Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Ruud van Amsterdam Board Game Design: ‘De beste tips komen van ontwerpers’

Geschreven door Melt

Gepubliceerd op januari 29, 2024
Ruud van Amsterdam Board Game Design

Ruud Nederpelt van Amsterdam Board Game Design | Foto: Melt Pels

Amsterdam Board Game Design (ABGD) is een gilde van bordspelmakers. Tijdens die bijeenkomsten komen de zelfgemaakte bordspellen op tafel. De designers laten hun nieuwste ideeën zien, proberen ze uit en geven elkaar feedback. Een van de mannen achter Amsterdam Board Game Design is Ruud Nederpelt. Maar zijn verhaal begon acht jaar geleden.

Even een stapje terug. Acht jaar geleden vertrok een van Ruud’s collega’s en kwam de vraag: wat zou een leuk afscheidscadeau zijn? “Ik bedacht een spel als cadeau en kreeg daar veel positieve reacties op”, vertelt Ruud. “Ik ben met dat idee verder gaan ontwikkelen en heb het spel wat meer uitgedacht.” Na elke aanpassing, zocht Ruud opnieuw naar mensen die het wilden uitproberen. “Dan merk je dat vrienden en familie er ook wel een keer klaar mee zijn”, vertelt Ruud lachend.

Stellar Expedition

Inmiddels ligt zijn spel in een aantal winkels. “Dat ging niet vanzelf. Ik heb daar acht jaar aan moeten trekken.” Ruud werkt als vormgever en kan zijn skills dan ook goed toepassen op zijn eigen spel. “Ik heb alles zelf gedaan. Van vormgeving tot ontwerp, uitbrengen en promotie. Het was een lang traject, maar ik wilde weten hoe het allemaal werkt.” Ruud benaderde YouTubers om het spel voor hem te reviewen en richtte zijn Kickstarterpagina op. “Eind 2022 stuurde ik het spel op naar de Nederlandse backers. Begin 2023 kregen ook de internationale backers een pakketje.”

Lees verder onder de video >

Goede binnenkomer

“Dat was mijn binnenkomer in de wereld van self-published boardgames. Tijdens dat proces kwam ik Arjan van Houwelingen tegen. Hij organiseerde het Spellenmaakgilde in Groningen. We raakten in gesprek en ik schreef me in voor het Auteursplein van het Spellenmaakgilde op het Spellenspektakel.”

Het Auteursplein tijdens het Spellenspektakel is er voor alle spellenmakers. “Hier komen soms uitgevers langs, maar je gaat hier vooral zitten om feedback te krijgen op het spel van het voorbijwandelende publiek.” Je vind prototypes van allerlei niveau’s op het Auteursplein. “Er staan spellen die met clipart in elkaar zijn gezet als eerste prototype, en spellen die je zo uit de winkel kunt halen.” Hier ging Ruud ook naartoe met Stellar Expedition.

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=345542

Andere ontwerpers

“Wat ik merkte aan de eerste keer op dat auteursplein, is hoe waardevol het is om feedback te krijgen van andere ontwerpers”, vertelt Ruud verder. “Begrijp me niet verkeerd, de feedback van vrienden en familie is zeker waardevol. Maar die zijn over het algemeen te lief voor je. Een spel dat jij bedenkt is dan ineens heel erg leuk en mooi. Maar echt waardevolle tips en verbeterpunten krijg je juist van andere ontwerpers. Mensen met een kritisch oog.”

Amsterdam Board Game Design

Je zou denken dat Ruud zich zou aansluiten bij het Spellenmaakgilde. Toch deed hij dat niet. “Daar was een simpele reden voor: ze zaten alleen in Groningen, en ik woon in Amsterdam. Dan is het best een rit om elke maand op en neer te gaan. Daarom opperde ik op de beurs om zoiets op te zetten in Amsterdam.” En daar was niet alleen Ruud mee bezig. “Jur van Oerle, een docent aan de Hogeschool van Amsterdam organiseerde al een aantal meetups voor zijn studenten om bordspellen te testen.”

Ruud en Jur zette samen Amsterdam Board Game Design op. “Met het idee om een plek te creëren waar mensen rondom midden-Nederland samen kunnen komen. Een plek voor bordspelliefhebbers, die bordspellen willen testen en met suggesties komen om het beter te maken.” Iets wat al snel een grote groep volgelingen trok. “We organiseren het nu twee keer per maand in Amsterdam en gaan vaak met het Spellenmaakgilde naar verschillende beurzen.”

Lees verder onder de afbeelding >

Amsterdam Board Game Design
Kaartspel Bable, bedacht door Bart de Jong van de Amsterdam Board Game Design. Foto: Melt Pels

Samen crowdfunden

Doordat Ruud het pad zelf al eens heeft bewandeld, kan hij via Amsterdam Board Game Design anderen goed helpen met het uitbrengen van hun eigen spel. “We zijn nu met een klein groepje soortgelijke spellen bezig met een nieuw project. We zetten een crowdfunding op om drie kaartspellen samen uit te brengen.” De drie kaartspellen zijn evengroot en kunnen daardoor in één keer door de drukker worden geprint. “Dat scheelt in de productiekosten en zorgt voor een leuke samenwerking.”

Seizoenen

De drie spellen zijn Bable, Grachtenpand & TimeZoo. “De crowdfunding begint over twee á drie maanden. De bedenkers brengen het in eigen beheer uit, hebben ieder een eigen illustrator gevonden en behouden het ontwerp zelf in de hand. Als dit een succes wordt, gaan we meerdere seizoenen doen. Misschien met elk een eigen thema.”

Lees verder onder de afbeelding >

Seizoen één van Amsterdam Board Game Design
Seizoen één van Amsterdam Board Game Design. Foto: Melt Pels

Zo zet jij je eigen spellenmaakgilde op

Via de Discordserver van ABGD kun je de ontwikkeling van verschillende spellen volgen. “En tegenwoordig worden er ook dagen georganiseerd in Utrecht, Eindhoven, Alkmaar en Leiden.” Daar blijft het niet bij, vanuit de Discord wordt er voor elf verschillende steden een evenement opgezet. “Elke stad heeft een eigen contactpersoon, en als je dit in jouw stad mist, kun je dat via de Discord opzetten. Dat is het mooie van de samenwerking tussen Amsterdam Board Game Design en het Spellenmaakgilde. Iemand moet met het idee beginnen, en in de discord neemt het vervolgens vanzelf zijn beloop.”

Benieuwd of er binnenkort een meetup is bij jou in de buurt? Neem dan een kijkje op de meetup pagina van de twee organisaties.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Melt

Ik ga het lekkerst op spellen waarbij de kunst van het bluffen naar voren komt. Ik zal dan ook voornamelijk bordspellen reviewen met een hidden role mechaniek erin. Kletsen, bluffen en anderen overtuigen van mijn onschuld, daar geniet ik het meest van. Laat mijn journalistieke nieuwsgierigheid en liefde voor bordspellen je gids zijn!

Bekijk Berichten