Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Tof! Er komt een Nederlandse versie van Comet

Geschreven door Melt

Gepubliceerd op februari 22, 2024
Wido Grimbergen van HOT Games vertelt: we komen met Nederlandse versie van Comet

Wido Grimbergen van HOT Games vertelt: we komen met Nederlandse versie van Comet | Foto: BordspellenCafe / Melt Pels

Combineer prachtig artwork met een tof spelelement en je krijgt het spel Comet! Ik heb de eer gehad om een tijdje terug met Wido Grimbergen van HOT-Games te kletsen én een potje Comet (van uitgever HUGH! / Funtails) te spelen. Tijdens het spel vertelde hij tussen neus en lippen door dat HOT-Games druk aan het werk is om een Nederlandse versie uit te brengen. Dus wij vroegen door…

Over Comet

Comet is zo’n spel dat je héél snel uitlegt en speelt. Het prehistorische thema zorgt voor mooi artwork en een bijpassende sfeer. Red de dinosaurussen van de dreigende komeet. Breng je ze veilig onder in de grot, dan mag je hun speciale acties gebruiken om nóg meer dieren te redden (en nóg meer punten te scoren).

Ondanks de simpele regels, zit er juist veel tactiek in het spel. Het verplaatsen van de dieren over het speelbord vereist planning: je kunt je tegenstanders gebruiken om een extra stap te zetten. Met de juiste tactiek kun je zo’n heerlijke zet doen als wanneer je bij dammen meerdere stenen tegelijk kunt slaan.

Lees verder onder de foto >

Comet op tafel - HOT Games
Foto: BordspellenCafe / Melt Pels

Hoe bepaal je dat je zo’n spel naar Nederland wil halen?

“Als je naar Comet kijkt, zie je gelijk dat het artwork er uitspringt”, vertelt Wido van HOT-Games. “We hebben Comet zelf heel vaak gespeeld. Dan ga je goed nadenken of het bij de doelgroep van HOT-Games past. Wat we tof vinden is dat je elkaar niet in de weg zit, maar onbewust en ongewild vooruit helpt. De combinaties die je kunt bouwen met de geredde dieren, en de variatie van spel tot spel, maakte dat we dit spel in het Nederlands willen uitgeven.”

De meeste spellen die HOT-Games publiceert, zijn taalonafhankelijk. “Kijk bijvoorbeeld naar De Betoverde Torens, daarbij heb je alleen een uitlegboekje nodig in het Nederlands. De rest van de speelstukken heeft geen tekst om te vertalen.” Zo is het vertalen van Comet nog best lastig. “We twijfelen bijvoorbeeld over of we de naam moeten veranderen naar Komeet, of dat we gewoon Comet houden.”

Pssst… Yorom schreef een artikel met tips voor spellen die jij kunt importeren!

Verbeteringen

“Tijdens het playtesten ontdekten we dat veel spelers na het lezen van de Engelse regels met vragen bleven zitten. Het leuke is, dat we die vragen aan de uitgever hebben gesteld. Nu gaan zij die vragen ophelderen en hun Engelse regelboekje opnieuw drukken. Géén zorgen, in de Nederlandse regels staan die vragen netjes uitgeschreven. Maar dat is wel weer een leuke wisselwerking.”

Lees verder onder de afbeelding >

Comet Bordspel komt naar Nederland, zo ziet het eruit.
Foto: BordspellenCafe / Melt Pels

Onze mening over Comet

Laat me voorop zetten dat dit geen volledige review is. Toch wilde ik een aantal punten benoemen die me vrij snel opvielen aan Comet. Ten eerste: het thema. Ik ben gek op het Mesozoïcum. Dinosaurussen, gigantische insecten en de Archaeopteryx… Thematisch is dit spel on point en scoort het met de artwork dus vette punten bij mij.

Comet is een toegankelijk spel. Daarmee wil ik zeggen dat ik dit spel prima met mijn neefjes van 5 en 7 kan spelen, maar nét zo goed met de doorgewinterde bordspelers van de spellenavond. De manier van bewegen heeft wat weg van El Dorado, Dammen en Ilos. Je betaalt met kaarten uit je hand, die je ook nodig hebt om nieuwe dieren op tafel te zetten. Je maakt dus constant de overweging of je een kaart speelt of bewaart voor later.

Wat ook fijn is, is dat Comet een interactief spel is. Je bent veel met andere spelers bezig. En tot het eind van het spel, weet je niet wie er gaat winnen. Alles blijft mogelijk, in ons potje had de winnaar ongeveer evenveel punten als de laatste speler.

Lees verder onder de afbeelding >

HOT-Games' Comet krijgt een Nederlandse vertaling
Foto: BordspellenCafe / Melt Pels

Wanneer ligt Comet in de winkel?

Wie de Nederlandse versie van het spel wil hebben, moet nog even wachten. “September staat nu in onze agenda als releasemaand. Je moet je voorstellen dat we het spel in april gaan produceren. Tot die tijd moeten we alles vertalen. We denken dat het spel in september in je lokale spellenwinkel ligt.”

Als Comet straks in het Nederlands in de winkels ligt, gaan we ongetwijfeld een volledige review schrijven. Heb jij Comet al eens mogen spelen? Of staat deze (na het lezen van dit artikel misschien?) op je verlanglijst? We horen het graag!

Retrieving and displaying data from https://boardgamegeek.com/xmlapi2/thing?id=381078

1 Reactie

  1. Wat cool! Ik zag dat ze dit bij Gamenight speelde, daar zag het er leuk uit. Ben benieuwd, leuk dat deze naar Nederland komt.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Melt

Ik ga het lekkerst op spellen waarbij de kunst van het bluffen naar voren komt. Ik zal dan ook voornamelijk bordspellen reviewen met een hidden role mechaniek erin. Kletsen, bluffen en anderen overtuigen van mijn onschuld, daar geniet ik het meest van. Laat mijn journalistieke nieuwsgierigheid en liefde voor bordspellen je gids zijn!

Bekijk Berichten