Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Foute huisregels: zo heb ik Hive jarenlang fout gespeeld

Geschreven door Melt

Gepubliceerd op december 9, 2023
Hive spel

Foto: Melt Pels / BordspellenCafe

Als er iets is waar ik normaal gesproken een hekel aan heb, dan zijn dat huisregels die een spel veel te makkelijk maken. Laatst kwam ik erachter dat ik hier helaas zelf ook schuldig aan ben, met het spel Hive… Hoe dat zit? Ehh… Tijd voor een biechtsessie.

Voor iedereen die Hive niet kent, het is een spel dat voor mij voelt als de opvolger van Schaken. Hive werd in het jaar 2000 uitgebracht door John Yianni, die onder andere ook Tatsu en Army of Frogs ontwierp. In een potje spelen twee spelers met elk een eigen speelkleur: wit of zwart.

Daar houdt de vergelijking met Schaak ook ineens op, want er is niet eens een speelbord nodig. De spelers leggen één voor één hun tegels neer op tafel, tegen elkaar aan. In tegenstelling tot Schaak, worden de stukken nooit geëlimineerd.

Elk speelstuk heeft een eigen manier om rond de andere speelstukken te bewegen. Dat lijkt dan wel weer op Schaken. Jouw doel: je tegenstander te slim af zijn en diens koningin omcirkelen met speelstukken. Lukt het je om als eerst de koningin van de tegenstander te omcirkelen, dan win je!

“Je speelt het spel verkeerd!”

Hive kwam afgelopen weekend weer uit de kast. Ik speelde een potje met een vriendin die het nog nooit had gespeeld. Ik was altijd al fan van Hive omdat ik (naar eigen zeggen) er best goed in was en bijna altijd won. Nadat ik de regels had uitgelegd (met dank aan Yorom, want zijn tips kwamen goed van pas!), gingen we van start. Twee potjes later viel het me op dat Hive hetzelfde probleem had als boter-kaas-en-eieren. Daarmee bedoel ik dat de speler die start, met dezelfde zetten eigenlijk altijd wint. Het leek meer om het correct plaatsen van speelstukken te gaan, dan het maken van de juiste zet.

Ik kan de doorgewinterde Hive spelers al horen typen; “Dat is helemaal niet waar. Als dat zo is, dan speel je het spel verkeerd!” En normaal zou ik daar tegenin gaan, maar nu moet ik ze helaas gelijk geven. In de spelregels staat namelijk een vrij simpele regel die ik verkeerd had gelezen: “Behalve de eerste tegel, mag je nooit een speelstuk tegen de tegel van je tegenstander aan spelen.”

Lees verder onder de afbeelding >

Hive bordspel schaken - Huisregels
Foto: Melt Pels / BordspellenCafé

Mijn foute huisregel

Zoals ik het speelde, mag je je tegel overal plaatsen. Dus ook tegen de tegels van je tegenstander aan. Daardoor is het niet zo heel interessant welke zetten die tegels kunnen doen en krijg je dus een heel ander (en veel makkelijker) spel. Jammer genoeg is dat het spel waar ik goed in ben, en Hive dus niet…

Nadat we de regels er nog eens op nakeken, kwamen we achter mijn foutieve huisregel. De potjes die we erna speelden, werd ik finaal ingemaakt. Ben ik ineens toch niet zo goed in Hive als ik dacht…

Andere huisregels die wél leuk zijn

Gelukkig zijn niet alle huisregels spelbrekers. Wij hebben namelijk ook een paar huisregels in andere spellen die goed in de smaak vallen. Bij ons thuis dan, want als we die regels voorstellen aan tafel tijdens een spellenavond in het Denksportcentrum, dan krijgen we scheve blikken. Eén van die regels is bij Secret Hitler.

Ik heb een soort van allergie voor spellen waarbij je je ogen dicht moet doen en (eigenlijk niet) moet luisteren naar wat er om je heen gebeurt. Looking at you, Weerwolven van Wakkerdam… Dus als ik dan de kans krijg om die regel te schrappen, probeer ik dat. Bij Secret Hitler weet bij ons thuis ook niemand wie de opperfascistenrol krijgt. Er is geen moment waarbij we onze ogen dichtdoen en de andere fascisten weten dus ook niet wie ze kunnen vertrouwen.

Dat werkt eigenlijk best lekker, omdat we vaak met hetzelfde clubje spelen. We kennen elkaar allemaal nét te goed om niet door te hebben dat er iets niet klopt. Deze twist aan het spel maakt het voor ons daardoor weer wat spannender. Secret Hitler is bij ons dan ook een van de favorieten in de spellenkast.

Lees verder onder de afbeelding >

Photo by Aksel Fristrup on Unsplash

Nóg meer huisregels

Een van de spellen die het méést last heeft van huisregels, is volgens mij pesten. Want wie kent 10-wasmachine niet? En mag je nou wél of niet een 2 op een joker gooien? Er zit een heuse trend in de huisregels die ik vanaf kinds af aan heb meegekregen. Zo speelden we bij Catan dat je, als je zeven kaarten of meer (in tegenstelling tot de meer dan 7) in je handen hebt, je de helft moet inleveren. En dan wel de grootste helft, dus naar boven afronden.

Geoorloofd valsspelen

Dat doet me meteen denken aan een andere huisregel die mijn ouders hanteerden. Bij ons thuis noemen we dat geoorloofd valsspelen. Dat zit zo; als er bij bijvoorbeeld Catan een zeven wordt gegooid, en het valt niemand op dat jij acht kaarten in je hand hebt, is het geoorloofd om niks in te leveren. Dat zorgt ervoor dat ik nu zo’n speler ben, die alle andere spelers controleert of ze zich wel aan de regels houden.

En jij?

Ik denk dat we allemaal wel zo’n huisregel hebben. Iets dat een spel leuker, competitiever of spannender maakt. Wat is die huisregel? En hoe beïnvloedt dat het spel?

2 Reacties

  1. Monopoly beginnen met half het geld. Zorgt voor meer strategie van wat je koopt en niet alles kopen wat je kan kopen.

    Antwoord
  2. Haha Sjoerd, wat een goeie! Maakt dat Monopoly toevallig ook dragelijk?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Melt

Ik ga het lekkerst op spellen waarbij de kunst van het bluffen naar voren komt. Ik zal dan ook voornamelijk bordspellen reviewen met een hidden role mechaniek erin. Kletsen, bluffen en anderen overtuigen van mijn onschuld, daar geniet ik het meest van. Laat mijn journalistieke nieuwsgierigheid en liefde voor bordspellen je gids zijn!