Lees ook:

Flip, de mascotte van BordspellenCafe. Een otter met een blauwe sjaal.

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

In gesprek met Nathan bij de release van Mega Vega

Geschreven door Yorom, Mmaartijn

Gepubliceerd op april 4, 2025
De release van Mega Vega

Op 29 maart is een kleine delegatie van Bordspellencafe naar het verre, verre Tilburg afgereisd voor de release van één van de favorieten van de website: Mega Vega! Een naam die je misschien niet herkent, maar hopelijk herken je Vegetable Stock, de oude naam, wel. Nederlandse uitgever Studio Infinitus (bekend van onder andere Happy Campers en Honey Bees) bracht deze titel eindelijk naar Nederland, en wij stonden te springen om deze warm te mogen ontvangen.

Maar eerst, wat is Mega Vega precies? Een uitgebreide opfrisser kan je hier lezen, maar in het kort is dit hoe het werkt. Aan het begin van een ronde Mega Vega leg je kaartjes op tafel gelijk aan het aantal spelers, plus één. Elke speler pakt dan om de beurt één van die kaartjes om in hun portfolio te doen. En die laatste kaart, die beïnvloedt de waarde van de groentes die erop staan! Het leuke aan Mega Vega is echter dat die waardes niet gewoon oneindig omhoog blijven gaan. Stijgt een waarde namelijk boven de vijf, dan keldert hij gewoon weer terug naar nul. Zo moet je dus steeds wikken en wegen tussen een kaart pakken (om punten te scoren) of de kaart laten liggen (zodat je andere kaarten meer punten waard worden). Na zes rondes is het spel klaar, tel je punten en kijk je wie de beste groenteboer is! Oh sorry, wie de meest waardevolle aandelenportfolio heeft. Je weet wel, met groentes erin.

Artikel gaat verder na de afbeelding >

Het spel Mega Vega ligt op tafel en er zijn veel verschillende groenten te zien.
We zijn blij met de originele artwork | foto: Mmaartijn

De uitgever aan het woord

Rond het middaguur zijn we in spellenwinkel Labyrinth, in Tilburg, een gezellige winkel met beneden een verrassend ruime speelruimte. Eenmaal daar worden we verwelkomd door Nathan Zweers, mede-eigenaar van Studio Infinitus. Het zal je vast opgevallen zijn dat Nederlandse uitgevers wel vaker spellen uitgeven die eerder in een andere taal zijn uitgekomen, maar hoe werkt dat precies? Hoe vind je zo’n titel, regel je de rechten en bepaal je wat er met de verpakking en productie moet gebeuren? Yorom was razendbenieuwd, en gelukkig wilde Nathan ons meenemen in dat dat proces.

Voordat je een spel kan uitgeven, moet je hem eerst tegenkomen. Dus hoe had Studio Infinitus deze titel gevonden? Tijdens Spiel 2024, zo blijkt. “Ik doe altijd een rondje om te kijken of ik leuke spellen zie, en daar had ik hem al zien liggen. Daarna zag ik Mega Vega ook in een YouTube video van Jamey Stegmaier (eigenaar van Stonemaier Games) en daar zag het er leuk uit.” Een beurs is dan ook een uitgelezen kans om met andere uitgevers in gesprek te gaan, en Nathan is (samen met Alexander Remi, de andere eigenaar van Studio Infinitus) op de beurs in gesprek gegaan met Smoox Chen. “We wilden kijken of de Nederlandse licentie nog beschikbaar was, en dat was gelukkig zo.” Dan mail je naderhand wat heen en weer, en voor je het weet is de deal alweer rond.

Artikel gaat verder na de afbeelding >

Yorom interviewt Nathan bij de statafel waar Mega Vega op uitgestald ligt.
Yorom vraagt Nathan de hemd van het lijf | foto: Mmaartijn

Uiterlijk en innerlijk

De rechten en de bestanden hebben, is natuurlijk pas het halve werk. Ze zijn bij Studio Infinitus ook aan de slag gegaan met de naam en de verpakking van Mega Vega. “We zagen de naam Vegetable Stock, en vonden die naam lastig uit te spreken voor Nederlanders.” Nathan beschreef ook dat mensen die over een naam struikelen veel minder snel een spel kopen, en dus gingen ze op zoek naar een naam die makkelijk uit te spreken is. “We overwogen ook de naam Groentemarkt, als knikje naar de aandelenmarkt, maar uiteindelijk is het toch Mega Vega geworden. Die naam heeft Alexander bedacht. Maar ik heb de naam ‘groentemarkt’ wel nog in de ondertitel gekregen, die is nu ‘speculeer op de groentemarkt’.” Blij dat er toch nog een knipoog naar de aandelenmarkt op het doosje staat.

Over het doosje gesproken, dat is ook een mooie upgrade. De originele versie van Mega Vega zit in een dun doosje dat je aan een haakje op kan hangen, maar voor deze versie is toch gekozen voor een steviger doosje. “Ik was altijd al gecharmeerd van de doosjes waar Sea Salt & Paper in zit. Het hoeft ook niet in een groter doosje te zitten, dat is alleen maar zonde van de ruimte.” En de kaarten zijn ook wat groter geworden, aangezien dat wat beter past bij de uitstraling. Toch interessant om te zien dat zulke kleine keuzes ook daadwerkelijk overwogen worden.

Diezelfde overweging zie je terug in de keuze om voor de originele artwork te gaan voor deze versie van Mega Vega. Arcane Wonders bracht op Spiel 2024 een Engelstalige versie van Vegetable Stock uit, met ook nieuwe artwork. Waarom is Studio Infinitus daar niet ook voor gegaan, en voelen ze ook concurrentie met Arcane Wonders? Dat lijkt niet zo te zijn. Nathan gaf aan dat “de versie van Arcane Wonders andere artwork heeft die we zelf toch minder mooi vinden. De originele artwork is misschien wat kinderlijker, maar ook simpeler en sprekend.” Nathan maakte ook een vergelijking met Food Chain Magnate, een hele pittige Eurogame van Nederlandse uitgever Splotter Spellen. Als je de artwork van Food Chain Magnate en de Arcane Wonders versie van Vegetable Stock naast elkaar legt, dan zie je inderdaad dat ze beide uit een vergelijkbaar vaatje tappen. “Dan ziet de originele artwork er toch toegankelijker uit”, zegt Nathan.

En zo snel kan het gaan; dan zie je in november een spel op Spiel, en heb je in maart je eigen versie in handen. Leuke anekdote achteraf: we hadden tijdens ons gesprek nog een goed voorbeeld van het belang van een naam die je goed kan uitspreken. Tijdens ons gesprek over het doosje waar Mega Vega nu in zit, struikelde Nathan over de naam van Sea Salt & Paper. Iets wat overigens constant gebeurt. Mijn partner heeft het al tien verschillende namen gegeven (ondanks dat het ons meest gespeelde spel is), mijn collega’s op werk noemen het Salt and Pepper, of Rock Salt Origami ofzo. Je kan het zo gek niet bedenken. Wat dat betreft denk ik dat Mega Vega een goede keuze is geweest als naam, zelfs al moet ik toegeven dat ik (als Engels docent) de woordgrap wel een beetje mis.

Artikel gaat verder na de afbeelding >

Nathan handigt de eerste Nederlandse versie van Mega Vega over aan Yorom.
De eerste Mega Vega wordt aan Bordspellencafé overhandigd | foto: Mmaartijn

Ze timmeren daar lekker aan de weg

Studio Infinitus is goed bezig. Met Mega Vega breiden ze hun assortiment aan kleine spellen mooi uit. Mega Vega staat kranig naast hun andere recente releases, en die andere spellen zijn helemaal van Nederlandse bodem. Zo is Reizigers doorontwikkeld na een succesvol Kickstarter-project van Joost Das waarin je met geheime rollen en sociale deductie probeert de juiste reiziers naar het hiernamaals te brengen. Happy Campers is een leuk roll-and-write spel die je doet denken aan Cartographers, maar dan net wat lichter. Met dit spel kan je jouw vrienden en familie overtuigen dat spellen echt niet alleen voor kinderen zijn. Dat recept werkt, want Nathan weet te vertellen dat de derde printrun ook alweer bijna uitverkocht is. “Dit spel ligt niet alleen in de reguliere winkels, maar ook in de campingwinkeltjes gaat hij vaak met de zoete broodjes over de toonbank.”

En ten slotte staat Honey Bees erbij. Daar heb ik, Mmaartijn, al eerder over geschreven. Ook deze is leuk om snel even op tafel te leggen en je neemt hem zo in je jaszak mee. En op dit spel heeft Nathan zijn naam niet als vertaler mogen zetten, maar als designer. Honey Bees komt van Nathan zelf en hij heeft ons beloofd dat er nog meerdere zullen volgen.

Voor de spelers die wat meer willen ontdekken komt Studio Infinitus binnenkort met Far Far Out via een Gamefound-project. In dat spel ga je als ruimtereiziger het heelal ontdekken en kom je allerlei verschillende uitdagingen tegen. Dit spel is onder andere ontwikkeld door co-eigenaar Alexander Remi en de uitgever is druk bezig om naamsbekendheid voor het spel te genereren. Wil je meer weten? Volg het project dan op Gamefound via deze link zodat je op de hoogte kan blijven van de ontwikkelingen.

Artikel gaat verder na de afbeelding >

De spellen Happy Campers, Reizigers en Mega Vega staan naast elkaar opgesteld.
Wij worden happy van deze doosjes | foto: Mmaartijn

Mega snoepwinkel

Zo’n release in een spellenwinkel is natuurlijk heel tof en het was dan ook erg gezellig. En als je daar dan toch bent…dan moet je toch eens kijken waarmee je jouw spellenkast kan aanvullen. Nathan werkt zelf ook bij Labyrinth en weet dus, net als wij, veel spellen aan te raden. Zo blijkt het dan toch lastig om te bepalen welke games er in de tas mee naar huis gaan.

Wij, Mmaartijn en Yorom, hebben daarom besloten om elkaar maar eens te adviseren. Zo heeft Yorom op Mmaartijn’s aanraden Keyflower mee naar buiten genomen, dit spel is inmiddels alweer 13 jaar oud maar voor Yorom helemaal nieuw. Andersom moest Mmaartijn het spel Startups van Oink Games (denk aan Scout) meenemen en heeft Yorom hem overgehaald om ook nog het spel Troyes te kopen. Dat worden weer leuke spelavonden.

We spreken elkaar bij Bordspellencafé natuurlijk wel vaker, maar dat is dan altijd via chat of videobellen omdat we nou eenmaal niet bij elkaar om de hoek wonen. Een paar keer per jaar kunnen we elkaar de hand schudden en dat voelt dan ook altijd meteen als vertrouwd. Daarom toch binnenkort maar eens een mega spellendag doen waar we sowieso Mega Vega moeten spelen!

Artikel gaat verder na de afbeelding >

Yorom en Mmaartijn staan bij de poster van Mega Vega.
Bordspellencafé was erbij! | foto: Mmaartijn

Wat vind jij?

Van welk spel zou jij graag eens een Nederlandse versie zien? Welke van de verschillende versies van Mega Vega/Vegetable Stock vind jij mooier? En, heel belangrijk, wat zou jij voor je release party doen als jij een eigen spel mocht uitbrengen? Laat het ons weten in de comments!

1 Reactie

  1. Ik zou wel een Nederlandse uitgave willen van Cheese Thief. Omdat het originele spel nauwelijks te krijgen is, en veel duurder dan nodig. Leuk artikel! Fijne inzicht in hoe zo’n Nederlandse uitgave tot stand komt. Enneh, ik kijk alvast uit naar die spelavond 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Bovenbouw docent in het dagelijks leven, maar in mijn vrije tijd zit ik het liefst tussen de bordspellen. Ik hecht veel waarde aan interactie en het spel wat zich boven tafel afspeelt. Qua genre speel ik graag social deduction spellen, trick-takers, eurogames met veel interactie en party spellen met regels voor op de zijkant van een bierviltje. Weloverwogen maar lang van stof.

Bekijk Berichten

Docent informatica en muzikant (ik probeer niet vals te klinken op een viool). De spellen op mijn tafel zijn vaak expertspellen die ik met mijn vrouw en vaste vriendengroep speel. Een leuk spel is altijd welkom, als ik maar genoeg betekenisvolle keuzes mag maken. In de spellenwereld maak ik uitlegvideo's voor een Nederlandse uitgever en sta ik regelmatig op beursvloeren spellen uit te leggen. En mocht je me kwijt zijn? Dan zit ik waarschijnlijk in een escape room 😉

Bekijk Berichten