Lees ook:

Over BordspellenCafe.nl

Bordspellencafe.nl is een digitale haven voor bordspelenthousiastelingen. Ons doel: jou voorzien van diepgaande reviews, interviews, en bruisende blogs waar zowel doorgewinterde spelers als nieuwkomers iets aan hebben. Ontdek de nieuwste spellen, deel ervaringen en vier de rijke diversiteit van bordspellen. Bordspellencafe.nl nodigt iedereen uit om aan boord te komen en de dobbelstenen te laten rollen!

7 x Krachtige apps om jouw bordspelervaring te versterken

Geschreven door Sjoerd

Gepubliceerd op maart 12, 2024
Apps voor Bordspellen

Foto: Andrea Piacquadio

Je hoort het vaak tijdens ’t spelen: ‘doe die telefoons nou eens weg!’, maar volgens mij vergeten mensen dat je telefoon apps bevat, die kunnen helpen met een speelervaring. Rondom bordspellen zijn er talloze apps te vinden. Bijvoorbeeld specifieke apps voor hun bijbehorende bordspel; zoals 7 wonders, One Night… etc. Maar wij gaan het hebben over 7 apps die je helpen bij het spelen en bijhouden van al je favoriete bordspellen. Wie weet staat jouw telefoon dadelijk ook vol met deze apps.

Board Game Timer 8 players
Hou je tijd gemakkelijk bij | Board Game Timer

7. Board Game Timer

Ken je dat gevoel wanneer je helemaal opgaat in een bordspel en de tijd voorbij vliegt? Voor je het weet, zijn er al uren verstreken en heb je geen idee hoe laat het is. Of een persoon weet gewoon niet welke keuze die moet maken, waardoor het heel lang kan duren en je gewoon een timer wilt hebben? Dat overkomt iedereen wel een keertje, bij schaken gebruiken ze niet voor niets een timer. Voor op de telefoon hebben wij Board Game Timer.

De Time Tracker app is supereenvoudig te gebruiken. Je begint gewoon met het selecteren van het aantal spelers en vervolgens kies je hoe je de tijd wilt bijhouden. Of je nu gewoon omhoog wilt tellen vanaf nul, een maximum per speler per spel wilt instellen of een maximum per speler per beurt wilt bepalen. Nadat je de instellingen hebt gekozen, selecteer je het personage dat op dat moment aan de beurt is, en de app begint met het bijhouden van de tijd.

Lekker simpel en duidelijk! Mij helpt het vooral bij die strategische spellen waarbij 10 verschillende plannen aan het uitdenken bent, maar vergeet dat je met andere mensen speelt. Deze app zorgde overal voor minder eindeloos nadenken en meer plezier en competitie zoals het hoort. Soms moet je gewoon snel beslissen en door, anders wordt een 40 min spel een 1,5 uur spel.

Board Game Timer op de Playstore | Board Game Timer op de Apple Store

Board Game Arena Schermen
Allerlei online spellen | Board Game Arena

6. Board Game Arena

Neem eens een kijk naar je spellencollectie, springt die van jou ook al uit zijn kast? Of laten we het eerlijk zeggen, dat je kast simpelweg te klein is? Wat dacht je dan van digitaal spelen. Board Game Arena (BGA) is een app boordevol digitale versies van allerlei spellen die je kunt spelen op één of meerdere telefoons of pc’s. Je hebt hierbij een gratis beperkte versie met spelletjes zoals yathzee, flux of concept, maar met de premiumversie krijg je toegang tot spellen zoals Azul, Ark Nova, Patchwork en nog zo veel meer.

Met deze app kun je spellen spelen met wie je maar wilt, waar ze ook zijn. En het mooiste is dat je het spel gemakkelijk op pauze kunt zetten of instellen dat je een melding krijgt wanneer het jouw beurt is. Hiermee kan je op een goedkope manier spellen uitproberen, maar het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als het fysiek spelen van het spel.

De app werkt als volgt: je logt in, selecteer of dat je wil spelen zoals met een bordspel gewoonlijk of wilt spelen wanneer het jouw beurt is en dat je dus een melding krijgt. Kies daarna met wie je wil spelen, en hoe je met de deelnemers wilt spelen, op hetzelfde scherm of online. Daarna selecteer je simpel je spel en spelen maar!

Uit ervaring moet ik wel zeggen, de app heeft af en toe wel kuren, maar hij doet wat hij moet doen en spellen kunnen gemakkelijk weer worden hervat. Als je het wilt uitproberen, raad ik zeker de webversie aan, de app moet je zelf uitproberen of je het fijn vind.

Board Game Timer op de Google Play Store | Niet beschikbaar op IOS.

Dice mogelijkheden
Speel met zelf ontworpen digitale dobbelstenen | Dice

5. Dice

Dus je zit daar, lekker een spelletje te spelen met dobbelstenen, en dan gebeurt het weer: Je gooit de dobbelstenen van tafel af, de dobbelstenen zijn niet meer te lezen, of je hebt zoveel dobbelstenen dat je geen idee meer hebt hoeveel je gegooid hebt. Dice helpt je hier heel makkelijk bij.

Deze app maakt het leven een stuk makkelijker voor dobbelaars. Je kunt precies aangeven welke dobbelstenen je wil, hoeveel je er nodig hebt, zelfs hoe ze eruit moeten zien, en welke achtergrond je wil voor het dobbelen. En als klap op de vuurpijl, kan de app zelfs automatisch de scores voor je optellen op de manier die jij wil. Na de instellingen, even tikken op het scherm en de dobbelstenen rollen als een malle! En ja, er zit zelfs geluid bij, al is het nooit zo bevredigend als het geluid van echte dobbelstenen die rollen.

Deze app heeft me echt uit de brand geholpen tijdens spelletjes aan kleine tafels, waar mensen maar al te graag de dobbelstenen richting de pionnen gooiden of zo mooi lieten rollen dat ze doorrolde en op de grond belandde.

Dice op de Google Play Store | Alternatieven op de IOS Appstore beschikbaar.

Score Counter - For any game
Hou gemakkelijk je scores bij en vergelijk | Score Counter

4. Score Counter

Veel spellen werken met een punten systeem, maar soms laten ze je in de steek als het op het bijhouden van die punten aankomt. En laten we eerlijk zijn, wie heeft er altijd papiertjes, pennen of potloden bij de hand als je ze nodig hebt en ze niet in de doos zitten? Gelukkig is er Score Counter, een eenvoudige en leuke app waarmee je gemakkelijk de scores bijhoudt.

Je begint gewoon met het invoeren van de win conditie en selecteert dan de spelers. Als het tijd is om de punten van een ronde of potje te tellen, hoef je alleen maar op de persoon te tikken et voilà, je hebt een simpele rekenmachine en de totalen worden automatisch berekend. Maar het allerleukste aan deze app is de spelstatus, hiermee kun je zien hoe elke speler zich gedurende het potje ontwikkelde in een mooie grafiek (denk maar aan Mario Party).

Ik heb deze app zelf gebruikt om punten bij te houden bij spellen zoals Metropolis of om de score bij te houden tijdens een potje met fiches. Geen gedoe meer met een aparte rekenmachine, gewoon alles binnen handbereik met deze app! En het is altijd zo leuk om te zien hoe iedereen zich ontwikkelde in het potje!

Score Counter op de Google Play Store | Alternatief op de IOS Appstore

Chwazi Apps
Chwazi! Foto: Melt Pels / BordspellenCafe.nl

3. Chwazi

Dit ken je vast wel “De jongste speler begint” of “De persoon die als laatste… “, of niet kunnen beslissen wie er moet beginnen? Nou, ik voel je, vriend. Maar gelukkig is er een app die je kan redden: Chwazi! Chwazi maakt het supermakkelijk om te bepalen wie er moet beginnen of wie er in welk team zit.

Pak je telefoon, leg op tafel, en dan legt iedereen zijn vinger erop. De app doet de rest en kiest voor jou!

Kan je niet beslissen over wie begint? Chwazi!, Random teams nodig? Chwazi! Superhandig en snel, zeker een aanrader om op je telefoon te zitten. Je doet dan ook gelijk mee met wie Chwazi het snelst op tafel krijgt.

Chwazi op de Play Store | Chwazi op de Appstore

BGG Catalog Paginas
Breng BGG rechtstreeks naar je telefoon | BGG Catalog

2. BGG Catalog

Jij gebruikt vast wel Board Game Geek (BGG), maar ik leg het wel even kort uit. BGG is een website die door veel bordspel liefhebbers wordt gebruikt voor allerlei dingen: reviews, bijhouden van collecties, ruilen/kopen. En raad eens? Board Games Catalog is de app-versie van die website! Met deze app kun je gemakkelijk je collectie bijhouden, zien met wie je spellen hebt gespeeld, welke spellen je hebt uitgeleend en aan wie, en je volledige speelgeschiedenis (inclusief locatie, datum en spelers).

Ben je op zoek bent naar nieuwe spellen? Kun je altijd even snel een kijkje nemen op de “Populair” pagina met de top 50 spellen van het moment of bij “Rangschikking” met de hoogst gerangschikte spellen per categorie.

Persoonlijk vind ik het veel handiger om dingen bij te houden op mijn telefoon dan op mijn computer, simpelweg vanwege de mobiliteit. Dus voor mij is deze app een echte must-have! Hij is supergebruiksvriendelijk, snel en gewoon heel handig in gebruik. Nieuw spel gekocht of nieuw spel gespeeld? Gelijk in de app! Een nieuw spel, eerst de beoordeling weten? Snel even in de app! Ook voor aanpassen naar persoonlijke instelligen is helemaal mogelijk met dingen zoals layout en kleur.

Hieronder zie je een vergelijking van BGG Catalog met vergelijkbare apps (dit is natuurlijk op basis van mijn inzichten en iedereen kan zijn eigen voorkeur hebben).

 • BG Stats komt in mijn ogen op nummer 2, het is een super handige app om je gespeelde potjes bij te houden, maar zit in mijn ogen te veel kosten vergeleken met andere apps. voor de BGG Compatabiliteit mis ik toch een paar elementen met opzoeken van spellen en bepaalde informatie krijgen van spellen kan soms wat omslachtig zijn. Interface heb ik iets lager gescoord dan BGG catalog aangezien het voor sommige mensen best veel informatie kan zijn en daardoor overzicht verliezen, dit betekent niet dat de app niet fijn werkt of goed uitziet.
 • Board Game Companion is een versimpelde versie van BGG Catalog, prima app voor als je niet te veel opties wilt hebben, maar mist gewoon componenten die BGG Catalog en BG Stats wel hebben. Wel krijgt de app plus punten voor het toevoegen van Melodice link bij de informatie van spellen, dat is iets dat ik nog graag zie bij BGG Catalog en BG Stats.
 • Boardgamers is een leuke locale app, maar mist echt heel veel componenten waaronder integratie met BGG en informatie bij het bijhouden van potjes.

BGG Catalog op de Play Store | BGG Catalog op de Appstore

Dized Functie
Geen regelboekjes meer lezen | Dized

1. Dized

Dit is gewoon de app om te hebben, te mooi om over te slaan. Dized is een groeiende schatkist vol met TUTORIALS EN REGELS! Hoe cool is dat! Oké, oké, ze hebben misschien niet alle spellen erin staan, maar ze bieden een mooie collectie met duidelijke stap-voor-stapuitleg die je op je eigen tempo kunt volgen. En weet je wat het beste is? Deze uitleg bevat zelfs storytelling om de hele groep echt onder te dompelen in het spel, zonder gebruik van AI stemmen!

Je legt je spel op tafel, opent de app op je telefoon, zoekt het spel op en start de tutorial. De tutorial begint met een geweldige verhaalvertelling voor iedereen. Vervolgens selecteer je met hoeveel mensen je speelt en dan krijg je meteen te zien hoe je het spel opzet met behulp van video’s! Hoe makkelijk wil je het hebben? Zodra het spel is opgezet en klaarligt, neemt de tutorial je mee naar de eerste ronde voor elke speler in wat ze kunnen doen. Na deze uitleg kan je zelfs aangeven wat je wil doen en de tutorial herhaalt wat je nu mag doen. Uitleggen is nog nooit zo makkelijk geworden.

Deze app maakt het opzetten van spellen zo veel gemakkelijker, helpt bij het creëren van sfeer en het snel opzoeken van regels, maar al helemaal met je beurt spelen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat de advertenties soms een beetje vervelend zijn, maar het zijn altijd advertenties over bordspellen, wat best leuk is. Deze advertenties komen ook niet zo vaak naar boven en je kunt ze verwijderen door te upgraden naar premium.

Dized op de Play Store | Dized op de Appstore

Meer om niet te vergeten

Buiten apps, zijn er natuurlijk ook andere online websites die leuk zij om te gebruiken. Voeg muziek toe aan je spellen met Melodice, een website vol mooie achtergrondmuziek voor jouw spel, helaas is hier geen appversie van anders stond het zeker in deze lijst! Of wil je misschien je spellen rangschikken, dan kan je gebruik maken van Pubmeeple. Snelle quiz om te kijken wat jij het leukste spel vind uit jouw lijst en deel het met de mensen om je heen.

Wat vind jij?

Hoort de telefoon erbij of juist niet? Wat vind jij de meest nuttige app van allemaal? Ben ik iets vergeten in het lijstje te plaatsen? Laat het me weten in de comments!

7 Reacties

 1. Wauw, Dized klinkt echt ideaal, en ik heb die Board Game Timer app gelijk geinstalleerd! Ik gebruik zelf ook graag BGstats, maar dat lijkt wel sterk op wat BGG Catalog doet. Thanks voor de tips!

  Antwoord
 2. Voor mij is Dized iets wat ik nog niet kende. gouden tip!
  Mijn nummer 1 app is BGStats voor het bijhouden van gespeelde spellen en om jezelf uit te dagen om meer spellen te spelen

  Antwoord
  • Daar heb ik BGG Catalog voor 😉

   Antwoord
  • Mooie aanvulling! Kon de app alleen niet vinden in de playstore

   Antwoord
 3. Grappige lijst, maar dat de echte nr1 app BG STATS er niet in staat is een grote omissie.

  Antwoord
  • Dit is natuurlijk mijn persoonlijke voorkeur en heb deze apps en meer uitgetest. BG Stats is zo goed als het zelfde als BGG Catalog, alleen is BGG Catalog gratis. Meer verschil zit er eigenlijk niet in dat mij opviel.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordspel gegevens ophalen…

Sjoerd

Als kind vroeg begonnen met bordspellen in huis, tot ‘volwassene’ die nu een bordspellen hobby kan laten groeien als een malle. Zelf probeer ik een gevarieerde collectie te hebben om iedereen te kunnen introduceren aan hun favoriete soort bordspellen, maar mijn favoriete genres zijn social deduction of strategische spellen met interactie tussen spelers.

Bekijk Berichten