Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
The Fellowship of the Ring Trick-taking game – we’re going on an adventure!
Geschreven door Mmaartijn

We kunnen maar geen genoeg krijgen van The Lord of The Rings en dat weten spellenuitgevers. Daarom is er een nieuw spel dat zich volledig in het boek The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien afspeelt. Dit nieuwe slagenspel is coöperatief en volgt een verhaal gedurende 18 scenario’s. In The Fellowship of the Ring Trick-taking game zal elk scenario anders zijn en nieuwe karakters, regels en gebeurtenissen bevatten. Eigenlijk doet het me verdacht veel denken aan The Crew: The Quest for Planet Nine. Dat spel vind ik heel erg tof, dus dan is de vraag of The Fellowship of the Ring Trick-taking game dat ook is. Ga je mee op avontuur?
Artikel gaat verder na de afbeelding >

Hoe speel je LoTR: FotR Trick-Taking Game?
The Fellowship of the Ring Trick-taking game is een coöperatief slagenspel. Dat wil zeggen dat het bestaat uit kaarten met een nummer en een soort. Deze worden verdeeld en dan ga je slagen spelen. Eén speler speelt de eerste kaart, bijvoorbeeld Forest 7 en dan met de klok mee moet de rest ook een Forest-kaart spelen of een andere als diegene geen Forest-kaarten heeft. Als alle spelers een kaart hebben gespeeld krijgt de speler die het hoogste cijfer van de ‘kleur van de slag’ alle kaarten en wint zo de slag. Dan begint diegene de volgende slag met een nieuwe kaart en zo ga je door totdat alle kaarten gespeeld zijn en de slagen onder de spelers verdeeld zijn.
So far so good, een slagenspel dus, net als bijvoorbeeld Klaverjassen, Hartenjagen of The Crew: The Quest for Planet Nine. Die laatste is ook coöperatief en The Fellowship Trick-taking game doet ongeveer hetzelfde (maar dan zonder troefkaarten): Vóór de eerste slag moet je namelijk bepalen wie welke rol heeft en daarmee welke doelen moet behalen. De speler met de Ring-1-kaart (The One Ring) speelt Frodo en moet 2 of meer Ring-kaarten in slagen winnen. Een andere kiest bijvoorbeeld Bilbo die drie of meer slagen moet halen, Gandalf die er minstens één moet halen of Pippin die de minste slagen van alle spelers moet krijgen.
Sommige karakters mogen ook nog eerst een kaart ruilen met een andere speler om zo samen tot de beste setup te komen. En dan kan je beginnen met je eerste scenario, want net zoals The Crew zijn er meerdere scenario’s. The Fellowship of the Ring Trick-taking game heeft er in totaal 18 waarbij er elke keer nieuwe karakters uit het eerste boek van J.R.R. Tolkien voorbij komen, ja er zitten veel meer karakters in dan je in de films te zien krijgt! Ik heb zelf de eerste zes scenario’s gespeeld, maar heb alvast gespiekt voor je: je gaat zo’n 39 karakters, een aantal gebeurtenissen en verschillende items tegenkomen in dit verhaal.
Artikel gaat verder na de afbeelding >

Wat is daar bijzonder aan?
We kunnen er niet onderuit om The Fellowship of the Ring Trick-taking game met The Crew te vergelijken. Beide doen namelijk ongeveer hetzelfde, en toch vind ik deze veel leuker. Ik denk dat het komt door het thema, en ja, ik heb al vaak moeten aanhoren dat er geen thema in zit omdat het simpelweg een slagenspel met wat doelen is… Maar ja, door het thema heb ik wel het gevoel dat het op volgorde doorlopen van de missies beter aanvoelt dan bij The Crew, daar trek je immers een aantal willekeurige doelen en zitten er kleine extra regels per scenario die oplopen in moeilijkheidsgraad (al zijn daar ook de meningen over verdeeld).
In The Fellowship of the Ring Trick-taking game is wat mij betreft aan alles gedacht om het Lord of The Rings-gevoel zoveel als mogelijk over te brengen. De karakters komen op dezelfde volgorde voorbij als in de boeken, de scenario’s hebben wat fluff text die je wat context geven (al valt die tekst behoorlijk tegen) en de regels van de scenario’s staan afgebeeld op pagina’s van een boek. Daarnaast is alles ook mooi vormgegeven in een soort van glas-in-loodraam stijl. Grote blij voor Martijn.
De scenario’s die ik heb gespeeld waren trouwens allemaal short. Dat wil zeggen dat als je wint met de gekozen karakters, je het scenario direct gewonnen hebt samen. Yay! Maar er komen ook long scenario’s aan, die speel je over meerdere rondes zodat elk beschikbaar karakter voor dat scenario een keer meedoet. Je hebt dan pas gewonnen als alle karakters een keer in een winnende ronde hebben meegedaan. Dat geeft denk ik wel een leuke twist omdat je dan goed moet kijken welke karakters bij elkaar passen en hoe je daar met de uitgedeelde handkaarten een succes van kan maken. Lang verhaal kort (pun intended): Er is genoeg te ontdekken.
Artikel gaat verder na de afbeelding >

One Ring to rule them all!
In The Fellowship of the Ring Trick-taking game doet Frodo (zover als ik tot nu toe weet) natuurlijk in elk scenario mee. Is het spel dan niet heel gemakkelijk als je simpelweg twee ringkaarten moet verzamelen van de vijf? En de doelen van die andere karakters leken nou ook niet zo moeilijk… Daar komt wel een twist aan, ten eerste zijn er geen troefkaarten zoals ik al schreef. Je kan dus Ring-kaarten alleen bemachtigen door ze bij een andere slag mee te geven of een slag te starten met een hoge Ring-kaart. Maar de echte twist natuurlijk The One Ring.
De speler die The One Ring in handen heeft móet Frodo spelen. Fijn, dan weet de groep in ieder geval al van één kaart wie die heeft. En dat is precies die ene kaart met een speciale regel: Frodo mag namelijk zelf kiezen of hij de slag met deze kaart wil winnen of wil verliezen. Dat maakt het een leuk tactisch spelletje omdat je deze kaart goed moet timen. Je mag hem natuurlijk pas spelen als je de kleur van de slag niet kan bekennen.
Over de kleur van de slag gesproken, had ik al gezegd dat je niet zomaar een slag met een Ring-kaart mag starten? Dat mag pas vanaf het moment dat er bij een andere slag een Ring-kaart gespeeld is. Je moet dus eerst een kleur bij een speler wegspelen voordat er Ring-kaarten gespeeld kunnen worden en daar kan je met bepaalde karakters goed op inspelen door handige kaarten te ruilen bij de start van het scenario. Leuk hè, al die laagjes in The Fellowship of the Ring Trick-taking game?
Artikel gaat verder na de afbeelding >

…to bring them all and bind them.
Ik heb niet heel lang geleden een review geschreven voor The Lord of the Rings: Duel for Middle Earth, wat eigenlijk een nieuwe versie was van 7 Wonder: Duel. Nu hebben we The Fellowship of the Ring Trick-taking game die ons sterk doet denken aan The Crew. Moeten we nu echt alles omzetten in een Lord of the Rings-thema? En is het dan ineens heel tof? Dat niet meteen natuurlijk, en ik begrijp het in het geval van Duel for Middle Earth omdat dat echt een nieuwe implementatie is van de 7 Wonders-variant. The Fellowship of the Ring Trick-taking game voelt voor mij wel echt als unieke game en niet zomaar weer een dertien in een dozijn.
Okay, nieuwe game dus. Maar voelt het LoTR aan? Dat staat er natuurlijk een heel stuk verder vanaf dan bij bijvoorbeeld Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth omdat dat een story driven spel is waar je met je karakter vanalles meemaakt. De karakters daar spreken ook heel erg door in te spelen op de eigenschappen van de rassen. Ook moet je van The Fellowship of the Ring Trick-taking game niet verwachten dat je de kwaadaardige Sauron gaat verslaan, je gaat simpelweg je slagen halen. Als je Sauron wil verslaan (of wilt spelen) dan kan je beter War of the Ring (second edition) spelen, al moet je daar wel wat meer tijd voor nemen dan de 20 minuutjes voor een klein slagenspelletje 😉 Ik heb gehoord dat War of the Ring: The Card Game ook een goed alternatief voor het bordspel War of the Ring is, maar helaas kan ik je dat niet uit eigen ervaring vertellen.
Ben je toch fan van scenario’s en wil je een wat lichter spel spelen? Bekijk dan eens The Lord of the Rings: Adventure Book Game van Ravensburger uit 2023. Dit spel neemt je door de trilogie heen in acht scenario’s en is family friendly, easy to learn en net als The Fellowship of the Ring Trick-taking game is die coöperatief. Ook heeft hij een wat kortere speelduur van zo’n 30 minuten per scenario dus je kan De Ring gemakkelijk in Mount Doom gooien tussen het avondeten en de koffie in 🙂
Artikel gaat verder na de afbeelding >

Gameplay: The Fellowship of the Ring Trick-taking game speelt lekker weg zoals elk slagenspel. Wellicht is het soms wat te eenvoudig, maar door de nieuwe elementen per scenario blijf je zeker geboeid.
Vormgeving: Super! De artwork vind ik echt fantastisch, maar ook de manier waarop regels uitgelegd worden op de scenariokaarten is erg duidelijk en overzichtelijk. Veel fijner dan in zo’n boekje bij The Crew bijvoorbeeld.
Duurzaamheid: Ik ben in ieder geval 18 scenario’s geboeid, maar of het daarna nog leuk is? Geen idee. De spelregels beschrijven wel dat je willekeurige elementen kan combineren, maar dan denk ik dat ik simpelweg gewoon weer zal beginnen bij het eerste scenario, als ik dat al doe…
Prijs/Kwaliteit €25 voor een doosje met een slagenspel is best wel wat, The Crew is met €15 dan al een tientje goedkoper. Toch merk je dat tientje verschil wel in de kwaliteit die je in het doosje ontdekt. De afwerking is stukken beter en de kaarten zitten op een handige manier in de doos waardoor je gemakkelijk doorspeelt naar het volgende scenario.
Interactie: Doordat het spel coöperatief is en doordat je jouw eigen karakter kan kiezen op basis van wat je in je hand hebt ben je altijd betrokken. Daarnaast zijn er dus ook nog mechanismes die er voor zorgen dat je kaarten aan anderen afstaat en weer terugkrijgt. Je zult dus echt sámen moeten spelen.
The Fellowship of the Ring Trick-taking game gaat als warme broodjes over de toonbanken. Er zijn al verschillende plekken waar hij al helaas niet meer op voorraad is, en dat begrijp ik. Deze hype wilde ik even niet missen dus heb hem besteld en ben daar erg blij mee. Ondanks dat het thema erg dunnetjes bestaat, is hij er wel voor mij. Slagenspellen zijn sowieso leuk en snel geleerd. Dat maakt dat ik dit met spellenvrienden kan spelen, maar ook met vrienden die minder spellen spelen en meer van traditionele kaartspellen zijn. Dit is een blijvertje.
Artikel gaat verder na de afbeelding >

Wat ik verder nog kwijt wil
The Fellowship of the Ring Trick-taking game speelt zich slechts over de tijdsspanne van het boek The Fellowship of the Ring af. Je eerste vraag is dan natuurlijk: En hoe zit dat met The Two Towers en The Return of the King? Dat heb ik voor je opgezocht en, shhh, niet verder vertellen, designer Bryan Bornmueller heeft in deze video aangegeven er mee bezig te zijn. Dat houden we dus in de gaten voor je, en vooruit, ik zal ook die spellen voor je spelen zodat ik je kan vertellen of het de moeite waard is om ook die slagen nog te halen 😉
Wat vind jij?
Weer een Lord of the Rings-spel en weer vind ik het leuk. Ik weet niet of het mijn favoriet is, maar dat komt vooral omdat er een grote diversiteit aan mechanismes en doelgroepen is. Heb jij wel een favoriet? Laat het me vooral in de comments weten!
0 reacties