Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
Melt’s top 10 bordspellen aller tijden
Geschreven door Melt

Meer dan een jaar geleden begonnen we met de BordspellenCafe website. Dus, hoogtijd dat jullie ook kennis maken met de favoriete spellen van de mensen die hier schrijven. Daarom gaan we eens in de zoveel tijd de top 10 bordspellen aller tijden van één van onze schrijvers met je delen. Vorige keer las je die van auteur Yorom, deze keer mag ik jullie meenemen!
Hoe heb ik deze top 10 samengesteld
Mensen die me kennen, weten dat ik dol ben op Social Deduction. Daar maak ik geen geheim van (in tegenstelling tot mijn rol). Dus ik kan je nu alvast vertellen dat je daar een aantal spellen van gaat zien. Verder heb ik gekeken naar wat er in de kast staat, naast mijn bureau. Iets dat ik regelmatig doe tijdens het schrijven over bordspellen. Eén blik naar links, en ik zie mijn social deduction plank. Een blik naar rechts, en ik zie de mini’s en mijn 3d printer die ik heb gekocht om mijn Dungeons & Dragons verslaving te behagen. (Waarom hebben we daar nog niets over geschreven… Als je op die content zit te wachten, laat het dan even in de reacties horen!)
Hoe dan ook, veel leesplezier!
Artikel gaat verder na de afbeelding >

Nummer 10: Trio
Drie keer raden wat je nodig hebt in Trio! In dit vlotte kaartspel probeer je als eerste drie kaarten met hetzelfde getal te verzamelen. Klinkt simpel? Vergeet het maar: iedereen onthoudt, bluft en graaft in het geheugen als ware geheugenkampioenen. Een ideaal spelletje voor tussendoor, maar wees gewaarschuwd: één potje blijft zelden bij één.
Ik hoor auteur Yorom al in de verte verbaast opkijken. Trio?! In een artikel van Melt?! Ik heb dit spel vrij recent voor het eerst gespeeld, en het komt nu al bijna wekelijks op tafel… Da’s best bijzonder voor mijn doen. Een tiende plaats voor dit powerhouse van een kaartspel. Oh, en Yorom heeft hier natuurlijk al een review over geschreven!
Nummer 9: Terrorscape
Een asymmetrische horrorgame waarin één speler een moordenaar speelt en de rest vlucht – Terrorscape brengt de spanning van een slasherfilm naar de speeltafel. Terwijl de killer langzaam het huis doorzoekt, proberen de overlevers in het geheim sleutels te vinden en te ontsnappen. Spannend tot de laatste zet en perfect voor spelers die het niet erg vinden om even bang te worden van een bordspel.
Mijn man vroeg of ik dit spel mee wilde nemen vanaf SPIEL 2024. Ik heb twee dagen misgegrepen en stond als eerste bij de kraam op de derde dag. Mocht je dat niet weten, de doos is vrij zwaar. Ik heb er de hele dag mee rondgezeuld. Daar heb ik nog geen moment spijt van. Ik waardeer het 1-tegen-velen dat dit spel met zich meebrengt. Het is een minder complexe versie van Letters from Whitechapel, maar zeker niet simpel.
Nummer 8: De legenden van Andor
Een coöperatief fantasie-avontuur waarbij je helden speelt die Andor moeten redden van onheil. Iedere legende is een scenario met eigen doelen, verrassingen en… tijdsdruk. De vijanden marcheren genadeloos voort terwijl jij puzzelt over je volgende zet. Episch, uitdagend en met een uniek verhaalgedreven mechanisme – Andor is ideaal voor spelers die houden van tactiek én een goed verhaal.
De eerste keer Andor was voor mij echt een openbaring. De hoeveelheid karton en figuurtjes gaven me een lichte paniekaanval: (Ik houd niet zo van regels lezen). Maar Michael Menzel heeft met het introductiescenario van Andor de ideale manier gevonden om mij een bordspel uit te leggen. Learn by playing. Daarbij heeft Andor de vibe van Dungeons & Dragons, zonder dat je een DM nodig hebt. We hebben nu een heuse Andor-Whatsappgroep, en komen regelmatig samen om de campagne uit te spelen!
Nummer 7: Coup
Intrige in een futuristische dictatuur – welkom bij Coup. Iedereen is corrupt, niemand spreekt de waarheid, en jij probeert als laatste over te blijven. Met geheime rollen, bluf en brute eliminatie is het een kort maar intens spelletje macht en misleiding. Perfect als je graag je vrienden niet meer vertrouwt.
Alles hierboven omschrijft voor mij een goed spel. Je hebt geen perfecte kennis nodig, je moet gewoon heel hard liegen en bluffen. Soms ga je onderuit, soms blijf je als enige over. De truc is weten wanneer je omschakelt van bluffen naar tactiek. Dit spel brengt voor mij de nodige herinneringen mee aan gezellige spelavonden met een groep mensen die me zeer dierbaar is geworden. Dit is voor ons het ‘spelletje dat we altijd met deze groep spelen’.
Nummer 6: Scape Goat
In dit paranoïde partyspel ben je allemaal medeplichtig aan een misdaad – behalve de zondebok. Maar wie is die zondebok? Ben jij dat? Iedereen probeert diens zondebok subtiel (of juist niet) richting de politie te duwen. Een hilarische mix van misleiding, stress en lachen-van-de-zenuwen.
Dit spel zorgt er oprecht voor dat je gaat twijfelen aan alles. ‘Hé, ze pakt nu ALWEER mijn kleur… ik ga naar de politie’. Ik heb nog niet eerder een social deduction spel gespeeld dat iedereen met wie ik het speel (tot mijn ouders en schoonouders aan toe) leuk vond. Zelfs in potjes waar het er heel hard aan toegaat, blijft de sfeer leuk met Scape Goat. En achteraf blaten we over het spel na.
De tekst loopt door onder de afbeelding >

Nummer 5: Among Cultists
Een Among Us-achtig spel in Lovecraftiaanse sferen. Je loopt door gangen, voert taken uit, maar… onder jullie zijn ook cultists aanwezig. Met geheimen, verdachte blikken en ‘per ongeluk’ iemand aanvallen met je tentakels. Spannend en verraderlijk tot het einde.
Ik denk dat dit spel nóg hoger had gestaan, als het regelboekje niet zo’n regelrechte ramp was. Ik wacht met smart op iemand die een eigen versie van de regels uitbrengt, want dat heeft dit spel nodig. Behalve dat, speelt en voelt dit spel echt als Among Us, als bordspel. En laat dat nou mijn meest gespeelde spel tijdens de lockdowns zijn… Voor dit spel moet je echter wel goed kunnen communiceren, daarom wordt het meer in huis gespeeld met een klein clubje, dan op de bordspelavond waar het rumoeriger is.
Nummer 4: Cheese Thief
Een schattig spel met… achterbakse muizen! Iedereen slaapt terwijl één muis stiekem de kaas jat. Daarna begint het beschuldigen: wie keek verdacht? Wie probeert zich té onschuldig te gedragen? Cheese Thief is een kort, grappig deductiespel met zachte slaapmaskers en scherpe tongen. Ideaal als je van bluf houdt, maar geen zin hebt in lange regels of ruzie achteraf (tenzij iemand jouw kaas jat, natuurlijk).
Dit spel is geniaal omdat het enorm veel doet, met enorm weinig. Een dobbelsteen, beker, rollenkaart en natuurlijk een kaas… Het is een traditie om bij het wakkerworden met z’n allen in koor héél verbaasd te reageren dat de kaas is gestolen. En als de dief diens bluf goed speelt, wordt het knap lastig om die kaas terug te vinden. Ultiem liegen.
Nummer 3: Blood on the Clocktower
Dit is Weerwolven op steroïden. In een dorp waar een demoon slachtoffers maakt, krijgt iedereen een unieke rol – zelfs als je dood bent, blijf je meespelen. De verteller zorgt voor balans, drama en plotwendingen. Het is sociaal-deductionspel deluxe, met eindeloze herspeelbaarheid en diepe groepsinteractie.
De spanning als je een kwaadaardige rol hebt, of het speurwerk en doorgronden van andere spelers wanneer jij een burgerrol hebt… Dat maakt dit spel zo spannend. Daarbij spelen we dit vaak op een bijzondere locatie, in een oude bovenkamer in een restaurant in Amersfoort. En dat maakt de sfeer echt 10x vetter. Location, location, great DM (thanks, Mitchel!). Ik heb overigens zelf ook geprobeerd te DM-en, en hoewel spelers het leuk vonden, kon ik het niet uitstaan dat ik een aantal fouten maakte. Daardoor was er meer chaos dan nodig. Toch nog maar eens oefenen.
Nummer 2: Secret Hitler
In de jaren ’30 probeert een geheime fascistische beweging de macht te grijpen, en jij moet uitzoeken wie je kunt vertrouwen. Liberalen versus fascisten, met geheime rollen, beleidspasses en politieke intrige. Een knap sociaal spel waar liegen loont – en eerlijkheid je zelden redt. Ik schreef hier ooit over dat de makers van het spel zelf ook wel begrepen dat het thema voor sommigen gevoelig ligt. Gelukkig zijn er genoeg Print & Play alternatieven, en is dit spel overigens zelf ook door de makers uitgebracht als een gratis Print & Play versie!
Ik kijk altijd uit naar de volgende keer dat dit spel op tafel komt. Zelf hoop ik op de rol van liberaal tijdens dit spel, omdat ik het zo ontzettend gaaf vind om mijn medespelers uit te pluizen. Elke actie wordt geanalyseerd en de kleinste dingen kunnen iemand enorm verdacht maken. En de kleinste fout, heeft catastrofale gevolgen.
Helaas breekt dit spel ook sommige vriendschappen, in de vorm dat ik vrienden heb die (omwille van het thema, of het spel zelf) Secret Hitler nooit meer willen spelen. Omdat het het bloed onder hun nagels vandaan haalt. Ergens vind ik het mooi dat een bordspel zoveel met iemand kan doen. Ergens jammer, want je wil dat gevoel graag met je beste vrienden delen.
Nummer 1: Salem 1692
Veruit mijn meest gespeelde spel, dat me blijft verbazen. Heksen tegen de burgers, waarbij de ‘in-crowd‘ kan groeien. Kleine voetnoot, ik speel de deluxe editie, die wat kleine issues met het originele spel oplost. Salem is – uiteraard – een social deductie spel. Ik geniet van élk potje, of ik nou speel of alleen toekijk omdat er op de spellenavond bijna altijd té veel mensen mee willen doen.
Salem is zo’n spel dat mij élke keer weer vol met spanning giet. Wat ik leuk vind, is dat beginnende spelers nét zo goed meekomen als doorgewinterde spelers. Ik verbaas me regelmatig over de uitkomst. En ik zie beide teams met regelmaat winnen. Ik ben een megafan, en kijk dan ook met open ogen naar uitgever Facade Games, om te zien wat ze nú weer hebben bedacht.
Lees verder onder de afbeelding >

Wat kan je hiervan meenemen?
Kijk, ik heb een fascinatie voor spellen waarin de mens centraal staat. Liegen, bedriegen, en het vinden van de waarheid staan veelal centraal in de spellen uit deze top tien. Ik vind het ook lastig om favorieten uit te kiezen, want de spellen in deze lijst worden pas écht leuk als je ze met de juiste mensen speelt. Houd je nou totaal niet van liegen? Dan denk ik dat je deze spellen misschien leuker vindt!
Goed, als jij je hier wél helemaal in kan vinden, hoop ik dat je middels mij nu wat nieuwe toffe bordspellen hebt gevonden. Stel nou dat je dit leest en denkt, ‘Spel X zou echt een goede aanvulling zijn voor dit lijstje’, laat dat dan hieronder weten! Want ik ben altijd op zoek naar nieuwe spellen die me omver blazen!
0 reacties