Lees ook:

Flip, de mascotte van BordspellenCafe. Een otter met een blauwe sjaal.

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Forest Shuffle – voor echte bosliefhebbers!

Geschreven door Christiaan Pruijn

Gepubliceerd op februari 17, 2024
Forest Shuffle

Op een spelavond mocht ik Forest Shuffle spelen. Voor je ontrafelt een kleurrijk bos vol met dieren. Forest Shuffle ziet er mooi uit en je speelt rustig je kaarten uit. Elke kaart die je pakt én elke kaart die je speelt is een moeilijke keuze. Dan hoor je me zeggen: Een rustig bordspel boordevol met keuzes, hoe kan die combinatie? Lees met me mee!

Wat is Forest Shuffle?

Forest Shuffle speelt zich af in de herfst waar iedere speler een eigen bos beheert. In dit leefgebied komen voornamelijk dieren voor, maar ook planten en paddenstoelen. Wie aan het einde van het spel het meest gebalanceerde bos heeft, wint Forest Shuffle.

In een beurt kies je één van de volgende twee opties: Je kan een kaart in je bos spelen of je pakt twee kaarten. Deze kaarten worden blind gepakt van de stapel of van de algemene voorraad. Dit is vergelijkbaar met ‘Ticket to Ride’, waar je het grootste deel van het spel ook óf twee kaarten pakt óf een verbinding legt. Bij Forest Shuffle staat er op elke kaart hoeveel kaarten je uit je hand af moet leggen om deze kaart te spelen. Deze kaarten komen in het midden te liggen als algemene voorraad. Met een handlimiet van tien kaarten, moet je dus goed je kaarten managen.

Wat zijn die kaarten?

Er zitten twee soorten kaarten in de stapel kaarten. Er zitten boomkaarten in, waar een boom op staat. Maar het overgrote deel van het deck zitten dierenkaarten in. Deze kaarten hebben een linker- en rechterkant of een boven- en onderkant. Met af en toe een plant of paddenstoel. Eerst plaats je een boom, want een bos bestaat voornamelijk uit bomen. Daarna plaats je de rest van de kaarten om de boom heen. Dat wil zeggen: Als je de linkerkant van een kaart speelt, kan je nooit meer de rechterkant van de kaart spelen. Hierdoor is het spelen van een kaart een moeilijke keuze. 

Een sterk thematisch spel

De keuzes van de kaarten zorgen in de meeste gevallen niet voor een rustig spel. Bij een moeilijke keuze kan je toch wat stress ervaren. Toch heb ik dat in de introductie geschreven. Voor mij is het spelen van Forest Shuffle als het maken van een boswandeling. Leef je eens in hoe een wandeling door het bos verloopt. Je hoort de geluiden van dieren, je ruikt de geur van bomen en je komt volledig tot rust. Zo kijk ik in Forest Shuffle naar de kaarten en speel ik het puzzeltje om zoveel mogelijk punten op tafel te leggen. Gedurende het spel zie je meer en meer mooie kaarten voor je liggen en er ontvouwt zich meer en meer een bos voor je op tafel. Boom voor boom en dier voor dier wordt jouw bos een beetje levendiger. Zodra het spel tot zijn einde komt, heb je een mooi kleurrijk bos voor je.

Wat de bedenker van dit spel ook gaaf bedacht heeft, zijn de thematische verbanden met de dieren. Een vos scoort punten als je de Europese haas hebt rondlopen. Een kikker als er insecten leven in jouw bos. En vogels als je ook andere vogels hebt rondvliegen. Je krijgt als het ware een ecosysteem in je bos, die in een echt bos ook kunnen ontstaan. Nu loopt er niet vaak een lynx of beer in een Nederlands bos, maar wie weet als je in Amerika of Azië bent wel.

Na de herfst komt de winter

Die rustige wandeling verandert naarmate het spel vordert. Elke keer als een speler gedekte kaarten trekt, kom je dichter bij het eind van de stapel en ook het einde van het spel. In het onderste deel van het deck schudt je de winterkaarten. Wanneer je de derde en laatste winterkaart hebt gepakt, eindigt het spel direct. Je wordt als het ware door het spel gewaarschuwd wanneer het einde eraan komt. Je gaat ook merken dat je een bepaalde dynamiek krijgt bij elke winterkaart. Na de eerste winterkaart ben je aan het bepalen welke strategie je nog uit wil spelen. En wanneer iemand de tweede winterkaart trekt, probeer je al je kaarten uit te spelen om zoveel mogelijk punten te sprokkelen.

Wat vind ik van Forest Shuffle?

Ik heb al een beetje laten doorschijnen, maar voor mij passen het thema en het spelgevoel goed bij elkaar. Tijdens een spel van Forest Shuffle ga ik helemaal op in het thema. Toen ik Forest Shuffle voor het eerst speelde was het een ontdekkingstocht van de artwork, maar ook van de strategieën die je kon maken. Nu heb ik Forest Shuffle vaak gespeeld. Ik bepaal in de eerste beurten welke strategie ik gedurende het spel ga uitvoeren en tijdens het spel probeer ik die strategie bij elkaar te puzzelen. Dit geldt voor iedere speler en maakt het daarom zo toegankelijk. Iedereen kan op het spel focussen zonder kapot gespeeld te worden.

Máár als ik een kaart in mijn bos speel, dan moet ik andere kaarten afleggen in de algemene voorraad. Hier komt de interactie met andere spelers bij kijken. De puzzel met je eigen bos, wordt nu echt een spel met andere spelers. Je krijgt hierdoor interessante keuzes die je tegenstanders beïnvloeden. Het dilemma: Ik wil deze kaart afleggen, maar niet voor mijn tegenstander. Dit dilemma zie je ook terug in het tweespelerspel ‘Lost Cities’. Net een dinsdag dilemma die je de volgende keer misschien anders zou beantwoorden.

En nu de bonusacties

Nu heb je als lezer een beter beeld van Forest Shuffle, maar er zijn ook nog bonusacties te krijgen. Elke kaart heeft een kleur en voor elke kaart moet je een bepaald aantal kaarten afleggen. Als alle kaarten die je aflegt een gevraagde kleur hebben, krijg je een bonus. Voorbeelden van bonusacties zijn: een extra kaart pakken, gratis een dier spelen of een extra beurt spelen. Om een bonusactie te krijgen, moet je in de meeste gevallen je beurt goed voorbereiden. Dit geeft je een heerlijk gevoel, omdat je er hard voor gewerkt hebt.

Review inladen…

Mijn beoordeling

Gameplay: Het principe is het heel simpel: Je trekt twee kaarten of je speelt een kaart. De afwegingen maken het een interessant spel. Wanneer pak je kaarten en welke kaarten leg je af om dit dier te spelen zijn de moeilijke keuzes die het spel diepgang bieden.

Speelbaarheid: Sommige rondes moet je even wachten, maar over het algemeen ben je weer snel aan de beurt. De kaarten leren kennen zit de meeste tijd in. Naarmate het spel vaker gespeeld wordt, zullen er ook snellere rondes zijn.

Vormgeving: De kaarten en doos zijn mooi geïllustreerd en het artwork is niet te druk. Omdat er zoveel verschillende details op de kaarten moeten, zoals kosten en punten, ziet het spel er overweldigend uit. Bij een paar spelletjes ben je daar al snel gewend aan.

Prijs/kwaliteit: Met een prijs van rond de € 30 heeft dit spel een prima prijs. In de doos zitten voornamelijk kaarten. Kaarten zijn relatief goedkoop vergeleken met andere onderdelen, maar in de doos zitten heel veel kaarten, wel 180 kaarten om precies te zijn. Daarnaast kan je het spel vaak opnieuw spelen met verschillende strategieën.

Interactie: Alle interactie zit in de kaarten die in het midden komen te liggen. Je bent continu bezig met welke kaarten je kan afleggen. Als iemand veel reeën nodig heeft, wil je niet graag die ree neerleggen.

Wat ik nog kwijt wil

Forest Shuffle heb ik ook veel online gespeeld via www.boardgamearena.com (BGA). Op BGA worden de punten live bijgehouden. Als de punten dan dicht bij elkaar liggen, brengt dat extra spanning met zich mee.

Wat denk jij?

Forest Shuffle is een spel met een dierenthema. Dat zie je steeds meer terug in spellen en ik ben zelf ook makkelijk te strikken voor schattige diertjes. Heb jij dit ook? En wat is jouw favoriete thema?






1 Reactie

  1. Als er dieren in een spel voorkomen, is de kans veel hoger, dat ik het leuk vind en ook koop. Forest Shuffle is precies zo’n spel. Heb een keer de egel gezien en was verliefd <3

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Bordspellen is mijn verslaving en ik speel het liefst de hele dag door. Ik ben vooral van de spellen waarbij je lekker moet puzzelen of waar je tactische beslissingen maakt. Subtiele interactie in een spel geniet ik het meeste van. Naast bordspellen speel ik veel Lorcana. Ook houd ik van sporten zoals voetbal en van verschillende films en series

Bekijk Berichten