Lees ook:
Over BordspellenCafe.nl
Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!
Top 10 bordspellen voor volwassenen
Geschreven door Melt
Wat voor bordspellen kan je spelen met volwassenen? Mijn ouders vragen regelmatig of ik een bordspel mee kan nemen. “Iets leuks, voor volwassenen”, zeggen ze dan. Met een collectie van ruim 300 spellen is dat best een opgave. Door trial and error heb ik inmiddels een aantal spellen die ik prima kan voorschotelen. Spellen die je niet betuttelen, en die je uitlegt in een kwartiertje. En ik heb goed nieuws – de tien beste zet ik hieronder voor je op een rijtje!
De spellen in deze lijst zijn binnen de bordspelcommunity goed bekend. Het zijn echter wel spellen waar volwassenen buiten de community waarschijnlijk nog niet zoveel vanaf weten. Dat betekent dat je grote namen als Ticket to Ride, Catan, Carcasonne, 30 Seconds en Uno hier niet tegenkomt. Hopelijk heb je er wat aan!
Pandemic
Als eerste in ons lijstje gangbare spellen voor volwassenen: Pandemic! En dan bedoelen we het originele bordspel waarin je coöperatief te werk gaat om de mensheid te redden. Er zijn vier virussen uitgebroken, en elke speler krijgt een belangrijke rol in het vinden van een middel tegen die ziektes. Zo kun je in de rol van Arts sneller steden genezen, weet een Wetenschapper sneller de juiste medicatie te verzamelen en zorgt een Quarantainemanager dat de virussen zich minder snel verspreiden.
In Pandemic gaat het om teamwerk, met een thema dat inmiddels voor elke volwassene wel bekend aanvoelt. Ondanks dat het een coöperatief spel is, kan ik je vertellen dat het mijn familie nog niet is gelukt om de hoogste moeilijkheidsgraad te winnen. Het spel is meedogenloos, zit goed in elkaar en zal de spelers boeien van begin tot eind. Het voordeel van een coöperatief spel: je hoeft niet op je beurt te wachten. Grote beslissingen maakt iedereen samen.
Tiny Towns
In Tiny Towns ga je aan de slag om je eigen stad te bouwen. Hiervoor moet je grondstoffen verzamelen, en deze in bepaalde vormen op een grid (je stad) leggen. Heb je genoeg grondstoffen in de juiste vorm gelegd, dan kun je die vervangen voor een gebouw. De twist? Tijdens je beurt bepaal je welke grondstof elke speler ontvangt. Misschien heb jij een geel nodig, maar kunnen je buren geel helemaal niet kwijt.
Tiny Towns is een planningsspel waarbij je vrij snel ontdekt dat je plannen niet zo soepel verlopen, als de andere spelers hun eigen doelen doordrukken. Voor je het weet, zit je met een bord vol grondstoffen waar je niets mee kan. Voor dit spel heb je ruimtelijk inzicht, mazzel, maar vooral veel tactiek nodig. Met de basisdoos kun je duizenden varianten van het spel spelen. Zeer toegankelijk, leuk voor volwassenen én oneindig veel plezier!
Kwakzalvers van Kakelenburg
Toen ik Kwakzalvers van Kakelenburg meenam naar mijn ouders, waren ze gelijk verslaafd. Ze hebben inmiddels een eigen ‘Big Box’ gekocht, en spelen Kwakzalvers Duel fanatiek tegen elkaar als we er niet zijn. In Kwakzalvers krijgt elke speler een eigen ketel, waar ze drankjes in maken. De ingrediënten trekken ze één voor één blind uit hun eigen zakje en gaan gelijk de ketel in. Maar pas op! Heb je te veel knalerwten in je ketel, dan ontploft je drankje en krijg je deze ronde geen punten of nieuwe ingrediënten.
Kwakzalvers is een push-your-luck bordspel, met een bag building element. Aan het einde van elke ronde gaan de gebruikte ingrediënten weer in je zakje, maar kun je deze aanvullen met een á twee nieuwe ingrediënten van de markt. Zo wordt elk volgend drankje steeds indrukwekkender. Daarnaast heeft Kwakzalvers een prettig catch-up mechanism ingebouwd, zodat spelers die achterblijven een beetje extra worden geholpen. Daardoor kun je dit spel wel hard winnen, maar niet hard verliezen.
Taveernen van de Oude Stad
De Taveernen van de Oude Stad maakt van elke speler een kroegeigenaar in de middeleeuwen. De droom van elke volwassene, toch? Van het verkopen van bier aan nobele gasten, tot het inhuren van het juiste personeel voor de verschillende klussen die plaatsvinden. In Taveernen merk je dat je onmogelijk alle ballen kunt hooghouden. Heb je genoeg tafels om alle gasten te bedienen? Heb je genoeg bier in huis? Mooi! Dan is het tijd om punten te scoren en je taveerne uit te breiden!
Taveernen is een bordspel waarbij je wat minder bezig bent met elkaar dwarszitten, en vooral probeert de geworpen dobbelstenen zo efficiënt mogelijk te besteden. Wat ik zo tof vind aan Taveernen is dat de doorgewinterde spelers en de nieuwe spelers ongeveer even hoog eindigden. Kennis van hoe je dit spel speelt, heeft geen invloed op hoe goed je scoort.
Everdell
Everdell is zo’n grootmacht in de bordspelwereld, dat ik ‘m bijna niet had toegevoegd aan dit overzicht. Maar het spel heeft alles wat je nodig hebt om aan iemand die alleen Catan aandurft te laten zien wat andere spellen te bieden hebben. Het ziet er imposant uit en speelt heel makkelijk weg. Het heeft prachtige kaarten, geen ingewikkelde regels en bezit die wow-factor die veel volwassenen zoeken.
In Everdell bouw je een dorp met fantastische bosdieren en gebouwen. Je plaatst werkers op een van de acties op het bord, verzamelt grondstoffen en eten, en ‘koopt’ daarmee kaarten van gebouwen en karakters om aan je dorp toe te voegen. Sommige critters leveren meer punten op, maar kosten ook meer om ze naar je stad te halen. En met sommige kaarten kun je vervelende inwoners wegjagen naar het dorp van een van de medespelers.
Heb je Everdell inmiddels wel gezien? Dan kun je kiezen voor talloze uitbreidingen die elk nog mooier zijn vormgegeven dan hun voorgangers. Ze voegen een nieuw spelelement toe en brengen vernieuwing aan het basisspel, zodat je het nagenoeg oneindig kan blijven spelen. Plus, hoe kan je ook genoeg krijgen van al die fijne artwork?!
Cubitos
In Cubitos ga je de race aan om zo snel mogelijk over de finish te raken. Je krijgt een hand met dobbelstenen, waar je er negen van gooit. Maar pas op! Gooi je teveel dobbelstenen ‘mis’, dan ga je nat en mag je deze ronde niet verder lopen. Na de loopfase kun je nieuwe dobbelstenen kopen die je in je voorraad mag plaatsen. Deze dobbelstenen hebben extra krachten, waarmee je je andere spelers te slim, snel of sterk af bent.
Cubitos haalt het competitieve in spelers naar boven doordat je wilt blijven dobbelen. Je kiest zelf de dobbelstenen die je koopt, waardoor spelers extra risico’s nemen om hun plan te zien slagen. Het basisspel komt ook nog met meerdere parcours, waardoor je het kan blijven spelen. Doordat er kaarten bij zitten, die bepalen wat elke dobbelsteen ‘doet’, kun je het spel bijna oneindig veranderen en vernieuwen. Cubitos is leuk om met een groepje volwassenen te spelen, maar is ook prima te spelen met wat jongere spelers.
Bunny Kingdom
Dit spel kwam in onze kast om één reden: “Het zijn konijntjes!”, aldus mijn man. Bunny Kingdom had echter nét zo goed over een Middeleeuws slachtveld kunnen gaan, want je bent hier vooral bezig om terrein te bemachtigen en een zo groot mogelijk fief te bezitten. Spelers krijgen een hand kaarten, waar ze er twee van uitkiezen, voor ze hun hele hand doorgeven aan hun buurman. In de kaarten zitten coördinaten, grondstoffen, manieren om extra punten te verdienen en kastelen te bouwen.
Pick and choose is misschien wel de perfecte omschrijving voor Bunny Kingdom, want bijna elke ronde heb je de wens om méér dan twee kaarten te houden. Maar-da-mag-nie. Bunny Kingdom speelt makkelijk weg, en is leuk voor volwassenen én kinderen. Ondanks dat de score op het bord vrij duidelijk lijkt, weet je écht pas wie er gewonnen heeft aan het einde van het spel. Je weet immers niet wat elk persoon nog in z’n handen heeft aan bonuspunten!
Azul
Er is één ding dat de makers van Azul héél goed doen. Oke, ze doen wel meerdere dingen goed, maar wat Azul voor mij zo’n iconisch spel maakt, zijn de speelstukken. In Azul verplaats je je naar het leven als tegelmaker in Portugal. Op tafel liggen een aantal groepjes van vier tegels. Uit dit groepje kies je alle tegels van dezelfde kleur om aan te leggen op je bordje. Heb je een rij vol, dan mag je een permanente tegel aanleggen op jouw muur.
Iedere speler heeft hetzelfde doel: diens muur zo mooi mogelijk maken. Maar pak je tegels die niet op je muur passen, dan worden het minpunten. Naarmate de rondes vorderen wordt het steeds lastiger om de juiste tegels te verzamelen. Daardoor kan je tactisch spelen en een andere speler opschepen met ‘afvaltegels’ die ze helemaal niet willen! Het is nét gemeen genoeg zonder je vriendschappen op het spel te zetten.
De tegels van Azul zijn daadwerkelijk prachtige steentjes, die voelen alsof je ze zó van de markt op Portugal hebt gehaald. Daardoor voelt dit spel erg hoogwaardig en ‘volwassen’. Alles voelt hoogwaardig en gewichtig, zonder dat het pretentieus is.
Splendor
Dit spel werd door mijn schoonouders zó vaak geleend, dat we ze een eigen versie cadeau hebben gedaan. In Splendor ben je een juwelenhandelaar. Het doel is de eerste speler te zijn die 15 punten verzamelt. Je kunt edelstenen verzamelen waarmee je kaarten koopt die als een permanente +1 geldt voor een specifieke edelsteen. Zo vergroot je je koopkracht, en kun je de duurdere edelstenen kopen die ook punten opleveren.
De truc achter Splendor zit ‘m in het kopen van de kaarten in het midden. Want jij bent misschien aan het sparen voor die ene robijn, maar je buurman koopt ‘m nét voor je neus weg. Tja, dan moet je je plannen omgooien. Het blijft bij mijn schoonouders nooit bij één potje Splendor. Je zet het makkelijk op en speelt het spel in een half uurtje uit.
Wist je dat er ook een Pokémon versie van Splendor is? Hier lees je hoe je die op de kop kan proberen te tikken!
El Dorado
In De Zoektocht naar El Dorado bouw je een deck waarmee je door de jungle, over het oerwoud en door niemandsland heen racet om als eerste bij de gouden stad El Dorado aan te komen. De kaarten die je in je hand hebt, zijn zowel goed voor acties om te bewegen, als om nieuwe kaarten te kopen. Dus je moet goed balanceren tussen vooruit lopen op het bord, en je hand uitbreiden. Want het lijkt misschien alsof je tegenspeler meteen heel hard vooruit rent, maar met de juiste kaarten haal je ze met gemak in!
El Dorado is een van de (naar mijn mening) meesterwerken van Reiner Knizia. Het maakt iets wat in eerste instantie abstract aanvoelt (deck building) behapbaar én leuk! Je bent niet bezig met puntjes produceren, je bent aan het racen. Daardoor kan je dit spel met bijna iedereen spelen. Er zijn inmiddels talloze uitbreidingen voor en in ons recente interview met Reiner Knizia hintte hij naar een nieuwe versie die in de pijplijn zit. Daardoor kan je er ook op vertrouwen dat De Zoektocht naar El Dorado voor vele jaren speelplezier gaat zorgen.
Jouw beurt!
We hebben nu tien spellen op een rij gezet, waarmee je aan kunt komen bij je ouders. Spellen waarvan ik denk dat bijna iedereen ze wel leuk vindt. Maar ik ben nu benieuwd, welk spel ontbreekt er in dit overzicht? Laat het hieronder weten in de reacties!
0 reacties