Lees ook:

Flip, de mascotte van BordspellenCafe. Een otter met een blauwe sjaal.

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Landmarks – Spreekwoordelijk schatzoeken

Geschreven door Christiaan Pruijn

Gepubliceerd op november 15, 2024
Einde van het spel als de schatzoekers met alle schatten ontsnappen.

Het spel waar ik dit jaar naar uitkeek was Landmarks van Floodgate Games. Deze uitgever heeft al veel goede spellen op de markt gebracht zoals Kites (ook van 999 Games). Landmarks is een woordenassociatie-spel, wat het soort party games zijn die ik leuk vind. Zelf ben ik minder van die ‘gek doen party games’. In het spel worden hints met één woord gegeven om als team bij de schatten te komen van het eiland. Nu lijkt Landmarks heel erg op Codenames, maar dan speel je op een landkaart. Maakt dat het spel leuker of blijven we bij de klassieker Codenames?

Hoe speelt Landmarks?

Je kan Landmarks op twee manieren spelen. Je kan het spel coöperatief spelen waarbij één iemand de expeditieleider is en de anderen interpreteren de hints of je kan twee teams tegen elkaar laten spelen met ieder team een expeditieleider.

Wanneer je coöperatief speelt, krijgt de expeditieleider een kaartje. Op dat kaartje staan op verschillende plekken de schatten, het water, de vloeken en de valkuilen. Door middel van woorden probeert de expeditieleider het team (de rest van de spelers) naar de schatten te leiden en vervolgens de uitgang. Zodra de leider een woord heeft opgeschreven op een tegel, gaan het team in discussie en leggen deze tegel op de juiste plek. Een voorbeeld is dat de leider “Maïs” opschrijft en het team legt de tegel tussen “Schelp” en “Taco”, zoals je hieronder ziet.

Tekst loopt door onder de afbeelding >

Een voorbeeld waarbij Maïs heel goed past tussen Taco en Schelp

De expeditieleider kijkt op zijn kaartje welk icoontje er staat. Zodra je genoeg schatten hebt gesprokkeld wil je zo snel mogelijk van het eiland af en win je het spel door de uitgang te vinden. Maar loop je te veel vloeken tegen het lijf, dan verlies je het spel. Een andere manier om het spel te verliezen is als het water op is. De tegels die het team neerlegt kunnen opraken, als je niet op tijd een waterplek vindt. De expeditieleider heeft dan geen tegels meer en kan je dus ook niet meer leiden naar de uitgang van het eiland.

Hoe speelt Landmarks in teams?

Dan heb je nog mijn favoriete versie: team tegen team. De expeditieleiders krijgen beiden de kaart te zien. Wie als eerste 4 schatten vindt, wint het spel. Maar ook hier kan je vloeken pakken, zodra je er teveel pakt, wint de tegenstander. Je speelt om de beurt de tegels op de kaart, hierdoor kunnen de hints van jouw team de tegenstander helpen. Het gaat dan allemaal om timing en de vraag of jouw teamgenoten je begrijpen.

Competitief vs coöperatief

Hoewel ik het spel gekocht heb om zijn coöperatieve variant, heb ik de voorkeur voor de team tegen team variant. Het spel voelt veel sneller, doordat je kan nadenken over je volgende hint wanneer je tegenstander aan de beurt is. Terwijl je bij de coöperatieve variant veel vaker moet wachten op de expeditieleider en het soms veel lastiger is om goede en vernieuwende hints te geven. Je blijft dan teveel in dezelfde hoek denken.

Daarmee wil ik niet zeggen dat coöperatief slecht is. Het is uitstekend met twee, drie of vier spelers. Vanaf vier spelers begint alleen de competitieve variant leuker te worden. In de praktijk kan je het spel spelen met hele grote groepen. Waarbij ik heb gemerkt dat met teveel spelers het lang duurt voordat er een beslissing gemaakt wordt. Tien mensen is daarin wel het maximale spelersaantal.

Tekst loopt door onder de afbeelding >

Zo gaat het spel eruit zien, waarbij je steeds meer woorden op de landkaart ziet komen.
Het team struint over het eiland

Landmarks of toch Codenames?

Speel ik Landmarks liever dan Codenames? Voor mij is dat een duidelijke ja, omdat ik het eiland doorzoeken een leuker element vind. Echter het probleem dat Codenames heeft, waarbij het wachten op een hint lang kan duren, zal niet opgelost worden met Landmarks.

Codenames heeft ook een ander probleem. Dat zijn dat de kaartjes voor het ene team soms makkelijker te combineren zijn met elkaar dan voor het andere team. Met Landmarks heb je dat een stuk minder. Je speelt namelijk op dezelfde kaart met dezelfde woorden en er zijn ook schatten die voor beide teams te pakken zijn. Die kunnen gepakt worden als je op het juiste moment de goede hint bedenkt. Af en toe zal je hebben dat de schatten van het ene team voordeliger liggen dan voor het andere team. Bijvoorbeeld omdat er veel vloeken bij het andere team liggen. Dat kan nog steeds oneerlijk voelen, maar dan speel je toch een nieuw spelletje.

Nu kan je Landmarks ook coöperatief spelen. Dit is niet het geval bij Codenames, tenzij je de tweespeler versie Codenames: Duet hebt. Allemaal redenen waarom ik Landmarks als betere kies. Ondanks dat er één nadeel bij Landmarks zit: Elke keer als er een hint geplaatst wordt, zijn er twee of drie plekken die grenzen aan één eerder gelegd woord. Hoe ga je met één woord duidelijk maken dat één van die drie plekken bedoeld wordt? In de meeste gevallen is dit puur geluk. Soms kan je nuances aanbrengen, maar hoe weet het team dat je het zo bedoeld hebt. Je mag tenslotte niet communiceren.

Mijn beoordeling

Review inladen…

Gameplay: De twist van Landmarks om met woorden over het eiland te verplaatsen werkt goed. Er zijn veel leuke beslissingen als expeditieleider. Ook om de hints te interpreteren is leuk en voelt niet als vanzelfsprekend. Hierdoor is het ook bevredigend als je de hints goed interpreteert.

Speelbaarheid: Het wachten tot er een nieuwe hint gegeven wordt, kan lang duren. Daarom helpt het als iemand snelle associaties maakt. Aan de andere kant is dit een partyspel, dus praat gezellig met elkaar tijdens het wachten.

Kwaliteit: De tegels zijn kleine whiteboards die goed werken. Je krijgt ook een katoenen kaart, waardoor de tegels niet van de kaart afglijden. Die is ook dubbelzijdig, waarbij de meer gedetailleerde zijde wel moeilijker af te lezen is voor de expeditieleiders.

Duurzaamheid: Er zitten heel veel verschillende opdrachtenkaartjes in het spel. Je zou het spel bijna oneindig kunnen spelen. Je zou ook de startwoorden kunnen veranderen, waardoor ieder opdrachtenkaartje ook nog eens opnieuw te spelen is.

Prijs/kwaliteit: 25 euro is een schappelijke prijs. Je krijgt er veel speeluren voor terug en je kan het spel op twee manieren spelen, coöperatief en competitief . Voor het segment partyspellen voelt het wel aan de dure kant.

Landmarks raakt precies de spot die ik zoek in een partyspel en maakt daarmee mijn verwachtingen meer dan waar. Het is leuk om over het eiland te struinen en de juiste woorden te bedenken om je teamgenoten naar de juiste plekken te brengen. Er zit wel een nadeel in de soms lange wachttijden, wat spellen als Codenames ook als probleem hebben. Hopelijk komt er ook een Nederlandse vertaling, waardoor Landmarks net zo populair kan worden.

Tekst loopt door onder de afbeelding >

Christiaan denkt na over zijn volgende hint in het spel Landmarks.
Christiaan denkt heel hard na over zijn volgende hint!

Wat ik verder nog kwijt wil

Nu is Landmarks alleen in het Engels te krijgen. Maar laat je dat niet weerhouden van het kopen ervan. Je kan heel simpel de startwoorden vertalen en het spel in je geliefde moedertaal verder spelen. Ook hoef je als expeditieleider het spel nauwelijks uit te leggen, je teamgenoten hoeven toch alleen maar de tegels neer te leggen, waar jij ze naartoe brengt.

Wat vind jij?

Partyspellen waarbij je aan het denken wordt gezet, vind ik het leukst. Maar wat voor type partyspellen vind jij leuk en wat maken die partyspellen leuk?

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Bordspellen is mijn verslaving en ik speel het liefst de hele dag door. Ik ben vooral van de spellen waarbij je lekker moet puzzelen of waar je tactische beslissingen maakt. Subtiele interactie in een spel geniet ik het meeste van. Naast bordspellen speel ik veel Lorcana. Ook houd ik van sporten zoals voetbal en van verschillende films en series

Bekijk Berichten