afbeelding >

Linksonderin is de doos te zien waarin 4 dobbelstenen liggen. De kaarten die nog te kiezen zijn liggen daarnaast en twee spelers hebben hun briefjes aan de rand van de foto op tafel liggen.
Nee, de speler rechts van mij koos net de kaart die ík nodig had! | foto: Mmaartijn

Altijd bij de hand

Honey Bees is bedacht om gemakkelijk en vlot te spelen, door jong en oud, vrienden en families. Het spel geeft je door de tekeningen en gemakkelijke regels altijd een goed gevoel. Van voor tot achteren is er nagedacht over de setting van het spel, want zeg nou zelf, hoeveel andere Roll & Write-spellen leg jij uit aan de hand van het thema? Die dobbelstenen vragen er ook gewoon om dat ze om en om zwart-geel neergelegd worden!

De ontwerper heeft er met Honey Bees ook rekening mee gehouden dat het gemakkelijk en overal te spelen is, het spel bevat al potloden en het doosje kan je als dobbelbak gebruiken (handig met die grote kieren in picknicktafels!). Het vorige spel van Studio Infinitus, Happy Campers, was met hetzelfde gedachtegoed ontwikkeld. Dus bij deze mijn oproep naar andere uitgevers: Klein is fijn!

Het artikel gaat verder na de afbeelding >

Een hand haalt het speldoosje van Honey Bees uit de jaszak.
Positief door de test gekomen: Past in je jaszak | foto: Mmaartijn

Mijn beoordeling

Review inladen…

Gameplay: Honey Bees heeft duidelijke iconen en eenvoudige regels. Je pikt het in een minuutje of wat op. Je bent ook meer op kansen aan het spelen dan dat je aan het rekenen bent voor je beste actie. Hierdoor speelt het vlot en is iedereen aan tafel betrokken.

Interactie: Je mag iets doen tijdens andermans beurt en niet zoals bij Clever er pas na. Sterker nog, het is in jouw belang welke kaart de actieve speler pakt of juist voor jou laat liggen. Dan ga ik je zeker helpen om de juiste kaart te kiezen, of het dan voor jou of voor mij de beste actie is laat ik even in het midden.

Duurzaamheid: Dit spel is bedoeld voor op het terras of met familie of vrienden in de tuin, dan is het zeker een blijvend spel. Aan de tafel met andere gamers zal hij minder op tafel komen bij mij.

Vormgeving: Dit is wat ik wil zien in een klein gemakkelijk spelletje. Het is klein en gemakkelijk even te spelen. No more, no less. Ik ben fan van het thema en de geel/zwarte dobbelstenen. Je ziet dat er gevoel in gelegd is. Zelfs de bijentekeningen van dochters Maan en Lena hebben een plaatsje gekregen in de handleiding.

Handleiding: Deze is kort en bondig en daardoor speel je het zo weg. Er zijn wel een paar kleine regels die je uit de voorbeeldafbeeldingen moet halen, maar wat wil je met maar vier kleine pagina’s?

Het artikel gaat verder na de afbeelding >

Alle inhoud van het spel is uitgestald op tafel. De spelregels zijn duidelijk zichtbaar en de kaarten, het doosje en potloden liggen op de voorgrond van de tafel.
Duidelijke spelregels | foto: Mmaartijn

Wat ik verder nog kwijt wil

Ik heb Honey Bees een aantal keren mogen testen toen het spel nog in ontwikkeling was. Eén van de punten waarop ik feedback heb gegeven is de interactie tussen de spelers. Ik vind het heel erg belangrijk dat spelers betrokken zijn en dat is wat ik vaak mis bij andere Roll & Write spellen, die voelen mij vaak te veel als multi-player solo games aan. Honey Bees heeft daar een mooi antwoord op gegeven.

Een deel van de opbrengst van Honey Bees gaat naar stichting Bee-Life. Hiermee draagt Studio Infinitus zorg voor een gezond ecosysteem in Europa.
Wees een held en draag ook bij!

Het spel Honey Bees ligt in het gras op de voorgrond. Op de achtergrond is een honingraat te zien en er staan ook verschillende bijenkasten op het grasveld.
Honey Bees in het wild | foto: Nathan Zweers

Wat vind jij?

Wat vind jij de beste Roll & Write of Flip & Write? En wat is er uniek aan waardoor hij boven al die andere uitstijgt? Laat het ons weten in de comments.

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=418597


[/responsivevoice]

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Mmaartijn

Docent informatica en muzikant (ik probeer niet vals te klinken op een viool). De spellen op mijn tafel zijn vaak expertspellen die ik met mijn vrouw en vaste vriendengroep speel. Een leuk spel is altijd welkom, als ik maar genoeg betekenisvolle keuzes mag maken. In de spellenwereld maak ik uitlegvideo's voor een Nederlandse uitgever en sta ik regelmatig op beursvloeren spellen uit te leggen. En mocht je me kwijt zijn? Dan zit ik waarschijnlijk in een escape room 😉

Bekijk Berichten