Lees ook:

Flip, de mascotte van BordspellenCafe. Een otter met een blauwe sjaal.

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Time Zoo, Grachtenpand en Bable: 3 Kickstarters in één

Geschreven door Melt

Gepubliceerd op mei 28, 2024
Melt met Timezoo, Grachtenpand en Bable van Amsterdam Board Game Design

Seizoen één van Amsterdam Board Game Design is van start. Een goed moment om de drie spellen die ze nu in hun (zeer succesvolle kickstarter) aanbieden eens onder de loep te nemen! Full disclosure, we hebben de drie prototypes ontvangen ter review, én we hebben de Kickstarter zelf gebacked. Dit vinden wij van Time Zoo, Grachtenpand en Bable!

Mijn favoriet is veruit Grachtenpand. Zo, dat is een statement. Waarom? Omdat ik dol ben op bordspellen die iets doen wat ik nog niet eerder heb ervaren. Er zullen ongetwijfeld spellen zijn die hier erg op lijken, maar ik ken ze (nog) niet. Zet ze in de comments hieronder, ik wil ze graag eens uitproberen! Goed, laten we eens een kijkje nemen naar de drie spellen in deze Kickstarter!

We hebben de officiële uitgaven nog niet getest. Zoals je kunt verwachten van prototypes, hebben deze nog een upgrade gekregen aan de hand van feedback die de uitgevers nog vóór de Kickstarter ontvingen. Daarom benoemen we de foutjes wel, maar rekenen we de spellen er niet finaal op af.

Time Zoo

Je reist terug in de tijd, naar het moment dat je als stagiaire voor een geniale paleontoloog werkte. Zij heeft dinosaurussen naar de toekomst gehaald en in haar dierentuin gezet. Maar net als in Jurassic Park zijn de beesten misplaatst. Deze wilde uitgestorven beesten terughalen is een echte klus voor de stagiaires, niet?

Je krijgt een aantal voedselkaarten waarmee je de verschillende dino’s kunt lokken. De dino’s zijn in te delen in carnivoren, omnivoren, herbivoren en piscivoren. Met bijbehorend voedsel voor elk van deze groepen. Elke keer als je een dino weet te lokken, krijg je de bonusactie van die dino én punten voor je eindscore. Zo eet een grote T-rex drie andere dino’s op, kun je een Triceratops extra veel voer geven om meer punten te scoren, en kan je met de Daeodon een kaart van een medespeler stelen. De dino’s die je kunt lokken, komen uit een poule in het midden. Daardoor is er maar een beperkt aanbod.

Lees verder onder de afbeelding >

Timezoo punten scoren met het verzamelen van dino's
Time zoo – Amsterdam Board Game Design / Foto: Melt Pels

Onze indruk:

Aan het eind van het spel kwam de vraag op tafel of we nog een potje konden spelen. Dat is niet mis, gezien we dit op een spellenavond met doorgewinterde bordspelers speelden. We zaten allemaal rond de 25-30 punten, dus er was geen groot verschil tussen de eerste en laatste plaats. Je legt dit spel snel uit. Tijdens het spelen moesten we wel veel kijken in het boekje, wat alle icoontjes betekenden. Elke dino heeft namelijk een eigen speciale actie en dat zorgde soms voor wat verwarring.

Ook waren er een paar regels niet helemaal duidelijk. Want hoe ‘kocht’ je een extra stagiair? En wat nou als je als dodofanaat alle dodo’s hebt? Krijg je dan nog éxtra bonuspunten? We verwachten dat deze vragen zijn beantwoord in het uiteindelijke spel dat via Kickstarter binnenkomt.

De illustraties zijn erg mooi, maar de icoontjes zijn niet allemaal even duidelijk. Gelukkig maakt het overzicht in het boekje veel goed. Nog een laatste dingetje: op het doosje staat Timezoo aan elkaar, maar online zien we TimeZoo, Time Zoo en Timezoo langskomen. Daar kan deze ex-journalist helaas niet omheen kijken…

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=404842

Grachtenpand

Wat ik zo tof vind aan Grachtenpand, is de Nederlandse trots, de uitstraling én het feit dat ik een soortgelijk spelelement nog niet eerder ben tegengekomen. In Grachtenpand ga je aan de slag als architect. Je bouwt je eigen pandjes, en scoort punten door aan bepaalde opdrachten te voldoen.

Zoals het Amsterdam betaamt, begin je met een winkeltje en bouw je de woning daarboven. Vervolgens eindig je met een prachtige dakgevel. Je scoort punten voor het aantal katten, zeemeeuwen en Amsterdamse vlaggen, mits het er genoeg zijn. Hoe je dat bepaalt? Dat hangt af van de winkel, én het dak. Daar staan namelijk opdrachten op. Oh, en elke bloemenbak met tulpen geeft je gelijk al een bonuspuntje!

Sommige grachten willen hoger zijn dan hun buren, anderen willen gelijk zijn, of een specifieke hoogte hebben. Er zijn panden die vol zitten met katten, anderen willen alleen maar vogels voor de ruiten. Je krijgt ook nog bonuspunten voor de grootste aaneengesloten kleur.

Je start de ronde met vier kaarten, legt er één aan in je straat, en geeft vervolgens je hand door naar links. Voor je begint met je nieuwe hand, kies je zelf wat je trekt: een nieuwe winkel, een raam of een dak. Zo kun je beïnvloeden wat je gaat neerleggen, maar ook wat je aan je buren doorgeeft. Tijdens het spelen had ik regelmatig een hand vol met daken vast. Dat is nogal onhandig als je je grachtenpanden nog niet wil afmaken!

Lees verder onder de foto >

Grachtenpand Amsterdam Board Game Design
Grachtenpand van Amsterdam Board Game Design / Foto: Melt Pels

Onze indruk:

De regels van Grachtenpand zijn erg simpel. We hebben even geteld: er staan in totaal 25 zinnen in het boekje, en dat is voldoende! Je kunt een rondje meekijken en bijna direct uitvogelen hoe je dit moet spelen. Je hoeft ook niet op je beurt te wachten, want iedereen speelt simultaan.

Daarom is Grachtenpand mijn favoriet. Een vlot en prachtig spel, dat de liefde voor de Nederlandse architectuur nabootst. Ik zie dit spel al liggen in de souvenirwinkels op Schiphol. En als ik vrienden uit het buitenland over de vloer krijg, ga ik dit spel zeker op tafel leggen.

N.b. Walking in Burano, een soortgelijk spel dat wat wegheeft van Grachtenpand, is ook bekend bij ontwerper Zach Hoekstra. Hij begrijpt de vergelijkingen. Echter heeft Grachtenpand een eigen identiteit door het drafting-mechanisme. Die maakt Grachtenpand ook iets tactischer dan Walking in Burano.

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=404845

Bable

Dit coöperatieve spel vind ik goed bedacht. Je mag namelijk je eigen acties niet uitvoeren, maar delegeert die naar andere spelers. Een van mijn ergernissen met coöperatieve spellen, is dat de doorgewinterde spelers de meeste beslissingen nemen. Bij Bable is dat niet het geval.

In dit spel geeft elke speler om de beurt twee opdrachten aan diens medespelers. In je hand heb je een aantal woorden, die ook dicteren welke acties je mag uitvoeren. Je bent in dit spel dus aan het uitvogelen welke woordkaarten een speler heeft, zodat je ze de opdracht kan geven om de toren te bouwen.

Naast dat je dus voor vier spelers hun actiewoorden moet onthouden, moeten ze ook de juiste grondstoffen hebben om de toren te bouwen. En om het nóg moeilijker te maken, kan het zijn dat het woord dat je voor ‘bouwen’ had, tijdens je beurt ineens veranderd.

Lees verder onder de foto >

Amsterdam Board Game Design
Kaartspel Babel, Amsterdam Board Game Design. Foto: Melt Pels

Onze indruk:

Zo weinig uitleg als Grachtenpand nodig heeft, lijkt er bij Bable bij te komen. Dat doet overigens niet af aan het spel! Want Bable is, na een uitleg met veel blikken in het boekje, echt een tof coöperatief spel. Tijdens het spelen ervaarden we veel frustrerende momenten, waarbij we niet doorhadden dat een van de spelers hun woord voor ‘bouwen’ hadden veranderd. Ondertussen zag je de ideeën stapel steeds een beetje slinken. En als die stapel op is, verliest het hele team.

Bable is echt heel slim bedacht. Ik ben ook heel erg benieuwd naar de andere spellen die Bart de Jong bedenkt. Ik hoop dat we nog veel meer van dit soort spellen uit zijn brein mogen proberen!

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=404846

Dit is je kans

Dus, ben je overtuigd? Wil je deze fanatieke bordspelmakers een handje helpen? Dan is dit je kans. Want de Kickstarter heeft het minimale bedrag allang gehaald! Je kunt nog kiezen om één van de drie, of alle drie de spellen te backen. Dan ben je een van de eerste die het spel in huis heeft. Wij krijgen géén commissie, en zijn niet betaald voor dit artikel. We zijn zelf gewoon fan van lokale uitgevers! Wil jij met ons samenwerken? Neem dan eens een kijkje op deze pagina!

Welk spel spreekt jou aan? Laat het ons weten hieronder!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Ik ga het lekkerst op spellen waarbij de kunst van het bluffen naar voren komt. Ik zal dan ook voornamelijk bordspellen reviewen met een hidden role mechaniek erin. Kletsen, bluffen en anderen overtuigen van mijn onschuld, daar geniet ik het meest van. Laat mijn journalistieke nieuwsgierigheid en liefde voor bordspellen je gids zijn!

Bekijk Berichten