Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Frank van het Spellenspektakel: ‘We sliepen op een matje in de zaal’

Geschreven door Melt

Gepubliceerd op maart 27, 2024
Frank Bunnik tijdens het Spellenspektakel

Foto: Niek Ederveen / Spellenspektakel

Het is hét evenement van de Benelux als je fan bent van bordspellen, trading card games en TTRPGs: het Spellenspektakel! De beurs trekt jaarlijks meer dan 20.000 bezoekers naar de hallen van Utrecht. De persoon achter deze gigantische beurs? Frank Bunnik! We vroegen Frank of hij zin had in een kopje koffie, en dat had hij!

Het Spellenspektakel ontstond 30 jaar geleden, toen Michael Bruinsma van 999 Games het opzette. “Michael heeft ervoor gezorgd dat we weer massaal bordspellen spelen in Nederland en België”, vertelt Frank. “Hij haalde Catan naar Nederland, en dat spel ligt nu nog bij bijna iedereen in de spellenkast.”

Lees verder onder de foto >

Dame is diep in gedachten verzonken tijdens het spelen van Everdell op het Spellenspektakel
Foto: Anouk Pross / Spellenspektakel

Te koop: Spellenspektakel

De eerste edities van het Spellenspektakel werden dan ook georganiseerd door 999 Games. “Het was ter promotie van de bordspellen van 999 Games, met ruimte voor de concurrentie. 999 Games besloot om zich meer te focussen op het uitgeven van bordspellen, in plaats van het organiseren van een beurs.” De drie jaar erna, werd de beurs georganiseerd in Zwolle, in plaats van Eindhoven. “Dat was niet zo’n succes. Zwolle lag te ver uit de weg voor de Vlaamse bezoekers.”

De mislukte beurs zorgde voor twee beursloze jaren.”Ik had al ervaring met het organiseren van Castlefest, en vroeg 999 Games of ik de beurs mocht organiseren. Ik vond het zonde dat het Spellenspektakel anders verdween. 999 Games was blij dat er iemand was die de beurs opnieuw wilde opzetten, en verkocht de rechten aan me.”

De eerste tweede kans

De volgende editie van het Spellenspektakel vond plaats in het oude, vertrouwde Eindhoven. “Die beurs heeft me maanden slaap gekost. Je bent ineens verantwoordelijk voor alle bezoekers, hebben die het naar hun zin? En kunnen de ondernemers die toch vierkante meters hebben gekocht, tevreden terugkijken? Uiteindelijk trok het Spellenspektakel ruim 3500 bezoekers. “Dat was best veel voor onze eerste editie, meer dan we hadden verwacht.”

Die eerste editie kan Frank zich nog goed herinneren. “We sliepen regelmatig met een groepje vrijwilligers in de beurszaal. In een slaapzak op de balustrade, waar we een paar matjes en luchtbedden hadden neergegooid. Waarom? Om kosten te besparen op een hotel”, Frank lacht. “En toen de bezoekers op zaterdag de zaal hadden verlaten, konden we met het team wat spelletjes spelen en een biertje drinken. Keuze genoeg!”

Oudere man en jonger kind spelen samen een racespel op het Spellenspektakel
Foto: Anouk Pross / Spellenspektakel

Wie is Frank?

Als je tijdens het Spellenspektakel op zoek gaat naar een man in een stijf pak, ga je Frank niet vinden. Tijdens het interview werd me duidelijk dat Frank nét zo’n nerd is als wij. “Dat woord is een compliment tegenwoordig”, grapt Frank. “Ik heb gisteravond nog Dungeons & Dragons gespeeld. Ik speel regelmatig Lorcana en Magic. En de Trading Cards die nu naar het Spellenspektakel komen, heb ik allemaal weleens geprobeerd. ” Kortom, Frank is eigenlijk net als jij en ik. “Ik vind het heel leuk om het Spellenspektakel te organiseren. Ik ging er als bezoeker met veel liefde naartoe. En alles wat er te doen is, vind ik zelf ook leuk om te spelen.”

Frank organiseert de Beurs niet in z’n eentje. “Ik ben het hele jaar bezig met de organisatie. Ik word daarin geholpen door Coca en Femke, die me parttime helpen. Daarnaast staat het hele evenement op de schouders van honderden vrijwilligers en vrienden. Zonder de hulp van al die mensen, had het Spellenspektakel er nooit zo gestaan.”

Verhuizen naar Utrecht

Het Spellenspektakel groeit elk jaar meer. “Op ons hoogtepunt in Eindhoven hadden we rond de 10.000 bezoekers. We zaten daar aan onze capaciteit. Toen de beurshal ging sluiten, klopten we aan bij de Jaarbeurs in Utrecht.” De eerste editie in Utrecht was opnieuw spannend voor de organisatie. “Ondanks de verhuizing, trokken we ruim 14.000 bezoekers. Meer dan in Eindhoven! Sindsdien groeien we elk jaar, en wordt het Spellenspektakel élk jaar groter. De goede bereikbaarheid van Utrecht is daar denk ik een grote reden van. Daarbij, Utrecht is echt een bordspellenstad.”

Foto: Spellenspektakel twee dames die spellen an het sorteren zijn
Foto: Anouk Pross / Spellenspektakel

Wat kunnen we verwachten van het Spellenspektakel?

“We blijven groeien. Vorig jaar hadden we voor het eerst ook een afdeling voor speelgoed. Dat is goed bevallen en zal dit jaar ook terugkomen. Ook de Trading Card Games gaan een belangrijkere rol krijgen. De toernooien komen terug. We willen dit jaar ook uitgevers en demonstraties een prominentere plek geven. Een beetje zoals Lorcana had in 2023, maar dan ook voor Pokémon, YuGiOh, One Piece en Magic. Als het aan ons ligt, kun je alles vinden wat je voor de hobby nodig hebt; boosters, accessoires, singles…”

Over het Spellenspektakel

Dit jaar kun je op 9 en 10 november aanschuiven tijdens het Spellenspektakel. De tickets moeten nog in de voorverkoop gaan. Daarvoor kun je je al inschrijven, zodat je een mail krijgt wanneer de tickets in de verkoop gaan. Enneh, zie je daar een groepje lopen in een feloranje trui met Flip erop? Tik ons dan even aan. Vinden we leuk 😉.

Heb je nou een vraag aan Frank? Zet die dan hieronder! Wie weet komt hij langs om ‘m te beantwoorden. Geen zorgen, hij bijt niet!

Tip: benieuwd naar de geschiedenis van het Spellenspektakel? Lees dit artikel van Bordspeler.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Melt

Ik ga het lekkerst op spellen waarbij de kunst van het bluffen naar voren komt. Ik zal dan ook voornamelijk bordspellen reviewen met een hidden role mechaniek erin. Kletsen, bluffen en anderen overtuigen van mijn onschuld, daar geniet ik het meest van. Laat mijn journalistieke nieuwsgierigheid en liefde voor bordspellen je gids zijn!