Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Maak van de B-17 een Master of the Air

Geschreven door Marco Pietersen

Gepubliceerd op mei 17, 2024

B-17 Leader, van DVG

Na de televisieserie ‘Masters of the Air’ met Tom Hanks, wil ik B17 Leader graag onder jullie aandacht brengen. Het team achter Band of Brothers en de Pacific heeft weer op een prachtige en confronterende manier een beeld geschetst van de Tweede Wereldoorlog. De Bloody 100th bomb group die je volgt tijdens deze serie is onderdeel van de grotere 8th Air force, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de lucht boven Europa de strijd aan ging met nazi-Duitsland. Voor Dan Verssen Games, DVG (van de eerdere review Warfighter) geeft met dit spel uit de Leader-serie jou de mogelijkheid deze complexe operatie te spelen in een solo bordspel.

Speelbord en kaarten
Het overzichtsbord; boven de doelen, midden de kaart van Europa, de datum, je missie en target en andere zaken die impact hebben.
Onderin de squadrons die vliegen en hun bewapening. | Foto: Marco

Het spel begint met de selectie van een scenario, deze bepaalt de periode in de oorlog waarin missies gevlogen moeten worden. Het scenario geeft aan hoeveel missies je moet uitvoeren, in welke periode, welke doelwitten en de hoeveelheid punten je kan besteden aan de groepen bommenwerpers. In je scenario staan de begincondities en het soort doelen dat je iedere week kan aanvallen.
Iedere week wordt er een missie gekozen en je kan de bommenwerpers laden met geschikte munitie – een u-boot pen (duikboot haven/bunker) heeft enorm zware bommen nodig, een vliegveld juist grote aantallen lichte bommen. Ook kan je, als je doelwit niet te ver weg is, een gevechtsvliegtuigen mee sturen ter bescherming.

Als je vliegtuigen onderweg zijn is het lot overgeleverd aan de dobbelstenen. Hoeveel weerstand en hoe je doelen geraakt worden wordt door dobbelsteenworpen bepaald. Bommenwerpers worden neergeschoten waardoor een groep minder effectief is, maar een groep kan ook een leider hebben die juist goed is in het neerhalen van vijandige gevechtsvliegtuigen, of het raken van bepaalde doelen. De geselecteerde voordelen kunnen hier van levensbelang zijn voor de toestellen die de missies uitvoeren.

De tegenstand die de bommenwerpers tegen komen op weg naar de missie | Foto Marco

Er zijn 11 scenario’s in de base game en twee in de uitbereiding. Naast de B-17 kan je ook gebruik maken van B-24, B-25, B-26 bommenwerpers voor specifieke doelen. En je hebt Spitfire en P47 jachtvliegtuigen als escorte.
De Duitse weerstand hangt af van de bevelhebber die technologie (denk aan radars) kan gebruiken en aanval, tactieken en reactie tijden van de verdedigende jagers beïnvloed. Ook het aantal geproduceerde vliegtuigen (waarbij het verloop van de oorlog in Noord-Afrika en Rusland van invloed zijn) bepaald natuurlijk de tegenstand. Je kan tussendoor ook vliegvelden of fabrieken bombarderen om het aantal toestellen dat beschikbaar is voor de Duitse verdediging te verminderen.

Klinkt ingewikkeld, is het ook leuk?

Ik heb geprobeerd een overzicht te geven van wat er allemaal bij komt kijken om aanvallen op nazi-Duitsland uit te kunnen voeren. Het spel neemt je de eerste keer bij de hand om alle stappen van het plannen van de missie te doorlopen en helpt je dan bij de uitvoering. Uiteindelijke heb je dan een bepaald resultaat, waarbij je soms terug moet om het doelwit volledig uit te schakelen.

Dit proces is snel te leren wanneer je weet naar welke variabelen je moet kijken. Uiteraard moet je interesse in het thema hebben en je iets voor kunnen stellen wat bij Masters of the Air zo indrukwekkend in beeld wordt gebracht. En het is een solo spel, dat moet je ook leuk vinden. Ik zal bij de toelichting van de score een voor- en tegen lijstje maken.

Een manier om wat meer variatie aan het spel toe te voegen is het spelen met een specifieke bemanning. Je volgt dan een bommenwerper door de hele campagne heen. Eén vliegend fort met een bemanning waar je aan gehecht raakt.

Ook belangrijk te vermelden is dat dit spel lang duurt. De meeste spellen die we in het Bordspellen Café behandelen zijn in een half uurtje wel te spelen. Bij B17 leader hebben we het over missies die je pak-hem-beet 1u plant en uitvoert. Alleen zijn die missies onderdeel van een groter geheel. En een campagne bestaat uit gemiddeld 3 maanden met 4 weken, 2 missies per week. Dit spel ligt bij mij op een plank onder de bank zodat ik af en toe een week aan missies kan uitvoeren.

Ingewikkeld dus? Nee, niet echt. Lange speelsessies? Ja, dat denk ik wel. Het is een heel ander soort spel dan je in de spellenwinkel tegenkomt. Persoonlijk hou ik daar van en vindt het uitdagend om dit specifieke onderwerp zo te kunnen spelen. Zeker na Masters of the Air gezien te hebben.

En de herspeelbaarheid?

Deze vind ik lastig. Na het spelen van een aantal campagnes zie ik een verminderende interesse. De missies, die zijn leuk wanneer je er af en toe een paar speelt. Maar door de spelduur van de campagne bij deze Leader variant, is het niet altijd makkelijk om tot spelen te komen. Als het op ‘werk’ begint te lijken is de balans zoek. Bij andere Leader spellen zit de inhoud veel in de missies zelf en die kunnen heftig zijn. Bij B-17 zijn de missies veel hetzelfde. Er zijn maar 3 smaken missies waardoor de missie-planning ook veelal gelijk is. Het komt dan neer op de dobbelstenen en het verloop van de oorlog om je heen die je probeert te beïnvloeden door het type missies dat je kiest.

Review inladen…

Mijn beoordeling

Gameplay: Het is een lange campagne waarin het verloop van de oorlog terug komt alsof je er zelf invloed op hebt. De missies zijn uitdagend (erg moeilijk zelfs door de beperkte resources) en voelen historisch authentiek aan.

Voor

  • Thematisch erg sterk
  • DVG kwaliteit en support
  • Bommenwerpers!

Tegen

  • Lange speeltijd
  • Weinig echte variatie
  • Hoge prijs
De kaarten bevatten authentieke foto's van de locaties zoals die er in de oorlog uitzagen.

Kwaliteit: De kwaliteit van DVG is uitermate goed. Een stevige kaart met hoge kwaliteit counters en kaarten. De doos heeft soms de neiging wat in te scheuren in de hoekjes, maar dat hebben de meeste spellen. Er zitten enorme stapels kaarten bij waardoor het soms niet allemaal past wanneer je ze van een sleeve voorziet.

Vormgeving: De kaarten bevatten authentieke foto’s van de locaties zoals die er in de oorlog uitzagen.

Prijs/kwaliteit: DVG zit in de VS, waardoor het spelwat duurder is. Maar gelukkig zitten er ook importeurs in Europa. BoardgameGeneral uit Belgie heeft vaak voorraad en op de Ducosim beurs staat ook Fantasy En’Counter die DVG producten verkoopt.

Handleiding: Goed handleiding. Er is een stap voor stap scenario en de details zijn makkelijk terug te vinden.

Soortgelijk

Lange strategische campagne met Spitfires tegen de Duitse bommenwerpers rond de Battle of Britain:

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=40209

De meest populaire vliegtuig Leader game:

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=123955

Verhalend spel vanuit het perspectief van 1 B-17:

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=1032

Dus…

DVG heeft bijna 30 verschillende Leader varianten, ieder met een eigen specifieke smaak. De BGG score is een 8.1, wat wel vrij hoog is; mijn score is misschien niet erg hoog, maar dit is mijn persoonlijke ervaring met het spel. Ik probeer tot een eerlijk beeld van de spelervaring te komen. Voor mij is het spelen van de overkoepelende luchtoorlog 1 niveau te hoog, maar iedereen die veel diepgang zoekt (en meer tijd heeft dan ik) staat hier wel een mooi spel te wachten.

Hoe lijkt het jou om een zwaarder spel solo te spelen? Ben jij de generaal die de luchtoorlog kan winnen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Marco Pietersen

Developer by trade, Gamer by heart! Mijn brede interesses zijn richting de boardgames gegroeid nadat ik de Warfighter wave 2 kickstarter gevonden had. De boardgame deur ging voor mij open en ik speel zo vaak ik kan. Mijn voorkeur gaat uit naar thematische (voornamelijk oorlog) spellen. Favorieten zijn Warfighter, Undaunted en Obsession. Ook ben ik enthousiast flightsimmer en hou van domotica.

Bekijk Berichten