Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Help – hoe importeer ik dan Pokémon Splendor?

Geschreven door Yorom

Gepubliceerd op februari 25, 2024
Pokémon Splendor

Hoe zorg ik dat ik al deze weelde kan krijgen? | Foto van Ali Al Khalifa via Boardgamegeek

Vrees niet lieve lezers, we hebben jullie luid en duidelijk gehoord. We hebben van veel mensen de vraag gekregen hoe zij nou aan Pokémon Splendor kunnen komen na het lezen van m’n artikel over importspellen. Dat is inderdaad wat meer werk dan normaal, aangezien die niet in Nederland verkrijgbaar is. In dit artikel zetten we even op een rijtje wat jouw opties zijn als je een eigen Pokémon Splendor wilt hebben, en wat je bij elk van die opties moet doen.

Een waarschuwing vooraf

Dit gaat wel wat meer werk (en geld!) kosten dan je misschien gewent bent. Spellen importeren is helaas een kostbare bezigheid, en is niet geheel zonder risico. Pakjes kunnen verdwijnen, en ik ga ook linken naar een aantal instanties waar ik zelf geen gebruik van heb gemaakt in de veronderstelling dat de positieve recensies die ik online over ze heb gevonden te vertrouwen zijn. Daarbij zou ik ook rekening houden met het feit dat de verzendkosten hoog op gaan lopen. Pokémon Splendor is wel wat duurder dan de Splendor die hier in de winkel ligt, maar het spel zelf is voor max 50,- redelijk goed te krijgen. De verzendkosten vanuit Korea (en de importkosten die nu standaard zijn binnen de EU) gaan er echter wel voor zorgen dat het totaalbedrag fors gaat zijn. Bezint, eer u begint!

Dat gezegd hebbende, laten we aan de slag gaan!

Tekst gaat verder na de afbeelding >

Driemaal raden wat ik heb zitten doen voor dit artikel | Foto: Yorom

Optie 1: Pokémon Splendor kopen bij een Koreaanse webshop

Volgens wat onderzoek online is dit de webshop van de uitgever. Bij deze optie heb je eigenlijk maar één schakel die een vraagteken met zich mee brengt – de mail forwarder. Uitgever Korea Board Games heeft naar verluid enkel de rechten gekocht om Pokémon Splendor uit te geven in Korea, wat betekent dat webshops in Korea het product niet naar adressen buiten Korea mogen versturen. Lastig voor ons, maar daar is wat aan te doen! Je kan namelijk gebruik maken van een mail forwarder; die koopt het product voor je in, en stuurt het vervolgens naar je door.

Online raden veel mensen aan om gebruik te maken van KoreanBuddy. Ik wil geen rotzooi voorzetten, dus ik heb mijn best geprobeerd te doen om te kijken of deze site betrouwbaar is. ScamAdvisor geeft KoreanBuddy een lage score (52/100), maar dat lijkt vooral te herleiden naar de mogelijkheid om Bitcoin te gebruiken (en een probleem met hun SSL-certificaat). Trustpilot recensies zijn overwegend positief; de negatieve recensies geven vooral aan dat er goedkopere opties zijn, al moet ik toegeven dat ik die niet heb gevonden. Ik vond ook veel video’s waarin mensen vertellen over hun positieve ervaringen, al neem ik die wel met een korreltje zout. Sinds dat gedoe rondom de influencer trip van Shein is het denk ik goed om sceptisch te zijn tegenover dergelijke dingen.

Artikel gaat verder na de afbeelding >

Importeren is helaas duur door de grote afstand die je spel dan moet afleggen | Foto door Tom Fisk via Pexels

Optie 2: een aftermarket exemplaar van Pokémon Splendor kopen

Aftermarket betekent in dit geval dat je een product koopt wat al afgenomen is van een officiële retailer. Vaak moet je dan denken aan tweedehands producten (shout-out naar Marktplaats), maar je spreekt ook over een aftermarket product als iemand iets heeft gekocht om vervolgens weer door te verkopen. Pokémon is natuurlijk ongekend populair, dus anderen zullen ook in de gaten gehad hebben dat er buiten Korea ook veel vraag is naar dit spel. Dus waar kan je dan kijken om zelf je eigen spel te krijgen?

eBay is een goede plek om te beginnen, daar worden er namelijk veel aangeboden. Kopen en verkopen via eBay is in Nederland minder gebruikelijk dan in het buitenland (shout-out naar Marktplaats), maar ze zijn buiten Nederland nog steeds marktleider als het op tweedehands verkoop aankomt. Bij kopen op eBay is natuurlijk wel voorzichtigheid noodzakelijk, aangezien je niet dezelfde kopersbescherming hebt als bij een aankoop bij een reguliere winkel. PayPal en de meeste creditcard maatschappijen bieden echter wel goede kopersbescherming aan, wat betekent dat je in ieder geval je geld terug kan krijgen als je product toch in de ether verdwijnt.

Verder kan je ook de Geekmarket op Boardgamegeek in de gaten houden. Op het moment van schrijven wordt er daar één exemplaar aangeboden, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat er wel meer aangeboden gaan worden zodra die is verkocht. Je hebt dan wel te maken met verzendkosten vanuit Korea, die kunnen wel hoog oplopen. Ook hier is het belangrijk dat je gebruik maakt van PayPal (of een vergelijkbare dienst) die de mogelijkheid biedt om je geld terug te vragen als het product toch niet wordt geleverd. Ik heb zelf regelmatig dingen via Geekmarket gekocht (en verkocht, overigens), en ik heb nog nooit problemen gehad. Des te vervelender natuurlijk als het een van jullie wel overkomt.

Artikel gaat verder na de afbeelding >

Wie weet, misschien heb je wel mazzel op de vlooienmarkt. | Foto door Min An via Pexels

Optie 3: vriendjes worden met iemand uit Korea

Deze optie is deels een grapje, maar deels ook iets wat echt te overwegen is. Niet het vrienden worden natuurlijk, al moedig ik iedereen aan om vriendjes te worden met elkaar, maar meer het kijken in je netwerk. De moderne maatschappij wordt alsmaar internationaler, dus de kans is zomaar aanwezig dat je iemand kent die jou hier misschien mee kan helpen. Misschien zit je in een Discord met gamers van over de hele wereld, of ken je via-via iemand die in Korea werkt of studeert, of heb je ineens familie daar wonen. Dat zou betekenen dat je al het hierboven beschreven gedoe over kan slaan. Dit is natuurlijk ook gelijk de moeilijkste optie, zelfs al is het de veiligste, maar goed; ik wilde hem toch even benoemen.

Succes met de speurtocht!

Laat het ons vooral weten als het je gelukt is om een eigen exemplaar op de kop te tikken, en laat hier in de reacties vooral ook tips achter als jij eerder iets uit het buitenland hebt geïmporteerd! Op die manier kunnen we hopelijk anderen helpen om ook die mooie nieuwe spellen in hun kast te krijgen.

1 Reactie

  1. Goede tips! Echt een must have deze versie van splendor❤️

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Yorom

Bovenbouw docent in het dagelijks leven, maar in mijn vrije tijd zit ik het liefst tussen de bordspellen. Ik hecht veel waarde aan interactie en het spel wat zich boven tafel afspeelt. Qua genre speel ik graag social deduction spellen, trick-takers, eurogames met veel interactie en party spellen met regels voor op de zijkant van een bierviltje. Weloverwogen maar lang van stof.

Bekijk Berichten