Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Bordspel uitgevers: deze spelmakers staan in jouw spelletjeskast

Geschreven door Bordspellencafé.nl

Gepubliceerd op november 12, 2023
Ticket to Ride bordspel

Foto: Pexels.com

Bordspellen zijn niet meer weg te denken van een gezellige avond terwijl je met vrienden een biertje drinkt. Of je nu in de kroeg zit, of thuis een borrelplankje neerzet, de kans is groot dat er een spel bij wordt gepakt. Maar wie zijn de uitgevers van die bordspellen?

In dit artikel sommen we een aantal uitgevers op. Ze staan in een niet-specifieke volgorde. Dit artikel wordt later nog aangevuld. Ontbreekt er een uitgever en wil je die aanmelden? Stuur ons dan een e-mail!

999 Games

999 Games is dé Nederlandse bordspeluitgever die al sinds 1990 de lat hoog legt in de Benelux. Ze geven de Nederlandstalige versie uit van Catan (voorheen De Kolonisten van Catan): Een strategisch handelsspel dat wereldwijd bekendheid geniet en waarbij spelers grondstoffen beheren om steden te bouwen en de overwinning te behalen. Zelf publiceerden ze spellen als Sneaky Bastard, Don Juan en Samoa.

Type spellen: Bij 999 Games vind je vooral veel familiespellen die voor een groot publiek toegankelijk zijn. Daarnaast hebben ze ook een mooi assortiment partyspellen.

Wil je je eigen spel door 999 Games laten publiceren? Dan kun je je spelidee bij ze pitchen. Daar schreven ze zelf al een handige blog over. Jouw spel door 999 Games laten publiceren.

Naam: 999 Games
Website: https://www.999games.nl/
Plaats: Almere, Nederland

White Goblin Games: Diversiteit in Spelplezier

White Goblin Games staat bekend om de gevarieerde spelcollectie, geschikt voor alle leeftijden. Ze zijn een van de grootste bordspeluitgevers van de Benelux en staan ook regelmatig op beurzen en congressen met een feloranje stand. Bij White Goblin Games kun je niet via de website. Wel kun je ze een mail sturen met daarin je idee. Een aantal spellen die je van White Goblin Games kent zijn:

 • Everdell: Een deckbuilder met meerdere uitbreidingen en artwork van bosdieren, die onder een grote boom hun bestaan proberen op te bouwen.
 • Codenames: Een sociaal woordspel waarin spelers slim moeten communiceren om woorden aan te wijzen zonder in de val van de tegenstander te trappen.

White Goblin Games geeft op de website niet aan dat ze op zoek zijn naar nieuwe bordspelideeën. Wél kun je ze een mail sturen. Niet geschoten is altijd mis!

Naam: White Goblin Games
Website: https://www.whitegoblingames.com/
Plaats: 2e Exloërmond, Nederland

Asmodee: Wereldwijd Spelplezier

Asmodee, een internationale gigant met ook Nederlandse vertegenwoordiging, heeft een indrukwekkende lijst van populaire spellen. Ontdek enkele van hun toppers:

 • Unlock: Met een app op je telefoon, ga je door verschillende raadselachtige verhalen heen. Nét als een escaperoom, moet je zo snel mogelijk naar de oplossing toewerken.
 • Ticket to Ride: Een bordspel waarbij spelers treinroutes bouwen en bestemmingen verbinden om punten te verdienen. Dit bordspel lijkt de wereld te veroveren, met talloze uitbreidingen.

Asmodee heeft een wereldwijd bereik en biedt een diverse mix van spellen voor spelers van alle leeftijden en niveaus.

Naam: Asmodee
Website: https://www.asmodee.com/
Plaats: Verschillende locaties wereldwijd, waaronder Nederland

Een eigen bordspel maken, zo doe je dat.

Het proces van het maken van bordspellen is een flinke reis van creativiteit, ontwerp en productie. Het begint meestal met een idee, een vonk van inspiratie die ontstaat uit verschillende bronnen, zoals populaire thema’s, mechanica, of zelfs persoonlijke ervaringen. 999 Games maakte een mooi overzicht van de verschillende soorten bordspellen.

 1. Concept en Ontwerp:
  • Als eerste stap heb je een concept nodig. Zodra je de basisregels van het spel op papier hebt gezet, ben je begonnen aan de uitdagende functie van bordspelontwerper!
  • Bedenk het spelmechanisme, bedenk wat voor strategie, gelukselementen en interacties tussen spelers in jouw spel plaatsvinden.
 2. Prototypen:
  • Maak een prototype van het spel en test de speelbaarheid.
  • Ga spelen! Kruip achter een tafel met wat vrienden die je van eerlijke feedback kunnen voorzien en ga playtesten. Uiteraard luister je naar de feedback en pas je het spel net zo lang aan tot het Aanpassingen worden aangebracht op basis van playtests en feedback.
 3. Grafisch Ontwerp:
  • Dit lijkt misschien een van de eerste stappen, maar je doet er goed aan om pas later in je ontwerpproces de uiteindelijke grafische elementen, illustraties en het bord te ontwerpen.
  • Bedenk wel dat de juiste artwork een groot deel bijdraagt aan de thematische aantrekkingskracht van je spel.
 4. Productie:
  • Met een definitief ontwerp ga je naar een uitgever. Daar doe je een demo, groot kans dat je vervolgens nog een flinke portie feedback krijgt.
  • Groen licht! (Hopelijk…), er worden veel, maar dan ook véél aanvragen gedaan bij de bordspelfabrikant om spellen uit te geven. Daardoor moeten ze heel zorgvuldig kijken naar wat wél en niet in hun repertoire past. De kans is helaas erg groot dat je eerst een aantal keren rood licht krijgt op je aanvraag. Raak niet ontmoedigd!
 5. En dan…:
  • Met een beetje geluk en geduld, zie je ineens je eigen bordspel in de winkel liggen. Gaaf! Hoog tijd om eens na te denken op een vervolg of uitbreiding!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Bordspellencafé.nl

Bordspellencafé.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, strategietips, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafé.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Bekijk Berichten