Lees ook:
Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
Disney Animated – zou ik dit ook spelen zonder de Disney-magie?
Geschreven door Melt
Hoe zou het zijn om als animator voor bekende Disney-films te werken? Dat ontdek je in Disney Animated van Funko Games. In dit coöperatieve bordspel moeten jij en je medespelers er alles aan doen om de Disney klassiekers te voltooien, vóór de deadline. Je kruipt in de rol van animator en werkt samen aan een werkelijk prachtig vormgegeven Disney-scene. Maar zou dit spel zijn charmes verliezen zonder die Disney Magie? Zouden we dit ook spelen als het bekende Disney-thema ontbreekt?
Eerlijk is eerlijk: Disney Animated heeft een prachtige retro-stijl. En met herkenbare Disneyfilms als 101 Dalmatiërs, Alice in Wonderland, Sneeuwwitje, Aladdin en Fantasia kun je ook niet snel de mist in gaan. Het spel speelt heerlijk in op de nostalgie-factor van deze (bijna) 30-jarige auteur.
Lees verder onder de afbeelding >
Disney’s magie
Ik kan me nog herinneren hoe mijn iets oudere zus me elke week liet meegenieten van een Disney-tekenfilm. Ja, die nostalgie die Disney o-zo-goed weet in te zetten, daar ben ik gevoelig voor. Het is daarom niet zo gek dat Disney Animated direct bovenaan mijn verlanglijstje stond, zodra ik erover hoorde. Toen de lokale bordspelwinkel me meldde dat hij binnen was, sprong ik gelijk op de fiets om het spel op te halen. En toen ik het in handen kreeg, raakte ik gelijk betoverd door de herkenbare Disney-stijl.
In het spel is het nostalgische gevoel voor oude Disneyfilms duidelijk aanwezig. Doorzichtige speelkaarten met iconische karakters, die bovenop een typische Disney-achtergrond komen, nét zoals de echte animatoren vroeger deden. Disney Animated is prachtig ontworpen. In de doos zitten nog een aantal doosjes waar je de speelstukken in kunt sorteren en opbergen. Erg handig!
Lees verder onder de foto >
Eerste indruk
De eerste keer dat we het spel op tafel legde, speelden we met z’n tweeën. Eerlijk, we vonden het niet heel interessant. De rondes speelden stug, er zat niet zoveel uitdaging in. We hebben het spel zelfs opzij gelegd om iets anders te spelen. Niet heel best dus. Toen we diezelfde avond vrienden over de vloer kregen, probeerden we het nogmaals met vier personen. Dat spel ging ineens héél anders.
Zo werkt Disney Animated
In het spel kun je een van de vijf acties uitvoeren. Deze liggen elk op een eigen plek op het actiespoor. Hoe verder ze op het spoor liggen, hoe groter de potentie van je actie. Heb je verfblikken nodig, maar ligt die op 1, dan krijg je er dus ook maar één. Ligt de actie inmiddels op positie 5, mag je er een stuk meer uitzoeken. Nadat je je actie hebt uitgevoerd, schuift deze naar de eerste positie en verplaatst de rest een plekje naar boven. Het heeft dus wat weg van Ark Nova.
Collect-a-thon
Om je scene af te maken, moet je een aantal onderdelen verzamelen. Allereerst is dat de achtergrond. Iedereen moet zijn/haar achtergrond zo snel mogelijk afmaken, zodat je je karakter erop kunt plaatsen. Op diezelfde manier moet je inkt en verf verzamelen om je karakters te verven.
De twist in het spel zit hem in de Calamity cards. Deze bepalen hoe de schurken uit jouw Disney-verhaal terugslaan. Een schurk kan bijvoorbeeld de deadline verplaatsen, waardoor je deze dichterbij komt. Is je film nog niet af, vóór de deadline? Dan verliest iedereen! De enige manier om die kaarten tegen te gaan, is door Animation cards in te zetten.
Misschien klinkt dit allemaal ingewikkeld, maar dat valt tijdens het spelen reuze mee. Hier komt het op neer: je moet een heleboel verzamelen. Voor de achtergrond verzamel je puzzelstukken. Voor de karakters verzamel je verfblikken, en om met jouw karakter te “winnen”, verzamel je weer iets wat alleen jouw karakter moet verzamelen. Allemaal op dezelfde manier. En met z’n tweetjes vond ik dat saai en repetitief.
Solo-coöperatief
Je zou denken dat een coöperatief spel hand in hand gaat met samenwerken. ‘Maar daar heeft uitgever Funko iets op bedacht.‘ Je speelt in Disney Animated bijna alleen maar voor jezelf. Daarmee bedoel ik dat de speciale actie van jouw film, niet zoveel betekent voor het doel van een medespeler. Je kunt elkaar daarmee hooguit toevallig helpen. Het kiezen van een van de vijf acties, is de meeste interactie die je met een andere speler hebt. Als jij de actie op positie 5 uitvoert, gaat deze naar positie 1 en is-ie dus minder effectief.
In een spel met vier spelers, merkte ik dat een stuk minder. Met z’n vieren hadden we een stuk meer discussies over wie er aan de beurt was om een stuk achtergrond te pakken. Een aantal keer hadden we veel geluk met het trekken van de juiste Calamity cards. Daarnaast konden we beter samenwerken met onze speciale acties en lukte het ons om het spel op het nippertje te winnen; weliswaar nog steeds met de neus op ons eigen speelbord.
Coöperatief Disney Villainous
Ik kan een mooie vergelijking trekken met Disney Villainous: een spel waarin je de rol van de slechterik neemt en je eigen kwaadaardige doelen probeert te bereiken. Disney Animated is eigenlijk de coöperatieve versie van Disney Villainous. Ze hebben hetzelfde probleem: je speelt vooral met jezelf. Als je eerder klaar bent dan de rest, win je niet, maar moet je toekijken hoe de rest hun spel afmaakt. Jammer!
Ik denk dat dat komt door de modulariteit van het spel. Disney Animated komt met vijf films en je kunt het dan ook in elke opstelling spelen die je zelf wil. Ik denk dat dat ook iets is dat het spel afkijkt van Villainous: het is onvermijdelijk dat er uitbreidingen voor Disney Animated komen. Nieuwe films zijn in een mum van tijd toegevoegd.
Mijn Beoordeling
Gameplay
Eerlijk is eerlijk. Als dit géén Disneyspel was, had ik het waarschijnlijk één keer gespeeld en daarna niet meer. De nostalgie voor de films waar ik mee ben opgegroeid is een belangrijke factor voor het spelen en opnieuw een kans geven. Ondanks dat het spelmechanisme prima in elkaar zit. I need interaction!
Ik ben benieuwd hoe dit spel zou spelen als de calamiteiten de spelers aanvallen, in plaats van de deadline. En wat nou, als we in dit spel het tegen elkaar opnemen om te zien wie als eerste diens film af heeft? Misschien is het dan ook minder storend dat iedereen vooral op diens eigen bordje staart.
Speelbaarheid
In een coöperatief spel, verwacht ik een soort synergie tussen de spelers. Mijn speciale actie moet iemand een stapje vooruit helpen. Dat is nu zelden het geval. Dat gaat dan ook punten kosten! Gelukkig zit je tussen de beurten niet stil, omdat je met elkaar in overleg bent over wie welke actie gaat uitvoeren.
Kwaliteit
Ik heb het spel nog niet zoveel gespeeld. Toch zitten er al krassen in de doorzichtige kaarten. Jammer, want die maken dit spel zo mooi! Je kunt die ook niet echt sleeven, omdat je dan de kaart niet meer mooi kwijt kunt op je achtergrond. Ook de achtergrond is een beetje onhandig. De puzzelstukken passen nét niet lekker in de achtergrond. Je moet nét wat meer kracht zetten dan comfortabel is. Het is nog maar de vraag hoe lang dit karton goed blijft. De punten scoort dit spel met de mogelijkheid om het spel uit te breiden. En als we de website mogen geloven, biedt Funko vervangende onderdelen aan.
Vormgeving
Als Funko iets goed kan, is het vormgeven. Het spel komt met z’n eigen opbergdoosjes die in de prachtige inlay passen. De doorzichtige kaarten zien er beeldschoon uit en doen heel erg denken aan de animatietechniek die Disney vroeger uitoefende. Alle onderdelen van het spel voelen alsof ze zo uit de film springen. De speelborden zijn helder vormgegeven en elk onderdeel ziet er van alle kanten prachtig uit.
Prijs / Kwaliteit
Voor 42 euro krijg je een uniek Disney-spel. De onderdelen die in de doos zitten vind je niet zo snel in een ander spel in dezelfde prijsklasse. Er zitten houten miniaturen in, doorzichtige kaarten met opdruk, meerdere kartonnen tokens en voor elke film een eigen speelbord met losse achtergrond. De enige reden dat dit spel geen 10 krijgt voor deze categorie: het scoort niet perfect op de speelbaarheid.
Interactie
Tja… Moet ik dat nogmaals uitleggen? Er is voor een coöperatief spel vrij weinig interactie met elkaar. Zeker in een tweespelersvariant. Jammer!
Wat ik nog kwijt wil
Ik merk dat ik een stuk kritischer ben voor Disney Animated, dan ik ben over Villainous. Ik heb bijna elke uitbreiding van Villainous in de kast staan en vind dat ook echt een tof spel. Ondanks dat het veelal dezelfde tekortkomingen heeft als Animated. Ik weet nog niet of ik voor Disney Animated ook naar de winkel ga, wanneer de uitbreidingen op de plank komen. Misschien als ik het wat vaker speel? Ik neem ‘m mee naar de spellenavond. Want iets intrigeert me.
Als ik heel objectief kijk naar Animated, vraag ik me af wat ik van dit spel zou vinden zonder de Disney-factor. Zonder de herkenbare films die een groot deel van mijn jeugd bepaalden. Nou heeft dit spel die elementen wel. Daarmee wil ik nog één ding toevoegen: Disney Animated is een prima toevoeging aan de bordspellenrepertoire van Disney, en voor Disney-fans een must have.
En jij?
Wat vind jij, kun je een spel bonuspunten toekennen omdat Disney? Of moet je de mechanieken van het spel los zien van de vormgeving en nostalgie? Laat het ons weten in de reacties hieronder!
1 Reactie
Een reactie versturen
Ik kan me helemaal vinden in deze review! Als disney fan vond ik het een must om hem eens te spelen. Ik vond het vermakelijk en de vormgeving mooi! Maar als het disney thema zou ontbreken.. zou ik ook niet weten of ik hem dan vaker zou spelen.