Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Kites, Skyrockets en Quicksand – Zandlopers draaiende houden

Geschreven door Christiaan Pruijn

Gepubliceerd op juni 22, 2024

Het coöperatief draaien van zandlopers als een mechaniek heb ik al eerder gezien in Kitchen Rush. Een harstikke leuk spel, maar wel wat regeltjes en na het spelen was ik doodop. Ik stond daarom verstelt hoe leuk en makkelijk Kites was. Het jaar erop kwamen Quicksand en Skyrockets uit en die moest ik dan ook kosten wat het kost spelen! Ik leg ze alle drie uit en waarom ik ieder spel fantastisch vind.

Wat deze spellen gemeen hebben

Kites, Quicksand en Skyrockets hebben veel met elkaar gemeen, maar spelen toch wel anders. Ze hebben allemaal kaarten en zandlopers. Je werkt samen en je mag eindelijk in deze spellen wel met elkaar communiceren. Het nadeel is dat hoe langer je communiceert, des te eerder de zandloper opraakt. En ja, dan heb je verloren. Deze spellen zijn echter wel heel verschillend van elkaar. Dus nu is de vraag: hoe werken ze, hoe verschillen ze van elkaar, en welke is het leukste? Laten we een kijkje nemen.

Hoe speel je Kites?

We beginnen met de ‘original’, het vliegeren met Kites. Er staan zes zandlopers op tafel en door kaarten te spelen met één of twee kleuren draai je de zandlopers om. Speel je een kaart met geel en oranje erop, dan draai je beide zandlopers met die kleuren om en is de speler links van je aan de beurt. Het doel van het spel is om met zijn allen, alle kaarten af te spelen en ervoor zorgen dat in de tussentijd de zandlopers niet op raken. Simpeler gezegd dan gedaan.

Uitdaging

Als jouw groep dan iets meer uitdaging wil, kan je ook voor kiezen om de drie soorten expertkaarten door het deck heen te schudden. Deze kaarten zijn zwart en moeten gespeeld worden voordat je een kleurkaart kan spelen. Als eerste heb je de vliegtuigkaart. ‘Een vliegtuig vliegt over het veld!’ Je kan elkaar niet verstaan, dus communiceren is niet mogelijk totdat die speler weer aan de beurt is. Nog een leuke tip daarbij is om de speler een vliegtuiggeluid te laten maken tot degene aan de beurt is. Dat geeft zowel een leuk effect als duidelijkheid wanneer je niet mag praten.

Een andere kaart is de storm. Als je deze speelt, draaien alle zandlopers om. Dat kan voordelig zijn, maar het levert in de meeste gevallen veel stress op. De laatste zwarte kaart is de vliegerlijnen zitten in de knoop. Alle vliegers moeten uit de knoop; geef dus een kaart aan iedere buur. Als je een beetje bekend bent met Kites, geven deze expertkaarten nog meer speelplezier.

Waarom zou ik Kites kiezen?

Kites kan door iedereen gespeeld worden, en dat maakt het zo sterk. Binnen een minuut heb je het uitgelegd en kan je spelen. Als er tijdens het spel iemand moeite heeft met de snelheid van de beslissingen, kan een teamgenoot die persoon ondersteunen. Het is dan ook zo verfrissend dat je mag communiceren, wat met veel spellen als Magic Maze en The Mind weer niet mag. Het thema komt ook goed tot zijn recht in het spel, helemaal zodra je die expertkaarten erbij schudt.

Lees verder onder de afbeelding >

Kites op tafel vanuit het perspectief van de speler. Met de kaarten in hand en de lopende zandlopers.
Kites | Foto: Christiaan

Hoe speel je Skyrockets?

Dan komen we bij Skyrockets. In Skyrockets ben je tijdens ‘het festival van vuur’  de toeschouwers aan het vermaken met een vuurwerkshow. De basis speelt precies hetzelfde, je speelt een kaart en draait de desbetreffende zandlopers om. Echter heb je verschillende scenario’s die je kan spelen, die je op volgorde kan afwerken of willekeurig kiest. Een beetje zoals The Crew: the search for planet Nine. Elk scenario heeft weer zijn eigen regels en doelen om de wensen van de toeschouwers te vervullen. Ook mag je in dit spel 2 keer een zandloper leeg laten lopen, alleen zullen de toeschouwers de vuurwerkshow een lagere beoordeling geven.

Waarom zou ik Skyrockets kiezen?

Dit is een beetje de opvolger van Kites. Skyrockets geeft veel meer diversiteit en sluit uiteindelijk beter aan op mijn behoeftes om nieuwe spelervaringen te krijgen zonder dat ik allemaal uitbreidingen hoef te kopen. Door die scenario’s zitten er nieuwe uitdagingen in, die je weer op een andere manier gaat oplossen. Ook geeft het me iets meer een gevoel van een doel te hebben dan bij Kites het geval is.

Lees verder onder de afbeelding >

Skyrockets op tafel vanuit het perspectief van de speler. Met de kaarten in de hand en de lege zandlopers.
Skyrockets | Foto: Christiaan

Hoe speel je Quicksand?

Met Quicksand gaan we uit de lucht en naar het drijfzand. Jij moet met jouw team de zandlopers naar de andere kant van het speelveld zien te krijgen. Dit doe je ook door een kaart te spelen, echter staan de zandlopers op tegeltjes die op één lijn liggen. Op die tegels staat een kleur en een vorm. Jouw kaarten corresponderen met deze kleur of vorm. Als ik een kaart met geel speel, moet ik alle zandlopers die op een gele tegel staan omdraaien en als er geen zandloper in de weg staat, gaat de zandloper ook nog eens naar de volgende tegel. Krijg je alle zandlopers op de laatste tegels, dan win je het spel. Gebeurt het twee keer dat een zandloper leeg is, dan zakken jullie weg in het druifzand.

Waarom zou ik Quicksand kiezen?

In Quicksand heb je minder zandlopers, meestal drie en in latere scenario’s vier of vijf. Echter wordt het lastiger gemaakt doordat zandlopers van tegel veranderen. Dat betekent dat je ook een andere kaart moet opleggen om die zandloper vooruit te helpen. Het verplaatsen van de zandlopers geeft een leuke nieuwe twist. Met zeven spelers heeft Quicksand het grootste spelersaantal en is het dus ook geschikter voor grotere groepen dan Kites of Skyrockets.

Bij Quicksand heb je net als Skyrockets ook scenario’s, en hier merk je dat vrijwel ieder scenario het spel iets uitdagender is. Hierdoor kan je steeds iets beter je groep testen. Het doel blijft echter wel hetzelfde en is er dus minder variatie dan met Skyrockets.

Lees verder onder de afbeelding >

Quicksand op tafel vanuit het perspectief van de speler. De kaarten in de hand met de zandlopers in de beginpositie op de eerste 3 tegels. De tegels liggen in een boog op tafel, waarvan de laatste 3 tegels gescheiden zijn met de danger zone token.
Quicksand | Foto: Christiaan

Concluderend

Ik heb ze alle drie gekocht, maar zou zeker niet aanraden om dat ook te doen. Ze zijn alle drie in de basis hetzelfde: je speelt een kaart en draait een zandloper om. Een leuke en actieve spelervaring, waarbij je test hoe jullie als team kunnen samenwerken. Er zit wel veel variatie tussen de drie spellen, en ik zou ze daardoor ook aan verschillende soorten groepen aanbevelen.

Ik raad Kites aan…

… als je in speelgroepen zit die niet zo veel spellen spelen. Het is simpel en voelt meer als een gezellige activiteit dan de andere twee spellen. Daarom zou ik Kites ook meer als party game beoordelen. Kites is ook nog eens, op dit moment, als enige in het Nederlands te krijgen. Hoewel het taalonafhankelijk is, kan het net wat goedkoper zijn en zijn regels makkelijker op te zoeken in jouw eigen moedertaal.

Ik raad Skyrockets aan…

… als je in speelgroepen zit die meer, en vooral ook verschillende uitdagingen willen. De basis blijft hetzelfde, maar elk scenario speel je óf op een andere manier óf is je doel veranderd. Een scenario met een hoger nummer is ook niet perse moeilijker dan een eerder scenario. Skyrockets is wel de duurste van de drie en je kan het helaas maximaal met vijf mensen spelen, wat vooral met bepaalde scenario’s te maken heeft. Ik vond de kaartkwaliteit helaas wel heel slecht, dus sleeven is zeker aan te raden.

Ik raad Quicksand aan…

…als je in speelgroepen zit met mensen die meer uitdaging in een spel willen. Je kan Quicksand door de scenario’s veel beter aanpassen op de groep en de scenario’s hebben soms nog een extra twist zonder dat het spel wezenlijk veranderd. Het doel van het spel geeft duidelijkheid en het gevoel van progressie.

Welke is het beste?

Voor mij is Skyrockets tóch echt het beste spel. In de basis is het Kites, maar met verschillende spelelementen. Door de verschillende missies heb je een doel tijdens het spelen van Skyrockets. Die doelen geven op verschillende manieren uitdaging en laat je op een andere manier het spel ervaren. En dan vind ik het ook nog het mooiste spel; ik houd nou eenmaal van kleurrijke spellen zoals Heat en Sky Team. Daarnaast, wie vindt een vuurwerkshow nou niet mooi om te zien?

Lees verder onder de afbeelding >

De componenten van Skyrockets. Links de voorkant van de doos, met rechts de zandlopers, de missietrack, de levens en de verschillende kaarten.
Skyrockets componenten | Foto: Christiaan

Wat is jouw mening?

Dit zijn spellen met veel tijdsdruk, maar wat milder aan kan voelen. Je teamgenoten kunnen je tenslotte helpen. Wat vind jij van tijdsdruk spellen? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening.

2 Reacties

  1. Ik ben dol op dit soort spellen, vooral de tijdsdruk zorgt vaak voor hilarische momenten met mijn vrienden haha! Bedankt voor de tips! Kites kende ik al, nu de rest ook maar eens bekijken 🙂

    Antwoord
    • Leuk om te horen! Ik ben benieuwd wat je van de andere 2 vindt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Christiaan Pruijn

Bordspellen is mijn verslaving en ik speel het liefst de hele dag door. Ik ben vooral van de spellen waarbij je lekker moet puzzelen of waar je tactische beslissingen maakt. Subtiele interactie in een spel geniet ik het meeste van. Naast bordspellen speel ik veel Lorcana. Ook houd ik van sporten zoals voetbal en van verschillende films en series

Bekijk Berichten