Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

Een historische reis door bordspellen

Geschreven door Sjoerd

Gepubliceerd op april 18, 2024
The Chess Players | Liberale da Verona ca. 1475

The Chess Players | Liberale da Verona ca. 1475

Iedereen kent en/of heeft bordspellen, de ene meer dan de andere natuurlijk, maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Wat is het oudste bordspel en hoe vergelijkt het tegenwoordig met onze bordspellen? Bordspellen zijn er al eeuwen vanaf oude beschavingen tot de moderne tijd en spelen een prominente rol in menselijke interactie. Dus pak je pionnen, dobbelstenen en speelkaarten, en laten we samen op pad gaan naar het verleden, heden en toekomst van bordspellen.

Senet - Rijksmuseum van Oudheden
Queen Nefertari Playing Senet | Nina de Garis Davies (1881–1965)

Het oudste spel

Wanneer ik denk aan oude spellen, kommen bij mij Backgammon of Go naar boven. Dit zijn ook zeker hele oude spellen, maar het blijkt dat het oudste spel uit het Oude Egypte komt. Bij de opgraving van Toetanchamon is het spel “Senet” gevonden door Zwitserse acheoloog Gustave Jêquier. Senet komt uit rond het jaar 3500 voor Christus en bestaat uit drie rijen van tien vakjes. De spelregels weten we niet zeker, maar werd waarschijnlijk vijf witte en zwarte pionnen gespeeld en de eerste met alle pionnen aan het einde (vakje 30) heeft gewonnen.

Senet werd door iedereen gespeeld, arme speelde het in zand met steentjes en de rijke met een houten/ivoren bord. Net als wij dat doen met boter, kaas en eieren eigenlijk, het kan overal!

Middeleeuwen

Vooruitspoelend naar de middeleeuwen komen we aan bij spellen die we tot de dag van vandaag vaak genoeg tegenkomen. Spellen zoals Schaken, Dammen en Dobbelen. Schaken is in de middeleeuwen eerst afgekeurd door de geestelijkheid, die er alleen ledigheid en duivelsvertier in zag, maar dat heeft het blijkbaar niet tegengehouden. Van toernooien tot bij je familie in de kast, schaken is overal nog te vinden in allerlei versies na ongeveer 1500 jaar en over 100 jaar zal het zeker nog niet weg zijn.

Landlord's Game
Landlord’s Game | Parker Brothers

De opkomst van moderne spellen

Moderne spellen zoals wij ze nu kennen komen uit de 19de eeuw, spellen met thematische diepgang, innovatieve mechanismen en complexiteit. Herken jij toevallig het spel in de afbeelding? Landlord’s Game is een spel gemaakt in 1904 door Elizabeth Magie. Het spel was ontwikkeld om politiek-economische theorie uit te leggen. Het spel trok weinig interesse, maar maakte het begin voor een nieuwe tijdperk van de moderne spellen. Het spel was inspiratie namelijk voor ons zo bekende Monopoly. Het lijkt ook verdacht veel op elkaar. Maar Landlord’s Game was niet de enige die heeft helpen bouwen aan de moderne spellen. Andere bekende spellen die volgde en mee hebben gebouwd aan de moderne spellen zijn bijvoorbeeld: Risk (1957), Stratego (1958), en Catan (1995).

Hybride spellen

Ook hybride spellen komen steeds meer op de markt. Spellen die niet alleen gebruiken maken van de stukken in de doos, maar gespeeld kunnen worden met behulp van apps. Denk bijvoorbeeld aan spellen zoals One Night Weerwolves waar je geen verteller meer nodig hebt maar gewoon de app aan kan zetten. Ook digitale bordspellen zijn steeds meer aanwezig, van collecties op de Switch, monopoly op de Wii, solitair op de computer of puur digitale bordspellen zoals Armello. Misschien zien we straks zelfs iets net zoals Pokemon GO waarbij je de pionnen alleen op het bord ziet met je telefoon, of dat je telefoon gelijk vertelt wat je kan doen op basis van je kaarten en de locatie van je pion(nen).

Digitaal en fysiek
Digitaal en fysiek | Sjoerd Bernards

Toekomst van bordspellen

De toekomst voor bordspellen heeft nog genoeg in petto. Als ik denk aan bordspellen in de toekomst of soort sci-fi bordspellen, dan denk ik aan hologrammen, automatisch bewegende stukken of een bordspel dat bijna lijkt te leven. Maar wat ik ook voor me zie zijn spellen met nieuwe mechanismen, toegangkelijker voor iedereen met een beperking en wijder inzetbaar in educatie.

Maar wat denk jij? Hoe ziet bij jouw de toekomst van bordspellen eruit? Welke spellen heb jij die jouw grootouders ook speelde? En welke spellen ga jij voor zorgen dat de volgende generatie ook kent? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties

Bronnen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Sjoerd

Als kind vroeg begonnen met bordspellen in huis, tot ‘volwassene’ die nu een bordspellen hobby kan laten groeien als een malle. Zelf probeer ik een gevarieerde collectie te hebben om iedereen te kunnen introduceren aan hun favoriete soort bordspellen, maar mijn favoriete genres zijn social deduction of strategische spellen met interactie tussen spelers.

Bekijk Berichten