Lees ook:
Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
Cascadia – het spel voor iedereen
Geschreven door Christiaan Pruijn
Dit jaar heeft Sky team de Spiel des Jahres gewonnen. Cascadia heeft diezelfde prijs ook gewonnen in 2022. Een Spiel des Jahres winnen is echt wel iets groots en wordt door menig spelfanaat als belangrijk gezien. Waarom heeft Cascadia zo’n prestigieuze prijs als de Spiel des Jahres gewonnen?
Tekst gaat door onder de afbeelding >
Hoe speel je Cascadia?
In Cascadia creëer je een landschap vol met bossen, bergen, prairies, moerassen en rivieren. In die leefgebieden plaats je dieren. Elke beurt pak je een tegel en een dierenfiche, eerst leg je de tegel aan jouw gebied en daarna het dier op één van je tegels voor je. Wie de grootste gebieden creëert en wie de dieren op de juiste plekken plaatst, zal de meeste punten scoren en het spel winnen.
De dieren zullen elk spel weer op een andere manier punten scoren, maar ze hebben allemaal een bepaald thema. Zo willen de zalmen in een keten van elkaar zwemmen, de beren in kleine groepen en de vossen omringd worden met veel verschillende dieren. Buizerds willen allemaal alleen vliegen, maar elkaar van veraf in het zicht hebben en wapiti’s willen in een formatie staan.
Tekst gaat door onder de afbeelding >
Uitdagende puzzel
Die dieren op de juiste plek krijgen is een leuke puzzel, want op iedere tegel staan dieren gedrukt en dat zijn de enige dieren die op de tegel mogen. Dit zorgt ervoor dat je voor de dieren de tegels ook op de juiste plek moet leggen. Echter leg je de tegels niet alleen op de juiste plek voor de dieren, maar ook om de leefgebieden zo groot mogelijk te maken. Je grootste gebied van tegels over ieder leefgebied scoort punten.
Het is moeilijk om elke tegel op de perfecte plek te leggen en soms moet je kiezen tussen de dieren of de leefgebieden. Elke tegel mag je overal neerleggen en dat maakt deze puzzel voor iedereen toegankelijk. Kan de keten zalmen niet verder groeien, dan ga je toch gewoon verder met de beren.
Tekst gaat door onder de afbeelding >
Wat is zo bijzonder aan Cascadia?
De ene groep zal dit als een lekker weglegspel spelen en de ander maakt er een heel efficiënte puzzel van. Zoveel spellen doen dit, maar ook zo veel spellen zijn net niet interessant genoeg of maken het te ingewikkeld. Cascadia is een ideale combinatie van een leuk thema met een goed uitgewerkt spelmechanisme. Spiel des jahres winnaars zijn vaak de perfecte ‘normale’ spellen, wat een gemiddelde speler of familie leuk vindt. En zo ken ik ook weinig mensen die nee zeggen als ik Cascadia voorstel. Ik kan mij dus wel bedenken waarom ze deze prestigieuze prijs gewonnen heeft.
Wat vind ik ervan?
Cascadia speel ik altijd met plezier. De puzzel en de keuzes zijn uitdagend en leuk. Ik kan dit met iedereen spelen en doe dit ook graag. Wat je doet voelt logisch, waardoor de uitleg van het spel snel en kort is. En toch vind ik het moeilijk om overweldigend enthousiast over Cascadia te zijn. Dat is een gek verschijnsel voor een spel die ik waarschijnlijk of misschien 30 keer gespeeld heb en dat maar niet verveelt. Maar doordat het zo solide is, zitten er ook niet echt gouden randjes aan het spel.
Het minpuntje voor mij is wel de spelersinteractie. Je hebt weinig invloed op de ander, de invloed die je hebt is meestal op geluk of door het gewoonweg beter te doen dan je tegenspelers. De interactie is precies wat Yorom en ik in Harmonies missen en toch zal ik Cascadia eerder aanbevelen dan Harmonies. Puur omdat als er negatieve interactie ontstaat (je tegenspeler pakt per ongeluk een tegel voor je neus), je in Cascadia een nieuwe mogelijkheid krijgt om op andere manieren punten te sprokkelen.
Tekst gaat door onder de afbeelding >
Mijn beoordeling
Gameplay: Een goed spel met leuke puzzelelementen en keuzes. Elk spel is weer anders door de verschillende varianten van de dieren. Echter doet het niet iets extra, wat voor nieuwe spelers zeker een pluspunt is, maar voor veelspelers niet lang interessant blijft.
Speelbaarheid: Er zijn niet te veel keuzes en je kan deels van tevoren plannen hoe jouw beurt eruit ziet. De stappen per beurt zijn ook niet veel en dit alles maakt dat het spel een snel verloop heeft.
Vormgeving: Je legt een mooi natuurgebied op tafel en er is veel gelet op gebruiksvriendelijkheid. De artwork spreekt mij persoonlijk iets minder aan en doet net wat onder voor alle mooie spellen die nu op de markt verschijnen.
Duurzaamheid: Door de verschillende dierkaarten zijn er meerdere manieren om punten te scoren. De beschikbaarheid van de dieren en tegels zorgen ervoor dat je elk spel iets anders doet.
Interactie: Het wegpakken van de tegels en dierenfiches gebeurt op een regelmatige basis. Dit is vaak een negatieve interactie, maar je ziet dit wel aankomen als je kijkt naar andermans speelveld. Daarnaast is het een gevecht om wie de grootste leefgebieden heeft.
Wat ik nog kwijt wil
De interactie is voor mij het grootste minpuntje, maar daar stoor ik me niet zo erg aan bij Cascadia. Zou je toch iets meer interactie willen, dan kan je gaan voor de uitbreiding Cascadia: Landmarks. Elk soort leefgebied krijgt een bijpassend figuurtje die je op een gebied kan leggen als het gebied 7 of meer tegels groot is. Daarbij pak je een kaart en kan je meer punten scoren. Maar wees snel, want anders pakt je tegenspeler dat kaartje.
Tekst gaat door onder de afbeelding >
Wat vind jij?
Cascadia speel ik het liefst met beginnende spelers, daarom wordt het ook wel een gateway game genoemd, de figuurlijke ‘poort’ naar de spellenwereld. Welke spellen speel jij het liefst met beginnende spelers?
0 reacties